Tag Heuer C.O.S.C.?

PedjaSD

New member
Poštovane forumašice i forumaši, imam pitanje za vas: Da li sem satova Tag Heuer-a u seriji Grand Carrera koji su certified chronometers (po toj logici pretpostavljam C.O.S.C.?) postoji još neka linija ili eventualno model ovog proizvođača koji ima certifikat? I koliko je C.O.S.C. zapravo bitan ili je to tek uzgredni plus pri kupovini jednog sata? Hvala unapred. :)

Postoji jos nekoliko modela Tag Heuer-a koji imaju C.O.S.C. Dakle osim Grand Carrera modela, tu su jos neki:
TAG HEUER AQUARACER CHRONOMETER DAY DATE
Tag Heuer 6000 Professional COSC
Tag Heuer Monaco cal 5110.FC6265
Tag Heuer - Carrera Mikrograph

Sto se tice C.O.S.C sertifikata da li je bitan ili je samo plus. Meni jeste bitan, a plus pri kupovini sata jeste svakako. Uostalom nije lose da procitas malo vise o C.O.S.C sertifikatu ovde COSC - Contr�le Officiel Suisse des Chronom�tres kao i u temi ovde na forumu http://www.svetsatova.com/forum/f116/cosc-grand-seiko-standard-glashutte-hronometri-2339.html

Last edited:
@tolarbo, taj deo me je bunio, pošto mi se javio jedan kolega i priča mi o nekom C.O.S.C. Aquaracer-u (to je taj sa day-date funkcijom) kako je dobar sat i kako on to hoće da kupi, a ja to nikad nisam video pa rekoh bolje da pitam iskusnije. A drugo pitanje u vezi ovog certifikata se odnosilo na to da sam negde u maju ove godine došao u posed nekog starijeg izdanja WatchTime magazina koji je imao test C.O.S.C. high-end sata (ne mogu sad da se tačno setim kog) vs. non-C.O.S.C. IWC (ovog se sećam), i po svim parametrima preciznosti je IWC bio bolji, jedino mu je - i to malo veći bila cena. :)

pa to je isto jedan vid kao pouzdanosti...opet kao sto si i sam napisao to nekima i ne treba niti ih zanima za certifikat :)

Ma nisam direktno odgovarao na tvoj komentar. Nego više Pedjin. COSC je sertifikat mehanizma, šta će posle proizvođač sata koji kupi mehanizam da uradi sa njim (mislim da nema pravo da bilo šta menja, ali kako će da ga tretira) njih ne interesuje. Tako da nije čudno da neki sat koji je pažljivije podmazan i podešen bude precizniji od satova koji imaju COSC sertifikovane mehanizme.

Po meni COSC ne škodi. Prestavlja neki vid sigurnosti u kvalitet komponenti koje su ugrađene u mehanizam. Takođe na sertifikacju se šalju samo mehanizmi koji su Chronometre klase, pa ako imate COSC sertifikat onda ste bar sigurni koja je klasa mehanizma ugrađena u sat.

Ne znam da li je postavljano na forum, ali evo razlika:

Standard and Elaboré:
Mainspring - Nivaflex NO
Shock protection - Etachocs
Pallet stones - Polyrubies, Epilame-coated
Balance - Nickel gilt
Balance staff - Epilame coated
Collet - Nivatronic
Hairspring - Nivarox 2
Hairspring heat treatment - Etastable

Top and Chronometre:
Mainspring - NivaflexNM
Shock protection - Incabloc
Pallet stones - Red rubies, Epilame-coated
Balance - Glucydur gilt
Balance staff - Epilame coated
Collet - Nivatronic
Hairspring - Anachron
Hairspring heat treatment - Etastable

Evo i predviđenih odstupanja. 95% svih mehanizama moraju biti u ovim granicama:

Standard
:
2 positions (CH, 6H)
daily rate: +/-12 sec/day
Maximum positional variation: 30 sec
Isochronism (between 0 and 24 hours): +/- 20 sec

Elaboré:
3 positions (CH, 6H, 9H)
daily rate: +/-7 sec/day
Maximum positional variation: 20 sec
Isochronism (between 0 and 24 hours): +/- 15 sec

Top:
5 positions (CH, FH, 6H, 9H, 3H)
daily rate: +/-4 sec/day
Maximum positional variation: 15 sec
Isochronism (between 0 and 24 hours): +/- 10 sec

Chronometre:
Po COSCu: www.cosc.ch

Bilo je puno rasprava vezano za ovaj sertifikat, a bice jos puno to je sasvim sigurno. Meni konkretno ovaj sertifikat znaci. Znam da postoje satovi koji imaju i manje odstupanje a nemaju ovaj sertifikat, ali zato postoji mnogostruko vise satova koji imaju veca odstupanja.

A drugo pitanje u vezi ovog certifikata se odnosilo na to da sam negde u maju ove godine došao u posed nekog starijeg izdanja WatchTime magazina koji je imao test C.O.S.C. high-end sata (ne mogu sad da se tačno setim kog) vs. non-C.O.S.C. IWC (ovog se sećam), i po svim parametrima preciznosti je IWC bio bolji, jedino mu je - i to malo veći bila cena. :)

Pedja citao sam to izdanje WatchTime magazina, mislim da ga jos imam u elektronskoj formi. Kao sto si vec mogao da procitas postoje satovi koji imaju manja odstupanja, kao sto je bio taj IWC. Ali kada odredjeni sat ima C.O.S.C sertifikat onda imas garanciju da taj sat nema vecih odstupanja, u bilo kojoj poziciji, od one propisane C.O.S.C standardom.

C.O.S.C. je nešto što mi je def. zapalo za oko (sa čisto tehničke strane, još nisam u prilici da dam +3k $ za sat) jer, kako već rekoh, otkad mi je taj momak/kolega ispričao o tom Aquaracer-u želeo sam da postavim temu ovde, gde se skupljaju ljudi koji ili imaju takav sat, ili su radili na njima, viđali ih itd. Imam još jedno pitanje: Da li je istina da kad C.O.S.C. sat ode na servis da gubi pravo na taj certifikat?

Back