Apple pametni sat

krstin

New member
Svi mi na Svetu satova cenimo mehaničke satove, što bi pojedinci rekli, njihovu dušu i tradicionalnost. Međutim, ne možemo pobeći od činjenice da se svet oko nas menja. Tehnologija napreduje izuzetno brzo. Ono što smo pre dvadeset ili trideset godina gledali u futurističkim filmovima, uveliko postaje stvarnost. Jedan od takvih predmeta je i pametni sat.

static.squarespace.com.jpg

Ajde što mi ovde nismo ljubitelji kvarcnih satova (ima izuzetaka!), a šta tek da mislimo o pametnim satovima... Umesto jedne od retkih stvari koja se danas može kupiti, a da u njoj nema struje - mehaničkog sata, pokušavaju da nam uvale novo čudo tehnologije. Da li se ovako nešto zaista može nazvati pametni sat, kada nas samo zaglupljuje, odvlači nam vreme i pažnju?!

static.squarespace.com1.jpg

Novi "pametni" sat upravo je predstavljen od strane kompanije Apple. Uopšte se ne može reći da izgleda loše. Kućište lepog dizajna i skladnih linija izrađivaće se od nerđajućeg čelika i 18-karatnog zlata. Okvir sata veoma je tanak, a ekran u funkciji brojčanika pokriven je safirnim staklom.

apple_watch.jpg

Sat će se proizvoditi u dve dimenzije, a u ponudi će biti i veliki broj kaiševa i narukvica. Od kožnih, preko sintetičkih, do čelične meš narukvice. Važno pitanje kod ovakvih satova jeste trajanje baterije. Iako ne postoji zvanična informacija, Apple je razvio elegantan i jednostavan sistem punjenja zasnovan na magnetnom polju. Tako da se Apple sat može jednostavno napuniti preko noći na svom postolju.

Na poleđini sata nalaze se biometrijski senzori koji prate vitalne funkcije. Očekivano, Apple sat zahteva i iPhone mobilni telefon kako bi funkcionisao.

222.jpg

Sat će se u prodaji naći u ranoj 2015. godini, sa cenom u Americi od 349 dolara. Za taj novac može se kupiti solidan kvarcni sat, tako da Apple sat možda i nije toliko loša alternativa!

Last edited:
Uz veliko poštovanje prema Krstinu, mislim da ovaj uređaj nije sat, već kompjuter koji može da meri vreme i da se nosi na ruci, tj. kompjuter stavljen u kućište sata.

Na poleđini sata nalaze se biometrijski senzori koji prate vitalne funkcije. Očekivano, Apple sat zahteva i iPhone mobilni telefon kako bi funkcionisao.

Ne znam kakvi su američki zakoni, ali poznato mi je da je u nekim državama zabranjeno uslovljavati kupovinu jednog proizvoda kupovinom/posedovanjem drugog. Tako je bilo i kod nas prema starom zakonu o zaštiti potrošača.

Sat će se u prodaji naći u ranoj 2015. godini, sa cenom u Americi od 349 dolara. Za taj novac može se kupiti solidan kvarcni sat, tako da Apple sat možda i nije toliko loša alternativa!

Ne slažem se. Za taj novac, pa čak i mnogo manju sumu, moguće je kupiti sasvim pristojan kvarcni sat, premda ne znam da li se ovaj proizvod može nazvati satom.

Eto da umjesto komentara citiram komičara Rickyja Garvaisa koji je na svom Facebook profilu objavio ovu sliku, uz komentar "Just saved myself 350 quid" :D1525368_288118644645829_7168114531579367971_n.jpg
Ipak, geeku u meni nekako se i svidja ta ideja...volim sve nositi uz sebe, u što MANJEM FORMATU (tableti su mi već preveliki).
No falili bi mi satovi...ako nista drugo, kao nakit.

Slike verzija Apple sata:

ImageUploadedByTapatalk1410331609.845934.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331616.050490.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331622.351799.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331630.233491.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331642.332777.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331648.132114.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331653.215818.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331691.748966.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331696.870116.jpg ImageUploadedByTapatalk1410331821.095463.jpg

Ja sam ipak otvorena za inovacije i novine. Mogla bih da se priviknem na ovakve nove satove, pa bi ih sa ostalim klasicnim satovima menjala po potrebi.

Meni deluje interesantan. Jedino sto znam je da dok ne izadje u vodomer klasi bice, za mene, under the radar :)

A baterija traje?
Ponoviću po ko zna koji put: ovo sa pravim satom ima veze samo zato što se nosi na zglobu ruke,inače je igračka za djecu.

Ja na ove pametne satove gledam kao na kvarc naspram mehanike. Kako su se onomad desavale i razvijale situacije... Ne treba ih zanemariti. Bice sve vise pristalica ovih satova.

Ja na ove pametne satove gledam kao na kvarc naspram mehanike. Kako su se onomad desavale i razvijale situacije... Ne treba ih zanemariti. Bice sve vise pristalica ovih satova.
Slazem se da ih ne treba zanemarivati ali je jako bitno razlikovati sta je sat a sta nije. Ovo je umanjeni racunar smesten u kuciste rucnog sata ali to ga ne cini satom kao sto ni racunar nije iako prikazuje vreme.

