ZMA - moji satovi...

Mali kviz!!! Spremam sat za veliki servis. Koji je sat u pitanju? Ko prvi pogodi, dobija NATO kajs! :) Pravila:

- odgovore primam iskljucivo u nedelju u intervalu izmedju 19.00 i 19.30 na PM.
- nikome ne pomazem i ne dajem sugestije! :)

Ako sam promasio mesto za pisanje, premestite me! :)

Postovanje! :)

Postovanje!

Evo jos nekih primeraka! Stara Sicura! Nemam pojma koliko ima godina ali dobro izgleda! Ide na sredjivanje cim nadjem kod koga! :) ako neko moze u SRB da je uradi, javljjte! Odmah saljem! :)

View attachment 55129View attachment 55130View attachment 55131View attachment 55132View attachment 55133

sirina je 37mm, izgleda da nije nerdjajuci celik. Cifer je lep, plav, sa kvadraticima umesto cifara. Smek proslih vremena satu daje natpis, automatic na levoj strani cifera. Datum sa danom je na klasicnom mestu, na kvadraticu br. 3..za sada toliko!

Pozdrav! :)

Lepo parce prohujalih vremena. Da, doktor je cuveni restaurator ovdasnji :)

U vezi kviza: veliki servis ka ono: svi kaisevi, ulje, filteri ili restauracija? Mislim da se moje pitanje moze smatrati razjasnjavanjem propozicija, pre nego sugestija... :)

Ne, niklovanje ili hromiranje, sta nadjem. Mehanizam lepo kucka! :)

Lepo parce prohujalih vremena. Da, doktor je cuveni restaurator ovdasnji :)

U vezi kviza: veliki servis ka ono: svi kaisevi, ulje, filteri ili restauracija? Mislim da se moje pitanje moze smatrati razjasnjavanjem propozicija, pre nego sugestija... :)

Evo jos jednog primerka za sredjivanje! Treba mu mali facelifitng, mehanizam dobro kucka! :) Stavio sam namerno ovaj par zajedno, lepo izgledaju. :)
IMG_0336.jpgIMG_0337.jpgIMG_0338.jpgIMG_0342.jpg
Mislim na ovaj sa desne strane, Штурманские! Trebalo bi da se restaurira cifer, ocisti staklo ili promeni. Kuciste je u dobrom stanju, mehanizam je sasvim OK. Nema sta da pisem o njemu. Jedino, ne znam sta mu ovaj grb znaci? :)

Postovani casoholicari!

NATO kajs u boji i velicini koji zeli je osvojio svima poznati, Krstin! :) On je pogodio da je rec o vintaznoj Streli! :) Cestitam a mozete i vi da cestitate! :)

Cestitke krstinu na paznji i pronicljivosti ali najpre tebi Zeljko, na velikodusnosti i elanu :congrats:!

BRavo, Krle!!!
Ja sam iskreno mislio da je rec o IWC-u jer je kupljen pre 5 godina pa sam pomislio da ces da ga odneses na zamenu zupcastog kaisa, filtera, ulja itd. :D

Da,vidis, vec drugi put danas vladas istrci ispred mene i kaze pravu stvar na koju sam u trenutku pomislio ali (posto pamtim ko zlatna ribica) odmah zaboravio te je nisam napisao :D
Svaka cast zma na ovim lepim kvizovima i igricama i na bezgranicnoj velikodusnosti!

Last edited:
Postovanje!

Evo ga jedan sat iz prohujalih vremena, kako je anbeast ranije napisao. :)

Roamer Anfibio Matic sa oznakom MST 522. Ova oznaka znaci da sat pokrece mehanizam Meyer & Stüdeli serije 522, sa automatskim navijanjem i datumom.

IMG_0361.jpgIMG_0360.jpg

Kuciste sata je od nerdjajuceg celika, sirine 35mm bez krunice i visine oko 10.5mm. Sam oblik kucista je karakteristican za '70 godine kada je sat napravljen. Nisam nigde nasao tacnu godinu proizvodnje.

IMG_0370.jpgIMG_0371.jpgIMG_0372.jpg

Ciferblat je predivan! Menja boju u zavisnosti od ugla pod kojim svetlos pada na njega od svetlo sive do crne boje! Podeoci su minuti i sati, prozorce datuma na tradicionalnom mestu, kod podeoka koji oznacava 3 sata. Cifer je u potpuno novom stanju sa logom firme, slovom r i natpisom ROAMER. Iznad sest sati je nazim samog modela.
Staklo je akrilno, skoro je novo! Postoji jedva vidljiva ogrebotina za koju sam ja zasluzan. Na zadnjem poklopcu je opet logo i oznaka modela sata. Oznaka je 522-1120.020.

IMG_0374.jpgIMG_0363.jpgIMG_0362.jpg

Krunica je orginal ,brendirana takodje slovom r.
Meni najinteresantnija stvar je sam mehanizam i to kako je on uklopljen u samo kuciste. Naime, sam mehanizam se vadi iz kucista kao da je napravljen od lego kockica. :) Veoma udobno, kazu sajdzije. :) Sam mehanizam je potupno roamerovski, in house i radi veoma dobro. Rezultat ovog sata je +7sec/24h. Nije lose za oko 40 godina star sat koji nikad nije otvaran i servisiran! :)
Kada sam razmisljao da ga uzmem i dok je putovao ka meni, bojao sam se da ce mi biti "mali". Moj zglob leve ruke je 19.5mm sirok a desne 19.8. Satove nosim nekad na levoj a nekad na desnoj ruci. Medjutim, kada je stigao bio sam prijatno iznenadjen kako "lezi" na mojim zglobovima! :) Mislim da je tajna u obliku kucista! :)

IMG_0358.jpg
Evo i fotografija ruke lepse polovine sa istim satom:

IMG_0367.jpg
Nemam zamerki! :) Odlicno lezi i mislim da je jasno da danas ovo moze da bude unisex sat! :)

Zakljucak, ovo je predivan sat, sa velikom istorijom i uticajem na razvoj ove industrije. Na zalost, zaboravljen je i samo pojedinci zanju i cene njihov ucinak u istoriji satova. Ovaj moj ostaje kod mene i bice predan sledecim generacijama iliti naslednicima mojim. :)

Toliko o mom Roameru! Pozdrav! :)

P.S. Ukoliko nekome bude zanimljivo, prilazem jedan interesantan izvor o ovim satovima.

thetick-thetick.blogspot.com: Review: Vintage Roamer Anfibio 1970s

Last edited by a moderator:
Lep sat i super ti stoji:thumbup:

Zeljko je jos jednom pokazao svoju velikodunost, tako da hocu i javno da se zahvalim :thumbup: A slike sata na novoj obuci kacim cim stigne:)

Back