Citizen Navy Promaster

evo i interesantnih podataka da je taj sat, od kasnih devedesetih 10ak godina sluzio talijanskim jedinicama, a deklarirano za 500, a ne za 200m:

Citizen NY 0040 "Marina Militare"

Citizen NY 0040 "Marina Militare"

Citizen Promaster NY0040-09E al COMSUBIN ?

The Dive Watch Connection • View topic - Italian Navy Frogmen and Deep Divers watches

CITIZEN Promaster NY0040 "Marina Militare"

2dqv6g7.jpg

wat.php

wat.php

Last edited by a moderator:
Italijanski vojni ronioci su koristili odlične satove i to koliko znam civilne satove tj. kao i recimo Francuzi, nisu imali strogo definisane vojne standarde nego su uzimali ono što je na tržištu. Recimo britanski vojni satovi su druga priča, tu je bilo sve strogo definisano pa su otuda Omega Seamaster 300, Rolex Sub i Precista vrlo slični.
Dobri linkovi, naročito četvrti link, tu se lepo vidi šta su sve koristili. Negde sam i ja postavio taj link, samo nemam ideju gde.

Last edited:
pise da se radi o normalnom NY modelu, ali da je modificiran caseback?! ja ne vidim razliku, osim sto su iza 200M, dodali, ugravirali, još jedan "M".

i šta su napravili da ga deklariraju na WR 500?

Možda je deblje staklo i poklopac, možda su i dihtunzi drugačiji. Naravno nagađam. Teško da je identičan sat ako je vodootporan 500 m.
Inače u prethodnoj poruci sam mislio na treći (predzadnji) link.

da. skružio sam. prvo nije link... ne vjerujem da su pod staklom nesto dirali, jer ne bi odgovaralo visini bezela... možda su samo kvalitetniji dihtunzi, a mozda je proizvođač na civilnim verzijama, da bi se "ogradio" od nečega, napisao 200, a isti može više? možda ima neke veze s početnim serijskim brojevima koji se navode u tekstu, a tiču se bolje izradbene kvalitete baš tih serija koje su talijani uzimali... jbga, sad ga znaj...:D

brojevi serija: (713XXX, 831XXX, 844XXX, 911XXX ... sino a 110XXX)

kako god bilo sat je nada topčagić... lol

Last edited:
Poštovanje svima!

Juče sam uzeo CITIZEN Promaster Marine BN0191-80L. Danas vidim da mi sekundara ne pokazuje precizno na podeoke, već je precizna od 5-te do 25-te sekunde, pa onda malo kao da promaši. Sad, pošto se ni najmanje ne razumem u satove, reših da pitam da li je to ok, ili treba da idem da
reklamiram?

1.jpg2.jpg3.jpg

Pozdrav i dobr dosao na forum.

To je uobicajeno za kvarcne satove. Fin sat si uzeo, uzivaj u njemu.

Uzgred, kupovina je usledila nakon tronedeljnog čitanja stavova sa ovog foruma, tako da hvala svima na savetima 🙂

Ako neko moze nesto vise da mi kaze o ovom mehanizmu u njemu 8200 Miyota. Kakav je ? video sam da se ugradjivao u starije modele isto, koliko ima stanje mirovanja ili kako se to vec zove?
Vidim da je pisano ali vecina je pisala za ekodrive ne za mehanizam.

Hvala

Ako misliš na to koliko može provesti u mirovanju a da i dalje radi, rezerva snage mu je deklarisana na 45h. Ovaj mehanizam se ugrađuje u satove već 45 godina, što svakako kazuje o njegovom kvalitetu. Naravno, ako je sat polovan, o stanju mehanizma najbolje može da kaže časovničar, mada je kod dobro očuvanih i održavanih mehanizama veoma mala verovatnoća da će biti nekih problema. Sve u svemu, mislim da si kupio lep i kvalitetan sat sa dobrim mehanizmom.

Ako te zanimaju ostali tehnički podaci, evo linka:
bidfun-db Archive: Watch Movements: Miyota 8200 (Citizen)

Last edited:
Back