Bluesky - Par mojih satova

U Stoholmu sam imao prilike da ga uslikam u boksu pa evo cisto da vidite i tu koju fotkicu :) A i sa poziranja na suncu :)
IMG_7528.jpgIMG_7127S.jpgIMG_7511.jpgIMG_7509.jpg

Rus_PA pa malo me nervira ali me vise nervira da je ostavim negde na servisu pa mi je ovak osasvim ok, samo da nadjem certina krunicu i eto kompletan sat :)

Inace u petak sam nabavio novi kajs za Seiko, a Certini vratio njen, i moram priznati da sam zadovoljan pogotovo sa cenom i sa izgledom :) Voleo bi da je konac malo zuckast pre nego beo ali sta sada da radim tako je kako je :) Kako vam se cini?

Attachments

• IMG_8719.jpg
    IMG_8719.jpg
    130.6 KB · Views: 83
  • IMG_8722.jpg
    IMG_8722.jpg
    127.8 KB · Views: 88
  • IMG_8724.jpg
    IMG_8724.jpg
    146.1 KB · Views: 86
  • IMG_8725.jpg
    IMG_8725.jpg
    214.8 KB · Views: 101
  • IMG_8728.jpg
    IMG_8728.jpg
    142.4 KB · Views: 88
  • IMG_8729.jpg
    IMG_8729.jpg
    151.3 KB · Views: 102
  • IMG_8738.jpg
    IMG_8738.jpg
    158.7 KB · Views: 109
Kais ti je super,lepo se uklopio.A konac ce ti se vremenom isprljati i pozuteti :D.Mala sala nemoj zameriti.

hvala drugari :D Usao sam u jednu radnju, nisu imali plavi video sam jedan drugi ali je bio 18 a rupa je 19, a Pugo mi rece da uzmem 19 ili 20 ako nema 19, odem u neku casovnicarsku radnju cena jos veca, i odem u drugu prodavnicu iste firme i odma vidim plavi i kazem taj, gledali smo jos neke ali ne ovaj sam odma video :D I dobro je da ima skroz rupice ja ionako vazda moram busiti dodatne ;) Sto se tice markera pa ono zeznucu nesto pa posle sve moram farbati u zuto ;) Sto se tice ciscenja i ja sam danas gledao kako je lep i beo i onda pomislih boze ako se isprlja? :O ali cenim da ce sve biti ok :) Da ste samo mesec i pol ranije videli taj sat ko zna sta bi mislili, bez krunice, polomljenog kljuca, izgrebane kutije, izgrebanog pleksija... Ima jos da se radi, najozbilnije je mineralno staklo, a skazaljke i unutrasnja korona mozda jednom, vecina mojih satova imala ili ne iluminaciju slabo svetli u mraku pa sam se i naviko da i ne gledam tada :D

Certina koju danas predstavljam je iz moje kolekcije, znaci kao i Seiko nije nasledjena vec kupljena. Jednom zgodom otisao sam do jednog prodavca satova u Zemun da vidim neki Omikron, i da vidim sta ima i videh sat i odma mi se dopao, naime kao sto vidite satovi koje imam su pre svega ozbilljni svecani, nije nesto sto mozete nositi uz duks i neko lezernije oblacenje, i ovaj mi je odma odgovarao. A i bicu iskren crvena sekundara me je kupila :) Cena mi je odgovarala mada nije automatik a kais koji je isao uz nju je bio neki levi. Sat sam kupio kao servisiran i zaista verujem prodavcu da mu je bio uradjen servis tj ciscenje, samo kasnije se pokazalo svasta. Posto sam sat na internetu nasao da je isao sa originalnom crno crvenom narukvicom a buduci da sam trazio za brata nekoga da uradi repliku njegovog vojnog sata , nadjoh gospodina Puga te je narukvica njegovo delo :)

Sat je posle par meseci cekanja narukvice konacno ukopljen i spreman bio za nosenje, medjutim u toku nosenja malo malo pa sat kasni, ili ga uhvatim da gubi vreme, ali radi, stavim ga na sto i par dana dok ucim posmatram i navijam sve radi ok, nosim ga on staje, i to tako neko vreme prolazilo. Doslo vreme za put, njega ostavim a Certina stara podje malo da vidi Zapad ponovo :)