Bice sve vise pristalica medju onima koji nisu ljubitelji satova uopste.

Ne bih ja to poredio sa kvarcom i kvarcnom revolucijom. Stvar je u tome sto je kvarc bio u to vreme logican korak u evoluciji satova, koliko god se to nekome svidjalo ili ne satovi su postali precizniji, robusniji, jeftiniji....a ovo je samo kao sto rekose kolege pre mene igracka.
Sto rece Hadzija, ovo se naziva satom samo zato sto se nosi na ruci, nikakva druga slicnost ne postoji.

quote_icon.png
Shmizla kaže:
'' Ne treba ih zanemariti. Bice sve vise pristalica ovih satova.''

Biće.
Kao što ima i sve više poklonika selfija,gradskih terenaca,fejsbuk prijatelja, brendova,hepeninga,iventova ...

Računamo mi na njih.
Računamo i te kako.

Jos jedna nova dziza bizda za one kojima je bitno da su u trendu, da ih vide i da im se dive :) :).
Ali obzirom koliko malo ljudi uopste i nosi rucne satove (a sto bi ih nosili kada sa mobilnim idu i na tusiranje i na spavanje) ako ovo za neku godinu bar neke makar malo skrene na pravi put (rucnog sata) bice dobro.
Mada se ne bih bas kladio u to...

Pogledao sam i druge izvore za ovu vest, ali na osnovu raspoloživih podataka ne znam da li će ovo biti tako jednostavno. Koliko vidim, sprava će imati neku vrstu komunikacije SMS/email, ali ne piše da li je za njegovo funkcionisanje potrebna SIM kartica ili bežični internet. Doduše, ukoliko je za njenu upotrebu potreban iPhone, time je problem rešen delimično. Kako god okrenemo, oba uređaja će trošiti bateriju, a po svoj prilici nešto više, jer ih je potrebno povezati. Konačno, i u tekstu je napisano da će za punjenje biti potrebno dosta vremena, a ne znam ko može garantovati da će se baterija isprazniti baš kada vlasnik ide da spava, tj. da se neće isprazniti u trenutku kada je potreban. Senzori koji prate vitalne funkcije, tj. rad srca, pritisak i slično, mogu da budu interesantni penzionerima, za koje ne verujem da su ciljna grupa, ali i sportistima, koji već imaju izbor.

Ako uređaj ne može da se koristi za komunikaciju bez iPhonea, ne vidim onda koja mu je svrha, jer ukoliko je telefon već tu, svakako da je pogodniji za čitanje elektronske pošte, SMS poruka, internet i slično.

Prvo hvala Krstinu za predstavlanje. Znao je on sigurno kakvi će biti komentari ali ipak treba neko i "prljav" posao da obavi tj. da predstavi "pametne satove" . Golema je muka saradnička:D.
Da i ja kažem koju mudru. Sat mi se ne dopada. Kao što već rekoše na postoje pametni satovi ovo su multifunkcionalni-komunikacioni ( jednog dana možda i teleportujući ) uređaji koji između ostalog pokazuju vreme. Da li je ovo budućnost, rekao bih da nažalost jeste. Po meni ovo jeste neki uzrok buduće krize u časovničarstvu ( neka buduća kvarcna kriza ). Luksuz među satovima biće i dalje tražen PP,VC itd. ali oni koji danas provode vreme na društvenim mrežama i sl., ove uređaje dočekaće raširenih ruku. Na sreću ili na žalost. Dakle mlađe generacije koje retko i nose satove jesu ciljna grupa. Ne bih se čudio ako bi za koju godinu neki poznati proizvođač satova napravio neki pametan sat a sve zarad opstanka.
Bilo je i ranije pametnih satova kao npr Seiko sa tv-om i sl. ali vreme je bilo drugačije, softverska i hardverska ograničenja brojna. Danas je pogodno tle za kojekakve stvari.
Što se mene tiče meni pametniji sat od G-Shocka ne treba.

Video:

[h=1]Apple - Apple Watch - Introducing Apple Watch[/h]

[h=1]Apple - Apple Watch - Reveal[/h]

[h=1]Apple - Apple Watch - Health and Fitness[/h]

A zasto tvrdite da ovo nije sat? Onda bi isto tako mogli reci da ni digitalni satovi nisu satovi. Evo recimo vec sada neki G-Shock modeli mogu da jave kad stigne SMS, da upravljaju kontrolama na media plejeru telefona, cak i da prepoznavaju muziku... Seiko ima modele koji mogu da prikazu na displeju prakticno bilo sta. Postojali su i ranije satovi koji mere puls, imaju daljinski za TV i sl. Timex je imao modele koji mogu da se programiraju, cak i da rade igrice na njima. Ako uredjaj nudi nesto vise od samog merenja vremena to moze da mu bude samo plus, nikako mana.

Back