Nema na čemu, samo kažem kako jeste.Hvala Nešo. Nahvali me previše.
Bokeh... a i jesam i nisam hteo. Ne može drugačije. Velika je brzina zatvaranja (ne mogu se drugačije fotkati pčele, a i insekti generalno, u letu), blenda mora biti što šira da to kompenzuje (kod kit objektiva 18-55 blenda se ne otvara tako široko koliko bi ja hteo), ISO izbegavam da podižem previše visoko. Mislim da je uglavnom bio 400 ili 600 (mada čini mi se da sam probao i sa 800... na 100 je totalni mrak). Pritom ulazi u košnice su uglavnom bili u senci, čisto da se stvari još malo zakomplikuju.
Ja bih voleo da sam mogao još povećati brzinu zatvaranja (mogao sam ali bi fotka bila pretamna) i da sam mogao ići na još širu blendu.
Ubode pčela ne računam.![]()
u suštini treba izbjegavati podizati preveliki ISO, ali po danu ako to "traži" aparat slobodno možeš podići ISO i do 2000, po danu i sunčanom vremenu se i neće vidjeti "šum" na fotkama, šum se pojavljuje pretežno u zasjenjenim i tamnijim dijelovima fotografije, a naročito noću se vidi šum kad se zumira fotka, recimo meni agencija prima fotke i sa 3200 ISO.......tako da nemoj da se previše opterećuješ tim ISO.....da fotkaš za Stock fotografiju onda ok, ne treba dizati veći ISO, ali ovo su fotke za prezentaciju i za foruma tako da-no sikiriki.......Hvala Nešo. Nahvali me previše.
....... ISO izbegavam da podižem previše visoko. Mislim da je uglavnom bio 400 ili 600 (mada čini mi se da sam probao i sa 800... na 100 je totalni mrak).