Dodjem i zamolim drugara da vidi, i on isto kad sat stoji sve radi kak otreba ali cim krene da se nosi pocinje da kasni, na kraju ga je rasklopio i nasao da je satu neko prckao oko federa, tj feder je bio pukao a neko umesto da ga zameni ga je nastavio, i pritom i taj nastavak nije bio odgovarajuci, ili prosto receno kako je on meni objasnio sat nije imao dovoljno snage da kuca kako treba, to je zamenjeno originalnim delom i sat ponovo radi kako treba :) Jedino mi je krivo sto je krunica malo iskrzana, takva je bila kada je dosao kod mene, sat je u svakom slucaju veoma dopadljiv U pitanju je Certina Club 2000 serija :) Mada ovom satu se lako moze desiti da prvi i ode ako nadjem potrebno da ulozim pare u neki drugi projekat :) I kako vam se cini satic? :)

Attachments

• IMGP1183.jpg
    IMGP1183.jpg
    243.4 KB · Views: 93
  • IMGP1184.jpg
    IMGP1184.jpg
    155 KB · Views: 75
  • IMGP1185.jpg
    IMGP1185.jpg
    205.5 KB · Views: 67
  • IMGP1186.jpg
    IMGP1186.jpg
    218.7 KB · Views: 72
  • IMGP1187.jpg
    IMGP1187.jpg
    259.1 KB · Views: 74
  • IMGP1188.jpg
    IMGP1188.jpg
    210.4 KB · Views: 74
  • IMGP1189.jpg
    IMGP1189.jpg
    239.2 KB · Views: 74
  • IMGP1190.jpg
    IMGP1190.jpg
    194.8 KB · Views: 75
  • IMGP1192.jpg
    IMGP1192.jpg
    254.9 KB · Views: 82
  • IMGP1193.jpg
    IMGP1193.jpg
    242.7 KB · Views: 78
  • IMGP1194.jpg
    IMGP1194.jpg
    225.7 KB · Views: 75
  • IMGP1195.jpg
    IMGP1195.jpg
    259.2 KB · Views: 95
  • IMGP1196.jpg
    IMGP1196.jpg
    207.3 KB · Views: 78
  • IMGP1197.jpg
    IMGP1197.jpg
    247.7 KB · Views: 88
Inace programcicem koji sam nasao na forumu utvrdio sam da je datum proizvodnje mog seika maj 1970., sto znaci da ima 43 godine :D

Nagradna pitalica za sve :) Ako je ovo kutija, sat cija je kutija je? :)

Attachments

• IMGP1202.jpg
    IMGP1202.jpg
    301.3 KB · Views: 108
  • IMGP1204.jpg
    IMGP1204.jpg
    489 KB · Views: 100
  • IMGP1205.jpg
    IMGP1205.jpg
    278.6 KB · Views: 94
haha ovo je bilo bas brzoooo haha da :) A sta to znaci znaci da je na redu jedna nova prica i jedan veoma poseban sat :)

Nastavljamo pricu :) E ovako negde u toku 60 tih godina, moj deda Bozidar Jankovic se polako penjao na lestvici u firmi Interkomerc Beograd, na kraju je otisao u penziju kao savetnik generalnog direktora. I kako se zemlja razvijala i kompanije napredovale, na sajmu je bio medjunarodni sajam, i deda je ispred kompanije Interkomerc predao drugu Titu jedan sat, to je bio zlatni Longines Flagship. Koliko sam razumeo oca isti je oblikom kao ovaj sat samo je zlatan :) Deda je kasnije od Longines fabrike dobio ovaj lepi sat Longines Flagship , i posle ga je redovno nosio do kraja svog zivota i to bukvalno. Takodje je bila jedna anegdota, na nekom kasnijem satu opet je bio u poseti drug Tito i sasvim iznenada je prisao dedi, video je sat i rekao mu ushiceno'' ja imam isti takav zlatan '', nasta je moj deda ko iz topa odgovorio '' znam druze Tito mi smo vam ga poklonili " :) Moj otac je poceo da ga nosi kada je ded preminuo, tacnije deda ga nije nikada skidao i kada je preminuo otac ga je poceo nositi. Ma sta radio nije ga skidao, do pre jedno 3 godine kada mi ga je dao sa recima da ga cuvam jer mu je vec vise puta pucao kajs i da ce ga negde izgubiti tako da vam je jasno zasto mi je ovo najvazniji sat u kolekciji od svih! Imam inace i negde slike dede i Tita ali treba naci :)
Sat je ispravan radi i u odlicnom je stanju i jednog dana ce dobiti neki bolji kajs.
Inace i pored poliranog pleksija kada sam slikao sa makro objektivom vide se ogrebotine kojih nema ovako kada se sat nosi :D Eto pa sta mislite o satu :)

