Vaši kućni ljubimci

Evo da se pohvalim osim satova hoby mi je i akvaristika pa bi zelia jedno pitanje postavit ...naime citao sam da umjetni ili plasticno bilje pusta toksine u vodu i steti ribicama,kvaliteti zivota u samom akvariju?

Sam nikada ne bih stavio takvo nesto u akvarjum. Nisu tu problem toksini, to su tako mali procenti da se na ribama ne bi ni osjetilo, ali ruzno izgleda.

Ima toliko lijepih biljaka, pravih, naravno, da ne znam kome padne na pamet da uvaljuje plastiku u akvarijum.

Sam nikada ne bih stavio takvo nesto u akvarjum. Nisu tu problem toksini, to su tako mali procenti da se na ribama ne bi ni osjetilo, ali ruzno izgleda.

Ima toliko lijepih biljaka, pravih, naravno, da ne znam kome padne na pamet da uvaljuje plastiku u akvarijum.

Sve je meni jasno za pravo bilje da je bolje ali sta da stavim kad iman hladnovodne ribice sve ce pojest svejedi su

Da, nemam ih, ali je opstepoznato da pojedu i uniste skoro svaku biljku, pa bih, da mene pitas, u ovom slucaju napravio kakav dobar fazon s kamenjem, a preskocio biljke... I taj "minimalisticki" fol zna ispasti jako, jako dobro (pogledaj manje-vise sve ciklidne akvarijume, i kako se to dobro zna napraviti, uz, doduse, malo vise ulaganja - ali ko voli akvaristiku, naci ce nacin).

Ali ako se ipak odlucis na biljke, za hladnovodne ribe se uvijek preporucuju one s debelim listom, koje uz malo paznje odlicno opstaju i s ovakvim prozdrljivim vrstama.
To su uvijek predlagani Anubias, koji sam imao bezbroj puta, pa razlicite Cryptocoryne, popularna Java Fern. Sve su ovo slicne biljke, izrazito debelih listova, a nisu teske za pronaci.

Sa biljkama je fora dobro osvetljenje (ja sam jedno vreme imao četiri velike neonke najkvalitetnije) sredstvo protiv algi, CO2 sam povremeno dodavao flašom minakve napunjenom kvascem i šećerom, a biljke su nabujale kao blesave....Kada biljke jednom krenu ne treba ti više ni CO2 , a neonke sam smanjio na 2 šipke, nisam se mogao nakositi bilja :D

E sad kad je došlo dvoje dece (jako nemirne) , manjak vremena ali i živaca i motivacije, nije travuljaga više za mene :laugh: već neko vreme planiram prepravku i prelazak na hardskejp akvarijum, ništa manje lep, već imam neke planove....
https://www.youtube.com/watch?v=hEvna1fle88&spfreload=1

Manji akvarijum sam već lišio biljaka, možda i stavim neku sliku.

Upravo, jednom kad krenu, bo ih vise ne moze nakositi. Znalo se desiti, stavim sve aparate na auto mod, odem s djevojkom na put, vratim se, a u akvarijumu prasuma.

A sto se hardscape-a tice, vec dugo mi se razne ideje motaju po glavi, ali za to definitivno trebam veliki akvarijum, koji je takodje vec dugo u planu kao prelazak na ciklide, ali zasad jos na cekanju, dok se neke stvari ne sloze.

Maša , stigla pre tri dana u kuću IMG_1368.JPGIMG_1373.JPG

Da ne bude privilegovanih dvojica drugaraIMG_1353.JPG Mrki i Žuća

Last edited by a moderator:
Moji...poredjani... :)
35hqknp.jpg

Back