Časovničarski alati za amatere i profesionalce

jedan tip prodaje kineski su ama za amatere su top ima ih u SKOPJE dva kljuca za 15 EVR.

Last edited:
Da li je to onaj sa voćnog sajta i valja li čemu? Koliko se sećam, neki članovi su rekli da je kvalitet, hm... upitan.

Vredi onoliko koliko košta,a košta malo:yes4:
Korisna je recimo spravica za otvaranje poklopaca i još 2-3 stvarčice i to je dovoljno za te pare.

Alat za casovnicare amatere (DIY ljubitelje)

Pricali smo u temi o skoli za casovnicare i o osnovnim stvarima sa kojima se pocinje, recimo o alatu koji bi svako od nas trebalo da ima. Recimo za skidanje poklopaca sa kucista radi zamene baterija, ili za menjanje kaiseva (recimo sa metalnog na kozni i sl), skracivanje metalnih narukvica itd. Ne volim Limundo ali sa vremena na vreme predjem po ponudi ocekujuci da cu ko zna sta da vidim tamo. Tako sam i ovaj put naleteo na nesto sasvim slucajno, video sam da se prodaje neki jeftin alat:

Alat za popravku i odrzavanje satova - Kupindo.com

Nadajuci se da ce se otvoriti i ostale teme iz gorepomenute teme, o DIY amaterskim majstorijama, da prokomentarisemo malo i alate.

Re: Alat za casovnicare amatere (DIY ljubitelje)

Slike alata iz časovničarskih radionica kompanije Vacheron Constantin.

...Kako kažu bez alata nema zanata, a ni pravog majstora...

Casovničarska radionica 1.jpgCasovničarska radionica 2.jpgCasovničarska radionica 3.jpg

Casovničarska radionica 4.jpgCasovničarska radionica 5.jpgCasovničarska radionica 6.jpg

Ne popravljam satove ali nekoliko puta desilo mi se da ponudim nekome da zamenim bateriju pa ne mogu da vratim poklopac (sramote...). Da li ova alatka vrši posao i ima li je negde kod nas da se kupi?
Može li da se nađe i neka za amatere, jeftinija?

ps može li da posluži i za zamenu stakla?

Dok traje izrada masine za stampanje cifrara (zapravo klasicna tampon masina ali mnogo manjih dimenzija i pre svega dizajnirana samo za stapmanje/restauraciju cifrara),da ne bih dosadjivao majstoru ne najavljenim posetama,a postalo je ocigledno da je covek vec poceo da ludi od mene i mojih zahteva,latio sam se drugog posla.Naime,kako sam polako poceo da zatvaram krug alata primetio sam da jedne jako bitne stvarcice nam.A to je masinca odnosno presa za zatvaranje poklopca i postavljanje mineralnih i armiranih pleksigles stakla.Nakon duge pretrage,ili sam nalazio na profesionalne ili na amaterske masinice koje su mi izgledala da kazem neadekvatno.Zato sam odlucio da je napravim.Trenutno je u fazi izrade kalup koji ce posluziti za formiranje u silikonskom pesku i na kraju za izlivanje od celika.Napravicu par slicica do sad postignutog samo da se osusi polijester...:)

Dan555,to je upravo sto ja pravim,samo nije sa sistemom poluge vec navoja.Ona sluzi za postavljanje stakala mineralnih i pleksiglas sa unutrasnjim metalnim prstenom ali i zatvaranje onih kucista koja se zatvaraju poklopcem pod pritiskom.Naravno modle nisu iste,za stakla se koriste silikonske a za poklopce aluminijumske,mada mogu i silikonske da ne bi doslo do ostecenja,ali ako se radi pazljivo,nema brige.Imas na Ebay-u da ih kupis zasebno ili zajedno za masinom kao u ovom slucaju...

Evo par slicica (POGLEDATI POST ISPOD),izrada se odivja u kotlarnici,pa enterijer cine zalihe ogreva za koji sam nasao drugu namenu..:) Inace,nemoj da vas zavarava trenutni izgled,kada se uklopi sa ostatkom delova,nece podsecati na ono na sta mog mladjanog burazera podseca...:D

Last edited by a moderator:

Cekamo moderatora da ih odobri jer sam zadocnio o roku od 10 min za koliko mogu da se izvrse izmene...Bice tu uskoro...:)

Radovi polako napreduju..:) Sada jos samo da se bez posledica dokopam novog unihopa i premazem polijesterom...:D
DSC_0125.jpgDSC_0128.jpgDSC_0128.jpg

Attachments

• DSC_0127.jpg
    DSC_0127.jpg
    339.8 KB · Views: 335

Zdravo svim posetiocima foruma.
U potrazi sam za profeionalnim casovnicarskim alatom( koriscenim). Potrebna mi je elmina masina za ciscenje sa 3 ili 4 kadice i witchi instrumet za kontorlisanje mehanickih i kvarcnih satova.
Ako neko moze pomoc ,dat predlog unapred hvala. :-)
Pozdrav od Elisa

Zdravo svim forumasima.
Sto se tice kvaliteta alata za casovnicare a i precizne mehanicare jedan od najcenjenijih je od firme Bergeon - Belcer. Nema profesionalnog casovnicara koji nezna za ovu firmu a siguran sam da vecina njih koristi taj alat.

Zdravo svim forumasima.
Sto se tice kvaliteta alata za casovnicare a i precizne mehanicare jedan od najcenjenijih je od firme Bergeon - Belcer. Nema profesionalnog casovnicara koji nezna za ovu firmu a siguran sam da vecina njih koristi taj alat.
Da upravo tako Bergion je vrhunska marka za casovnicare ( urare - sahadzije) koji se bave profesionalno svojom atrukom :-)

Uključio bih se malo u raspravu o urarskim alatu. U stvari htio bih pomoći mladim zaljubljenicima u urarstvo. Prvi savjet je ne kupujte jeftini alat. Ma koliko ga malo platili, on u stvari još manje vredi. Po onoj staroj nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino, odlučite se za skuplji alat, paleta Bergeon, swiss, i imati će te zasigurno alat za cijeli život, alat sa kojim će te moći sve uraditi, alat koji kada vam dosadi možete dobro brodati i ...
Drugi savjet je: nemojte se zavaravati da vam za popravak sata, pogotovo više servisiranja različitih vrsta satova treba malo alata. Osobno imam više od 400 kom alata, i uvjek mi nešto fali. Treba vam brdo šerafcigera, pinceta, različitih kliješta, nekoliko čekića, desetci povećala, hrpa turpija, nekoliko alata za otvaranje zadnjih poklopaca, nekoliko "pauka" za izmjenu stakala, preše za zatvaranje, posuda za čišćenje ultrazvukom, uređaj za demagnetizaciju, svakako mali tokarski stroj, boreri, nareznice, i tu ću stati da vas dalje ne umaram. Evo nešto od mog osnovnog alata sa kojim možete otvoriti sat, promjeniti staklo, ključ i navojnu krunicu, štiftove narukvice

DSCN4622.jpgDSCN4627.jpgDSCN4628.jpgDSCN4629.jpgDSCN4637.jpgDSCN4626.jpgDSCN4635.jpgDSCN4631.jpgDSCN4636.jpgDSCN4635.jpgDSCN4633.jpg

Treći savjet: dok ne nađete pravi ključ za otvaranje satova 80% satova možete otvoriti pomičnom mjerkom ili običnom gumenom lopticom ili naprimjer ključ izradite sami

DSCN4638.jpgDSCN4639.jpgDSCN4640.jpgDSCN4641.jpg

Back