Drugari, potrebna mi je mala pomoć od nekoga sa iskustvom. Kao što sam već pri kupovini sata planirao, hteo bih originalnu narukvicu u kombinaciji kaučuk/čelik da zamenim čeličnom narukvicom. Nakon dosta istraživanja (pošto Citizen izgleda isključivo želi da isporuči kao rezervni deo onu narukvicu koja je fabrički došla uz sat) došao sam do zaključka da je kućište mog sata identično modelima AT8010-58E, AT8020-54L, AT8060-50E i još nekima.
Probao sam da preko ovlašćenog zastupnika (Bomar) poručim narukvicu za neki od ovih modela, iako Citizen ne želi da potvrdi da je njihova montaža moguća na moj sat. Međutim, naišao sam na problem - prema uvozniku svi ovi satovi su za američko tržište (što smatram netačnom informacijom jer su se ovi limited edition satovi prodavali i u Nemačkoj i Britaniji, sasvim sigurno) i pošto nisu predviđeni za evropsko tržište, nije moguće poručiti narukvicu. Takođe, oni nisu voljni da probaju montažu bilo koje druge čelične narukvice koju imaju na raspolaganju.
E sada, pre nego što napravim sledeći korak, potreban mi je savet. Istražujući da li na moj sat može da se montira metalna narukvica, rečeno mi je da jedini problem može da bude položaj rupa za iglicu na kućištu sata, ali da Citizen te rupe buši na identičnim mestima na kućištima sa metalnim narukvicama i onim od kaučuka, dok se rupe ne poklapaju na kućištima satova koji fabrički dolaze sa kožnim kaišem. Uspeo sam da dođem do slika visoke rezolucije jednog od modela sa metalnom narukvicom i čini mi se da se rupe zaista nalaze na istom mestu kao na mom kućištu. Povodom ovoga, voleo bih da mi neko potvrdi informaciju koju imam, naravno ako neko na forumu zna odgovor. Ukoliko je tako, poručio bih narukvicu preko eBay.
Drugo pitanje je jednostavnije. Umesto metalne narukvice, razmišljao sam i o kaišu od kevlara. Modeli širine 23mm nisu baš česti, ali pronašao sam ovaj koji deluje izuzetno kvalitetno, a mislim da bi lepo izgledao na mom satu:
23mm MiLTAT Kevlar Watch Strap in Red Stitches
Pitanje je - da li je bolje da umesto kaiša od 23mm uzmem za 1mm uži, pošto na kućištu sata ne postoje prorezi za oslobađanje iglice. Nemam iskustva sa kaiševima od kevlara, pa ne znam koliko su savitljivi. Hvala unapred na savetima!