Evo jos jednog Chronographa u mojoj kolekciji radi se o “Kelek” automatic chronograph sa mikro rotorom sto bi se reklo ekstremno redak primerak, potice po mojoj proceni iz sredine sedamdesetih. Pokrece ga automatski mehanizam sa mikro rotorom” JRGK” odnosno Caliber 15, je jedan kalibar iz popularne generacije calibra kao sto su bili cal 11 cal 12 i cal 15 konkretno cal 15 se ugradjivao u nekoliko popularnih modela Heuera kao sto su Autavia, Carrera, Monaco, Monza, Skipper, Calkulator, Mnogo je mali broj satova koji su napravljeni sa ovim mehanizmom , mehanizam na ovom Kelek Chronographu je obelezan sa JRGK I on je ugradjivan u mali broj satova koji nisu bile Heueri.
Evo i sema mehanizma
Ko hoce da sazna nesto vise o ovoj izuzetno dobroj manufakturi, spremio sam tekst koji sam sastavio istrazujuci po netu.
Manufaktura Kelek potice iz daleke 1896 godine I od samog osnivanja bavila se visokim casovnicarstvom a posebna specijalnost su im bili komplicirani mehanizmi chronographi kasnijesa vecitim kalendarom hronografi meseceve komplikacije I druge komplikacije koje odlikuje visoko casovnicarstvo
Verovali ili ne Kelekov prvi saradnik odnosno klijent bio je HATTORI (SEIKOSHA) kasnije SEIKO.
Kelek je sardjivao I sa DUBOIS-DEPRAZ firma koja je sa Burenom bila ucesnik u Proektu 99 za izradu prvo automatskog chronographa. Dokaz da je Kelek bio vrhunska manufaktura je I cinjenica da Kelek nadgradjuje “Valojux i ETA” mehanizme u savrsenije mehanizme najvisih komplikacija.
Sedamdesetih godina kad je Svajcarsku industriju zahvatila Quartzna kriza prvi covek “Keleka”- Gabriel Feuvrier skoncetrisao se na proizvodnju sto preziznijih mehanickih mehanizma za satove, uopste ne plaseci se da ce qvarzne furije koja je nadolazila sa istoka, njegova hrabrost urodila je plodom pa je pocetkom devedesetih godina Kelek bio jedan od najvecih I najboljih proizvodjaca slozenih kompliciranih mehanizma za satove.
Dugogodisnja saradnja sa Bretlingom je proizvela da se 1996 godine Kelek prispoi sa Bretlingom pa tako danas vecinski paket akcija poseduje Breitling ali ipak to su dve posebne firme stime sto je danasnje ime “Keleka” preimenovano u “ Breitlig Chronoskopie”
U vremenu kad je Kelek proizvodio I kompletne satove bili su to vrhunsko napravljeni satovi . vrlo malih serija koji se I danas mogu naci na trzistu po cenma koji se krecu u zavisnost od modela I komplikacija od nekoliko hiljada pa sve do 25-30 000 dolara
Vredan fakt je I cinjenica da u Internationalnom muzeju za satove izlozena su cak 4 mehanizma koja je Kelek proizveo i unapredio savremeno casovnicarstvo !
Ovo dole j jedan lik, gde se mnogu videti lepotani koji su izradjeni u manufakturi Keleka
Forum Horloger, forum sur les montres • KELEK, un peu d'histoire
E sad, moj "Kelek", ovaj sat sam ulovio uz mnogo srece sta reci imao sam mnogo srece ovog puta, ovo je sat koji je nedelju dana bio medju Skopskim prekupcima ali na srecu, nekako svi su bili zainteresovani ali na moju srecu i ne odlucni, pa je tako ovaj sat malo prosetao, a malo ih je bunilo to, eto Kelek na nasem podnebju nepoznati brend, onda njegov mehanizam totalna nepoznanica, onda cinjenica je i to da Skopske prekupce vise interesuju elegantni satovi, i sreca moja je bila u tome da niko nije prepoznao pravu vrednost ovo sata, onda su price o ovom satu dosle do moje usi, onda odem vidim ovaj sat i odmah se zaljubim na prvi pogled, doduse uslov je bio da zrtvujem jednog svog Seiko Bellmatica koji mi je bio jako drag jer je bio medju prvima u moju kolekciju ali imam isti takav Belmatic taj je dupli razlikovala se samo boja ploce tako da sam brzo reagovao jos iste veceri sam dogovorio trampu vec narednog dana Kelek je bio na mojoj ruci i mislim da nisam pogresio.
Sto se tice ovog sata izuzetno sacuvan sat, mozda moze malo da se poradi na kucistu ali to cu prepustiti Simovicu iz NS,
Ovo je sat sportske verzije izuzetno naglasenih boja posebno na stoperici sekundari i skazaljki koja pokazuje minute u intervalu od 30 minuta Cifer unikatni u nekoliko nijnsa plave boje kuciste celicno, unutrasnji tachymeter i dosta je price neka slike govore !
http://s407.photobucket.com/albums/pp158/alojzij/?action=view¤t=SAM_5792.jpg