Benzinski upaljači

Evo slika, ovo je jedan deo koji sam imao na hardu. A sto se tice najinteresantnijeg svi su interesantni barem meni ali izdvojio bih ovu repliku1941 cim budem imao vremena slikacu celu kolekciju.

Attachments

• Image021.jpg
    Image021.jpg
    101.2 KB · Views: 278
  • Image024.jpg
    Image024.jpg
    105.3 KB · Views: 290
  • Image045.jpg
    Image045.jpg
    148.9 KB · Views: 282
  • Replika 1941.jpg
    Replika 1941.jpg
    94.7 KB · Views: 253
  • zippo.jpg
    zippo.jpg
    158.7 KB · Views: 420
Sonebg-Ono sa kasnim paljenjem je bila šala;)-Očigledno neuspešna:dontknow:

Poznata mi je situacija sa tvrdoćom kremenja i posledicama upotrebe pogrešnog,zato sam vas i informisao o ADEKVATNOJ zameni.
ALFA kremenje koristim više od 15 godina bez ikakvih(loših)posledica po upaljač-e!
Mogu da se nađu po nekim trafikama i na pijaci.

Upaljači su ti super.Meni se najviše dopada upravo ta replika upaljača iz 1941.
Čekamo ostatak kolekcije.

Replika 1941 mi se svidela i jedina je kupljena u radnji. Ali nisam je nikada nosio jer ima los zvuk. To je inace tako kod '41. Cim budem nasao vremena napravicu slike ostalih ove sam imao.

Ajmo jos jedan zanimljiv model.
Izvinavam sa sto ga nisam ocistio pre slikanja:)
Rec je o krajnje neprakticnom ali isto toliko i zanimljivom nacinu aktivacije!!!
Iz upaljaca se odvije i izvuce(nazovimo)stapic koji na vrhu ima mali,valjda,metalni deo oko koga je obmotan fitilj.
Onda se taj stapic kresne o jednu stranicu upaljaca,bukvalno kao sibica.
Izmedju vrha stapica i stranice upaljaca,povlacenjem,se stvaraju varnice koje pale fitilj na stapicu i on pocinje goreti/kao sibica;)
kres nap.jpg kres strana.jpg

WANTED
ifa.jpg
Ispravan ili neispravan
Ako ga neko primeti neka me obavesti i zadrži isti do mog dolaska!!!

Najzad sam došao do jednog od Gralova među benzincima-IMCO 6900 :dance3:
Reč je o upaljaču proizvedenom 1960-te i u potpuno funkcionalnom stanju!
Svi delovi na njemu(računajući i šrafiće) su ORIGINALNI :proud:

im1.jpg im2.jpg im3.jpg im4.jpg
IMCO_Austria_US_4340356.jpg

IMCO_Austria_US_3617160.jpg

Svaka cast, nemam pojma sta je ali cudno izgleda :blink:
Ko je proizvodio to, mislim taj "upaljac"?

Proizvođač je IMCO-Austrija,Beč. Inače, drugi najstariji proizvođač upaljača na svetu osnovan 1907-me godine.(Prvi je Ronson-USA).
Mnogi dele mišljenje je da nisu ništa lošiji(lično mislim da su bolji) od Zippo upaljača.
Ako pogledaš ovu temu videćeš još par modela ove firme koje posedujem.

Last edited by a moderator:
Da li bi mogao nešto više da mi kažeš o ovom upaljaču. Nasleđen je tako da mislim da je star ~ 80-tak godina. "Obloga" je od srebra, pretpostavljam da je u funkciji i koliko vidim sve je na njemu original.

Nažalost-ne mogu.
Jedina oznaka(pored serijskog broja) mi je potpuno nepoznata.Čak ne znam ni da li je to MN,MH ili M obrnuto K.
Jedino vidim da su svi delovi na mestu i nema razloga da upaljač ne bude u funkciji.Po slikama bih rekao da se ne radi o vrhunskoj izvedbi.
Naravno,pogledaću još i javljam ako nešto saznam.

I mene su mučila koja su to slovai google kaže :) KW ( Karl Wieden )
altes Benzinfeuerzeug von KW funktionsfähig Feuerzeug | eBay
Tisch-Feuerzeug (Benzin) / KW Nürnberrg kaufen auf ricardo.ch (Bis: 09.01.2011 18:25)
Großes Art Deco - KW - Feuerzeug - Benzin - Silber 925 | eBay

Da li je vrhunska izvedba ne znam ali čini mi se da je u kompletu (bar po srebrnom radu) sa jednom srebrno-zlatnom tabakerom, Čim uhvatim malo vremena postaviću fotografiju i nje. Mislim da to nije serijiski broj nego oznaka čistoće srebra, koliko znam koristi se 925, ovde piše 935.

He.he.
Dobra fora sa obrnutom slikom;)
Čak sam ,kratko vreme,i imao jedan njihov upaljač.Kupio sam ga u Atini na pijaci '98 godine za 10 marki ali na insistiranje tadašnjeg kolege,Grka,poklonio sam mu ga pred povratak iz Grčke.
Evo sad videh da se prave od 1905.Ranije su imali oznaku KW, a od 1969-te KAWEE.
Evo jedan zanimljiv sajt sa njihovim starijim upaljačima http://www.my-lighter.com/index.php?
page=shop.browse&category_id=46&option=com_virtuemart&Itemid=62

Kao što si i ti video njihova vrednost (kao i 99% drugih benzinaca) nije velika ni vani.
Svakako zaslužuje da se malo sredi i čuva.

P.S. Hvala što me potseti na ovu marku

Fora sa obrnutom slikom nije bila namerna, ni ja nisam odma video kako treba da stoji :) Da vidim da im vrednost nije velika, nije mi namera da ga prodajem nego sam se setio da ga imam kada sam naleteo na ovu temu :)
Hvala na linku.

...slucajno sam primetio ovaj zanimljiv topic, pa reko' da pitam, mozda neko zna...

Naime imam jedan prelep vintage ronson (model 'gilt varaflame') iz sredine 60-tih, izuzetno lepo ocuvan. Na zalost sam prilikom pokusaja punjenja (neadekvatnim priborom :) ), polomio iglicu na dizni.

Da li neko zna ko bi u Bgd-u mogao da uradi servis- popravku???

...takodje sam zainteresovan da kupim lep stoni upaljac (na pr. Plaza-u itd.) ako neko ima/ zeli da proda...

Nemam neku kolekciju, samo ova dva St Dupont'a (ovaj mali 'rare' damski iz sezdesetih i silver novije proizvodnje)... uglavnom koristim 'plastikanere' :smile:

DSC00617 (Small).JPGDSC00616 (Small).JPG

Hmm koliko vidim to nisu benzinski upaljači.

...sorry, jeste off topic (zaboravio sam da napomenem - pala mi koncentracija, sta cu), ali eto da se popravim: kupio bih i 'benz' stoni upaljac :biggrin:...

(svejedno ostaje pitanje za servis...)

pozz

Back