Vostok Europe, Orient ili J Springs - pomoc pri izboru

Mehanicki sat nikad nece biti tacan u sekundu,to je nemoguce,ne dozvoli da ti neko minimalno odstupanje ili odrzavanje u ovom slucaju od 20 evra,pokvari zadovoljstvo koje ti pruza kazaljka koja klizi i osecaj da na ruci imas sat sa "dusom" :D Takodje su me savetovali RUS i Skydrummer oko satova koji su me zanimali,prvi je bio VE N1 rocket NH25A,znaci automatik,a drugi je novi Seiko pilot quartz i nisam se pokajao,tako da kupuj onaj koji ti se svidi...od mene dovoljno...:D

Imam jos samo jedno pitanje za sve clanove foruma koji su upuceni i znaju mnogo vise o ovome:
" imam kvarcni sat Festinu BPM Satovi & Nakit. Festina muški satovi Sport kolekcija-F16489/1
do sada ima 2 god. i nekoliko meseci, radi perfektno, prezadovoljan sam, ali me interesuje jel bih trebao obaviti neki servis na njemu ili to i nije slucaj sa kvarcnim mehanizmima" ?? ne nosim ga bas cesto i kad ga nosim vodim racuna da ga ne kvasim, moze se reci da je za ove godine mozda samo 1-2 puta bio pod vodom i to dok sam prao ruke nista vise od tada. Zamolio bih sve clanove koji imaju iskustva i znanja o ovome da mi odgovore. hvala svima unapred!

Hvala puno Nenade :yes4: hvala ti sto si se ukljucio u ovu diskusiju, znaci mi svako misljenje i licno iskustvo. ;)

Last edited by a moderator:
kvarcni mehanizmi se u principu ne servisiraju, desava se da se menjaju dihtunzi na kucistu, zatim da se zameni baterija i to je to, retko kada se i popravljaju...

ne bih se slozio da je mehanizam najbitniji deo jednog sata, po meni je bitniji kvalitet kucista, zavrsna obrada, materijal i izgled sata, zatim tradicija, brend...

meni to kasnjenje ne bi uopste smetalo, nema to mnogo veze sa cenom sata, seiko 5 moze da bude precizniji od novog rolexa, ali se vlasnik rolexa nece uopste potresti zbog toga :lol:

kvarcni mehanizmi se u principu ne servisiraju, desava se da se menjaju dihtunzi na kucistu, zatim da se zameni baterija i to je to, retko kada se i popravljaju...

ne bih se slozio da je mehanizam najbitniji deo jednog sata, po meni je bitniji kvalitet kucista, zavrsna obrada, materijal i izgled sata, zatim tradicija, brend...

meni to kasnjenje ne bi uopste smetalo, nema to mnogo veze sa cenom sata, seiko 5 moze da bude precizniji od novog rolexa, ali se vlasnik rolexa nece uopste potresti zbog toga :lol:
Hvala puno na savetima! ;) znace mi u svakom slucaju prilikom odabira i odlucivanja o kupovini.
zanima me jos i ovo, na koliko godina se menjaju ti dihtunzi i jer potrebno zameniti sve dihtunge na satu ili samo na poklopcu ??

Sve zavisi od sata, ako je recimo u pitanju ronilacki trebalo bi cesce, recimo na godinu, dve.
Kod ostalih satova bi trebalo prilikom redovnog servisa. Trebalo bi promeniti na poklopcu i krunici.

RUS pod redovnim servisom podrazumevas kad se menja baterija na kvarcu??? tada bih trebao i da menjam dihtunge, kada menjam bateriju?? jer mi je milan rekao da se uprincipu i ne servisiraju, osim baterije i dihtunga. . .

Kod kvarca se i nema šta drugo raditi(pod uslovom da je ispravan).
Nema čišćenja,podmazivanja,štelovanja odstupanja- barem ne kod mehanizama niže klase.

Tako je, kad se menja baterija, ali kazem opet, kod nas retko ko to uradi, sem ako je dihtung na neki nacin ostecen, ili je u pitanju ronilacki sat koji se zapravo koristi za ronjenje.

U ovoj mojoj Festini 16489/1 je Miyota FS26 . Kakav je to mehanizam? Nisam do sada citao ni nailazio na tako neke stvari konkretno o tom mehanizmu. Tako da ako nesto znate recite, vasa misljenja, saznanja, iskustva. . interesuje me pre svega jel to kvaliteten mehanizam , pouzdan?? I posto ga , moze se reci, ne kvasim mogu ti dihtunzi u mom slucaju dugo da guraju , koliko sam razumeo???

Mehanizam nije ništa posebno- običan kvarc hrono.
Ali to ne treba da te brine.
Ukoliko se pokvari, jednostavno se zamijeni novim. Košta ~30$.
Čisto da napomenem, i mnogo skuplji mehanizmi se kvare pa nema svrhe razbijati glavu oko toga.

a sto se tice dihtunga sto sam naveo?? s obzirom da ne kvasim sat, jel mogu oni da izdrze vise od 5 god.recimo ili ih je potrebno zameniti kada se svaki put menja baterija?? Ili ce pak casovnicar sam proceniti i reci kada je potrebno?? sta mislite u vezi toga??

Časovničar će proceniti. U principu ako ne izlažeš sat vodi, dihtunzi traju duže. Silikonska mast je takođe nešto što časovničari stavljaju na dihtunge i produžavaju im vek .

Sky je rekao dobro. Casovnicar ce proceniti,ali slobodno ti njega guraj i u vodu jer nece to tek tako da popusti(mislim na dihtunge) .ne ubija njega toliko voda koliko znoj i trajace ti sigurno toliko i kad ga kvasis.....

Back