Prvo-dobrodoslica na ovom podforumu, slabo sam pratio ostale podforume ali ovdje si za mene novi...

Drugo-eto dokaza da "dobar" aparat ne pravi sam dobre slike-nego je do covjeka-sa ovom konstatacijom ce se sigurno sloziti kolega Serb koji je abnormalno napredovao i pravi odlicne fotografije na drugom fotoforumu!Cemu sluzi "dobar" aparat? Samo da pomogne fotografu da realizuje svoje ideje, da mu olaksa da brze udje u neke funkcije koje nije mogao na prethodnim aparatima! Mnogo ljudi kupuje FF tijela( Full Frame aparate-profesionalne fotoaparate), samo zato sto ga je neko slagao da kad kupi takav aparat da ce imati odlicne fotografije-NEĆE! Takvi ljudi sa ulaskom u dSLR svijet kupe obicno jedno tijelo i jedan objektiv/staklo i misle da su sa tim zavrsili sva svoja ocekivanja, i da ce kupovinom FF tijela instiktivno postati"Profesionalci"-NEĆE! Ono sto pretendiraju i na ostalim fotoforumima je da se pocne sa nekim kompaktom, da se dobro potkuje covjek sa fotoznanjem, da mnogo experimentiše, da se muči, da se razočara, da se raduje...tek kad to savlada uz neke osnove fotografisanja(Zlatni rez, dobra kompozicija...) onda moze razmisljati o kupovini ili pozajmljivanju skupog sistema! Nagledao sam se bas dosta "fotografa" na raznim svojim putovanjima sa skupim aparatima:Canon 5D MK II, MK III, Nikon D700, Nikon D800..... koji ne znaju "mrdnuti" iz "Auto režima"! Tako fotografisu va vijek vijekova i kad ih pitam zasto ne prebace recimo na "M Mod"-odgovor-"Bojim se da nešto ne pokvarim"! (al bitno je da mu je babo kupio Porše medju fotoaparatima-da se on može pokazati kako on može....). Nadam se da ste razumjeli o cemu pricam, ove fotografije iznad ne zavredjuju neku pažnju-običan je snapshot, to je moje vidjenje ovih fotografija prirode(osim "možda" one sa ruševinama i ciglama!).Nemojte se ljutiti na moje konstruktivne kritike jer ja od srca dajem svoje vidjenje, sa željom da svako napreduje u fotografiji. Nikada nisam okolisao i davao lažna svidjanja fotografiji samo zato sto mi je neko na fejsbuku prijatelj....kad ne valja-ne valja! (ali to ne znači da ne treba se truditi i truditi stalno!). Makar necu nikome reci da "batali" svoj lijepi hobi kao što je meni jednom neko skoro rekao....

Pozdrav i No sikiriki!