Titovi satovi

panonski

Banned
danas je umro Josip Broz Tito najveći sin naših naroda i narodnosti.

Zato njemu u čast kao štovatelj njegovog lika i djela otvaram ovu temu, a Tito je kao što znate imao dobar ukus za sve, pa tako i za satove

x28691202232950384169.jpg

tito.jpg

na žalost na internetu postoji informacija o njegovoj nedavno ukradenoj kolekciji od 150 satova, kao i informacija da je bio dosta vezan za marku Philip Patek

Ovo je jedan primjerak, navodno iz te kolekcije koji je nedavno prodan na net aukciji

22399_08tito1-patek-philippe-1_f.jpg

15811717984ba26e6566447765936770_450x287.jpg

Sat je iz 1950 godine, a navodno ga je u jednom trenutku Tito skinuo sa ruke i poklonio svome suradniku, visokom funkcioneru, što mu je ponekad bio običaj.
ja nisam uspio naići na ništa validno osim ovog sata, što mi je čudno, jer on je zaista legenda, i imao je ukusa.

Kačite slike ;)

Attachments

• 8150f5d8ec9b65632eddda2b5f559be7.jpg
    8150f5d8ec9b65632eddda2b5f559be7.jpg
    45.8 KB · Views: 2,583
Mnogi vole Titove satove

UKRADENI TITOVI SATOVI SA IZLOZBE MUZEJA ISTORIJE

Fri, 02/25/2005 - 11:49.
/

seecult.org writes, "BEOGRAD, 25. februara (SEEcult.org) - Muzej istorije Jugoslavije saopstio je da je ukraden deo satova, koji su pripadali nekadasnjem predsedniku bivse Jugoslavije Josipu Brozu Titu, a bili su predstavljeni na izlozbi ?Pokretna slika vecnosti?." Eksponati su ukradeni u oruzanoj pljacki izlozbenog prostora u muzejskoj Galeriji na Trgu Nikole Pasica, koja se dogodila juce oko 19 casova.
Muzej istorije Jugoslavije naveo je da u toj pljacki niko od radnika nije povredjen, te da u interesu istrage nije moguce navesti druge detalje

Ako je neko bio na izlozbi mislim da bi mu bilo jasno da je izlozba i bia organizovana tako da moze bilo ko da je pokrade.
Problem sa "titovim" satovima je u tome sto se svaki sat na kome se nalazi njegov potpis odmah proglasava Titovim. Inace ovaj patek se ne razlikuje od mase drugih satova koje je on poklonio svojim "saradnicima"

Kolko je meni poznato voleo je nekoliko modela Rolexa koje je imao u svojoj kolekciji kao i zlatan IWC Da Vinci cak mislim da je poslao pismo fabrici IWC u kome kaze da je to najbolji sat koji je ikad imao.
U kolekciji koja je pokradena bilo je nekoliko modela Pateka kolko se secam vecina su bili pokloni same fabrike.
Jovanka i dalje na ruci nosi Roleks

Kolko je meni poznato voleo je nekoliko modela Rolexa koje je imao u svojoj kolekciji kao i zlatan IWC Da Vinci cak mislim da je poslao pismo fabrici IWC u kome kaze da je to najbolji sat koji je ikad imao.

ima li neka slika tog IWC-a ?

Josip blagopokojni Broz stalno je nosio Rolex. Koliko se zna, imao je nekoliko Phateka i IWC-a.
Maršalat SFRJ bio je jedan od većih kupaca u tvornici Patek Philippe. Spletom čudih okolnosti takva 2 sata sam i kupio i preprodao.
Kada su bili kod mene zainteresirala me povijest tih satova i doznao sam da ih je JBT poklanjao kapom i šakom. Kada je došao sa puta mira po sredozemlju, tada je poklonio 32 Patek Philippa model Calatrava (iz te serije sam se domogao 2 kom) dobivali su ih redom pomorski više rangirani oficiri sa broda Galeb, komandanti armiskih oblasti i viši funkcionari.
Konkretno osoblje nacionalnog parka Brioni također su dobivali satove sa Titovom gravurom.Gdje god je stari imao svoja odmarališta i lovišta, tko god je radio za njega nakon 10 godina dobio je zlatni sat. Tako da je visoko rangirano političko osoblje dobivalo Phateke, niže rangirano IWC, a obični radnici zlatne Marvine.
svaki diplomac, pilot ratnog zrakoplovstva dobivao je Tag Hauer.
sve to znam jer sam, kažem spletom čudih okolnosti bio u posjedu 2 sata i upoznao gospođu iz Pule koja je bila šefica protokola na Briunima, koja mi je to sve ispričala. Čak sam vidio i spisak ljudi koji su dobili jubilarne zlatne satove. Masa tih ljudi je poslje iz neimaštine to prodala, na žalost istopila u lom zkato. vijerovatno takvih priča ima i kod vas. pogotovo tih Titovih satova je bilo po Beogradu i Crnoj Gori. u Hrvatskoj naj veća koncentracija Titovih satova bila je u Puli i Splitu.

Ivo, hvala puno na zanimljivim informacijama!
Hehe, interesantno kako je blazenopocivsi velikomucenik Josip napravio svoju klasifikaciju i standardizaciju koji je sat za koga. :)
Eh, da je ziv, predlozio bih ga za pocasnog supermoderatora emeritusa na forumu. :laugh:

aj dobro, neka si ti mene zaj..bao :)

da zašto?

od svih satova i ukupno tri nabrojane firme, jedino sam ja stavio slike dva sata, a vi ste tu poznavatelji bolji od mene.

Niti slike od Pateka, niti slike od IWC-a .... Aj dobro, valjda niko nema slike.

propala mi tema

IWC titov.jpg Ovo je taj cuveni IWC, danas postoji jedan slican model IWC-a u Vintage seriji doduse nova verzija je automatik i sjajno izgleda kolko sam primetio radi se samo na kozi
pencil.png

Možda nije odgovarajući thread, ali zna li neko koje su satove
dužili ronioci na obezbedjenju broda "Galeb" za vreme Titovih putešestvija ? Rolex Submariner ?, COMEX Rolex ? :)

Back