Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

Teško je davati komentare, kada ova eksibicija sve više i više postaje razglednica u stilu: Slobodno gledajte, jer je to jedino, što ćete doživeti od ovih satova.

A. Lange & Sohne dolazi sa jednim jedinim novitetom i to hronografom na čeliku u limitiranoj seriji od 100 komada. Da su ga izložili u Dubaju, bilo bi mi sasvim logično a ovako...kao loš smisao za humor.

Rolex - ništa posebno iznenađujuće. Očekivao sam malo više zbog godišnjice Daytone ali mi je prijatno iznenađenje, da su ostali na 40,0 mm. 1908 - teško je biti ultra kreativan samo sa komplikacijom malog sekundnika. Ipak, deluje mi bolje od Cellinija a i sviđa mi se naziv, kao i mehanizam. Takođe pohvalno: Explorer u 40,0 mm. Ako neki model mora da bude univerzalan, onda je to svakako Explorer i sada konačno jeste.

Grand Seiko dolazi sa prvim mehaničkim hronografom, što mi je odlična vest. Kada sam video, da je modularan umesto integrisan, oduševljenje je prilično palo, jer za 13,5 k €, to nije to. Ipak, pozitivno je to, što su ga stavili na odličnu osnovu: 9SA5. Ali kada bude došlo vreme za servis, trajaće pola godine da ga vlasnik dobije nazad a i koštaće. Servisiranje modularnog mehanizma je kao kada bos u tišini noći staneš na lego kockicu.

Najveće lično razočaranje - IWC Ingenieur. Sat je sasvim ok i odlično je napravljen ali 13 hiljada €?! Isti "In House" mehanizam, kao u novom Mark XX, koji će čak i nakon sajma, kada bude poskupeo još uvek biti duplo jeftiniji. Ovo je prozorno udaranje na nostalgiju fanova ovog modela, kojima je AP RO nedostižan.

Prijatno me iznenadio i Patek sa novim automatskim Caltravama. Iako se dizajnerski oslanja na model 6007A iz 2019g, lansiranog u limitiranoj seriji povodom otvaranja novog proizvodnog pogona, ponovo su odlično ujedinili klasiku i smelost. Čak je i cena ostala u rangu dosadašnjih modela.

Last edited:
Pratim sta se desava pa cemo videti konacan ishod. Prosle godine na mene najveci utisak ostavio JLC

Sent from my iPhone using Tapatalk

5e774dc4f24008351571217ac9cd098f.png

c2ace1ff62056a7b2b72c73f3b90ed79.png

Podsjeća me na neki vintaž Longine ili Omegu, interesantan sat.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Osim narukvice koja je lepa, ostalo mi je korak unazad od prethodne generacije AT. Brojcanik je nekako prost - ne postoji razlika u obradi centralnog dela i oboda kao na prethodnim modelima, sve je nekako ravno. Zahvaljujuci tome i datumu koji nije iste boje kao brojcanik, sada je jos ocigledniji ovaj prazan prostor ispod datuma i da tu nesto fali da popuni prostor. Celo kuciste je polirano, nema onih prelaza bruseno/polirano, pa malo gubi poene na zavrsnoj obradi i na sportskom efektu. Mislim da su prestali da budu GADA satovi i vise su mi postali kao modni detalji. Ovo ne bi nosio James Bond, za razliku od prethodnih...mada bi mozda neki naredni rodno-neutralno-politicki-korektni Bond mozda i nosio :)

2f0986e237998e8478839e74fb7297aa.jpg

I Oris izbacio model sa manjim prečnikom(36,5mm) i starijim mehanizmom.
Šta mislite o trendu da se mnogi odlučuju na ovakav korak.

Back