Милан Милановић
Po svakom razumnom merilu, sat savremenog pilota na primer bi trebao biti kompjuterizovan sat - takav mu je i kokpit. Dok, zarad tradicije, piloti nose mehanicke satove koji su podlozni nepouzdanostima kojima parce silikona i zica uronjeno u polikarbonat i metal nikako nije. Davnih dana su mehanicki upaljaci u artiljerijskim i raketnim sistemima zamenjeni elektronskim. Davnih dana su analogni navigacioni sistemi i kontroleri leta i vatre zamenjeni elektronskim. Jedino im ostase satovi, jer ko jebe zivot - bitna je moda i machismo.
Nisam nigde citao kako ce kompjuterizovani satovi zameniti ove "obicne", mada su isti podosta popularni i igrom slucaja su ih i mogli uveliko zameniti (kao sto ih je zamenio kvarcni "analogni", ili kao sto su kompjuterizovani telefoni uveliko zamenili sve druge). Koliko je nesto popularno, da se videti ako se pogleda sta orijentalne "manufakture" vole da plagiraju. Kineske kopije "pametnih" satova su danas ucestale koliko i kopije G-shock satova, ne bi ih oni pravili da se ne prodaju.
E, sad, pitanje je sta svako zasebno hoce od sata. Meni se ni jedan "smartwatch" ne svidja estetski, a ni sa upotrebne strane mi ne odgovara. Ali, ja sam neko ko, osim povremenih prilika, svakodnevno nosi kvarcne satove, tako da je moja zamerka na, recimo, trajanje njihove baterije sasvim razumna. Ironicno, meni su upravo ovde i preporucili "smartwatch" u mom upitu u kom sam pitao za preporuku za dress digitalca, i kao primer naveo segmentirani LCD i minimalisticki komplet (dakle, prikaz vremena i nista vise). Dok, sa druge strane, ovde su se mnogi svakodnevni miljenici mehanickih satova pozalili kako baterija Apple sata traje "samo" tri-cetiri dana. A baterija mehanickog sata (da, mehanicki satovi imaju bateriju, verovali ili ne nisu perpetum mobile) traje... cekaj malo... retko duze od 40ak sati... I, naravno, potpuno kompjuterizovani sat jeste bez ikakve sumnje sat, svideo se on nama ili ne (cinjenice nisu ovisne o nasim osecanjima). To sto CVN-21 uopste ne izgleda kao otruli camac necijeg dede na Moravi, Tisi, Savi ili Drini ne znaci da CVN-21 nije plovilo, CVN-21 sigurno ne pluta losije od crvotocnog camca necijeg dede, a pride jos moze i da fizicki izbrise varosicu u kojoj je neciji deda rodjen raketnim salvoom sa drugog kraja kontinenta i da odrzava posadu od vise hiljada ljudi zivom i zdravom na otvorenom moru godinama.
Svaka cast (ocigledno bivsem) korisniku Tiha, ocigledno racionalna ali i previse kulturna i odmerena osoba - pregazise je ovi kojima kompjuterizovani satovi povredise osecanja i tradicionalisticke deluzije.