Attachments

• IMG_8756.jpg
    IMG_8756.jpg
    168.5 KB · Views: 91
  • IMG_8760.jpg
    IMG_8760.jpg
    139 KB · Views: 109
  • IMG_8761.jpg
    IMG_8761.jpg
    176.3 KB · Views: 123
  • IMG_8763.jpg
    IMG_8763.jpg
    174.8 KB · Views: 100
  • IMG_8764.jpg
    IMG_8764.jpg
    501.2 KB · Views: 84
  • IMG_8766.jpg
    IMG_8766.jpg
    217 KB · Views: 89
  • IMG_8767.jpg
    IMG_8767.jpg
    93.2 KB · Views: 84
  • IMG_8769.jpg
    IMG_8769.jpg
    196 KB · Views: 90
  • IMG_8770.jpg
    IMG_8770.jpg
    194.4 KB · Views: 84
  • IMG_8772.jpg
    IMG_8772.jpg
    166.5 KB · Views: 86
  • IMG_8774.jpg
    IMG_8774.jpg
    159 KB · Views: 84
Sat je fenomenalan.
Ne znam zašto čekaš sa nabavkom kaiša-nosi ga ,bre :)
Inače,zapanjen sam informacijom da se drug Stari setio nekog sata iz svoje kolekcije.

haha pa drug stari se setio jer mu je bilo frisko u secanju a i zato sto su bili isti, onaj zut a ovaj srebrne ako pricamo o boji ;) moram naci sliku pa da okacim :) Inace razlog je vrlo prost budzet pre svega, oni zlacani su imali krokodilske kajseve a verovatno i ovaj pa ono bankrotiracu :D a drugi je sada taj sto u slucaju kvara ili nekog ostecenja nije isto sa ovim i sa nekim sto sam ja kupio satom, ovaj ima sentimentalnu vrednost ogromnu. Inace pre par godina su u Muzeju Revolucije, na trgu Nikole Pasica izlagali predmete i poklone druga starog i tada je bila pljacka satova neko je usao i pokupio vecinu satova, otac mi je rekao da je to bilo naruceno jer su uzeli samo najvrednije, a ostavili buraniju, a treba znati to, naravno lopovi nisu nikada pronadjeni, a sat je verovano na ruci nekog kolekcionara... Inace sada nosim Seiko kao sto vidite i na njemu se radilo i pored toga sada znam da je proradio prvi put maja 1970 godine :) , Longines nosim u nekim svecanijim prilikama, i onu zlacanu certinu sa pocetka, onaj zlatni Longines mi nije lep te on dzedi u kutiji :)

Zanimljivo je da i na netu kolko god sam trazio nisam nasao indentican, jesam onaj zlacani Tiletov ali ne i ovaj, jer im datum nije na istom mestu, meni se svidja sat, lep je relativno velik, jednostavan i skladan, uz onaj sa rimskim ciframa koji cu danas opet slikati to su mi dva najlepsa koja imam u kolekciji , doduse o ukusima ne vredi raspravljati ali eto :) Pisite ljudi pitajte ako nesto zelite uskoro cu pisati i zasto je otac prestao da radi sa satovima :) Inace samo da se zna, na Banjici i na jos nekim bazenima, mislim i na Tasu su instalirani semafori koji se koriste za plivacka takmicenja i postoje tada povrsine u bazenu osetljive na dodir kojima se meri vreme tj kad je neko dosao, to je radio Longines,i to su njihovi merni uredjaji :), za neko evropsko ili svetsko plivacko takmicenje u SFRJ, i moj otac je bio zaduzen takodje za to :)

Back