Zasto su pojedini kvarcni satovi veoma skupi ?

Kvarcni su precizni i nema se sa njima cimati i stelovati,razmisljati da li kasni i tako to...Zar je dovoljna jos neka preporuka za kvarc?
A sto se tice ''duse'' mehanickih satova,pa mnogi ljudi danas nemajui dusu pa ne trazim ni moj sat da je ima. :D
Certina,Tissot i Victorinox prave divne ali divne kvarc modele.
A o Seiku i Casiu necu ni da trosim reci o njihovim kvarc modelima.
Velika steta zbog zbog toga sto Certina i Victorinox nemaju ovlascene distributera kod nas.
Apsolutno se slazem sa Daliborom da su prestiz samo vrhunski mehanici tipa Blancpain,Harry Winston,Lange,Zenith,itd ili neke limited edition serije istih.

Ljudi koji baš vole mehanike dušu daju za čaprkanje oko njih!
Navijanje,štelovanje,servisiranje je ono što ih čini srećnim. Ja to razumijem i poštujem.
Međutim,meni je to jedna briga više,a briga imam i više nego dovoljno za zanimljiv život pa mi ne treba ta još jedna!

Ko hoce jak kvarc i jak brend za pristojne pare,resenje je Certina DS Podium Big Size i kraj price.

Malo ja da se nadovezem na drugaciji nacin, jel moze da se javi neki problem mehanickom satu dok vozim motor, posto citam i shvatam da su oni mnogo manje tolerantni na vibracije, eto mozda jedan razlog sto cu ja da predjem na kvarc :D

Vibracije svakako nisu dobre za mehanicki sat,medjutim nije strasno ukoliko ne vozis moto-kros...uzmi neki G-shock:)

Ma vozio sam vece motore, ali sam se sada smirio i ostao je samo skuter od 300cc, i nije problem u motoru, nego kakvi su putevi :)

Nikad nisam voleo da silazim sa asfalta :)

Sve ti je rekao drug Stojan.
Vibracije nisu pozeljne za automatik ali sve zavisi da li vozis Hondu,Suzuki ili neki krs. :DD
Skini ti lepo sat dok si na motoru.Bolje da ne rizikujes.

Last edited:
Ja imam drugačije iskustvo od Rusa. Vozio sam bicikl po asfaltu sa Lurus 7s mehanizmom i onda je sat počeo brzati 5min po danu. Dotjeran je na normalno odstupanje poznatom tehnikom "klin se klinom izbija",tj još jednim stresom! Do duše,bicikl nema amortizere pa su vibracije jače nego kod skutera.

Taj Longines je vrhunski kvarc.Mislim da cak ima i onu funkciju kojom te sekundara upozorava da ti je baterija pri kraju.

@Zenith
Mislis na EOL, ima, sve sam ja proverio, i da sam imao ko da mi donese sat, ne bi diskutovali sada o vibracijama :)

@Hadzi
I ja sam tako planirao da uradim, ali ne ide mi G uz elegantniju garderobu, a ja sam jedan od onih snobova koji na posao idu sa skuterom, sa sve kosuljom :)

@Zenith
Mislis na EOL, ima, sve sam ja proverio, i da sam imao ko da mi donese sat, ne bi diskutovali sada o vibracijama :)

Da,da. :)) Ma taj Longines kvarc je vrh po svemu,od mehanizma do dimenzije,mada se meni mnogo svidja isto i TH Aquaracer kvarc. :)

EOL funkciju imaju i pojedine Ronde od ~ 30$, tako da ta funkija i nije nesto revolucionarno...

Inače, zasto ne moze G uz košulju, ako se tebi recimo svidja. Gde pise koji sat uz koju garderobu ide ;) Ako idu odelo i kravata uz skuter i kacigu, ide i G :D

Inace, to su satovi u koje se covek zaljubi tek kada ih pocne nositi. Ite kako bih ga nosio uz kosulju :)

g_gw_a1000_1ajf_a.jpg

Hadzija, ja sam vozio dosta dugo Suzuki DR600 Hard Enduro, naravno 99% voznja po gradu.
A sat je Citizen sa miyotom 8200.
Nije mu bilo nista, ali sve je moguce, valjda se tako zalomi.

7s je poznat po finom odstupanju od "drhtavice"! Ne mislim da su svi mehanizmi takvi,a i napisah da sam bicikl vozio-tu su jače vibracije.

Nemam nista protiv kvarca, cak mi nekada prija da se "odmorim" od mehanike tj da se malo uzelim tog zvuka rotora itd.

Pored tacnosti velika prednost kvarca je i bas u tome sto bolje podnose vibracije udarce itd, npr pre par nedelja mi je sat (kvarc miyota os20) ispao i to dobro, nista nije bilo sat radi savrseno isto kao pre, a npr da mi je seiko5 ispao tako ne znam bas da li bi preziveo to...

Mada ipak kada bih imao priliku da biram izmedju satova iste cene i da mi se svidjaju podjednako uvek bi pre uzeo mehaniku :D

Back