Damasko DC56 sat

Status
Not open for further replies.
Pod cijenu da me banuju sa foruma ja cu napisati svoje misljenje, zalosti me kako vecina vas razmislja:

Kao sto sam i mislio, doslo je do greske i poslali su ti pogresan sat KOJI NIJE TVOJ. Razmisli malo, spusti i ti loptu, ljudi se prepoznaju na iskusenjima.
Zar je stvarno bitno sto, kako i zasto je do greske doslo? Priznali su pogresku, traze TUDJI/SVOJ sat nazad i sad ih treba ucijenjivati za drugi sat/model uz doplatu jer ti tvoj odjednom vise ne odgovara? Pa zasto si ga onda slao u ovlasteni servis ako ne da SVOJ sat dobijes nazad u mint stanju sa garancijom? Zar ti je ovaj drugi toliko zavrtio glavom?!

Ako ti se svidjaju njihovi kronografi podsjeti ih na ovu neugodnost i trazi popust pri IDUCOJ kupovini. Siguran sam tu nece biti problema. Pri ovakvim stvarima obicno se daruje remen ili produljena garancija, popusti, a ne novi satovi.
Ne sumnjam da bi "pregovorima" mogao doci do DC56 ili DC66, ali razmisli kojim nacinom si dosada kupovao satove (trazio, stedio, birao i ocekivao), a kako sada zelis doci do njega.
Toliko od mene.

Damasko je napravio tešku brljotinu i svakako će morati da je ispravi. Što se tiče onog boljeg sata, mislim da ga svakako treba vratiti, jer na njega sigurno čeka neki kolega ljubitelj/kolekcionar, koji takođe ni kriv ni dužan ispašta zbog neodgovornosti nemačkog servisa. Iz solidarnosti prema nemačkom kolegi, mislim da bi sat trebalo vratiti, a ne zadržavati ga. Koliko mi je poznato, nemački servis je dužan da snosi sve troškove poštarine. Ni u kom slučaju ne bih zadržavao taj drugi sat, bilo zbog tog kolege, bilo zbog nemačkog sudstva, jer pri sledećem ulasku u EU bi moglo da bude problema.

S druge strane, Damasko bi osim izvinjenja zaista morao da učini neki korak dobre volje, pa da ponudi popust ili pošalje neku narukvicu/kaiš.

Kao prvo hvala svima na komentarima i podrsci. :thank_you2:
Da se razumemo, ja svakako planiram da vratim ovaj sat, oko toga nema rasprave.

Ja samo hocu da me ispostuju kao korisnika, a posebno korisnika koji je toliko toga lepog napisao o njima i koji je autor video recenzije na engleskom koju je pregledalo preko 4000 ljudi. Nista vise od toga. Sa izvesnom Nadjom sa kojom se dopisujem ne zelim da pricam, a trazio sam da pricam direktno sa Konradom ili Petrom. Javljam dalji razvoj situacije... :)

Sorry ako smo te pogrešno shvatili, ali ako nastave da te zavlače, pošto znaju da nisi Nemac, u sledećem mailu im objasni da ćeš se obratiti sledećoj instituciji: Portal der Verbraucherzentralen in Deutschland - ?bersicht a po potrebi i nemačkom advokatu. Link je za njihovu instituciju koja je pandan našoj tržišnoj inspekciji, a prodavcima se obično tresu gaće ukoliko im gospoda sa linka objasne prava potrošača, jer to objašnjavanje obično podrazumeva cifru u € koja nije nimalo niska. Na početnoj strani imaš i englesku verziju, a ako treba nešto oko nemačkog, moja žena će pomoći.

Neso,sveznalice!;)
Salim se,naravno.Vrlo korisno od tebe,kao i uvek.
P.S. Ne verujem da je iko sumnjao u Vladana. Ne bi ni on,a ni ostali zadrzali sat. Bilo je samo malo zezanja na tu temu.

Koje zavlacenje, cemu spominjanje nacionalnosti? Zar komunikacija nije uspostavljena? Odbacite mail, telefon u ruke i objasni svoj slucaj ako dolazi do "nesporazuma" u pisanoj rijeci.
Internet/Svijet je pun ljudi koji cekaju preko 6mj, svoje satove kad ih posalju u Omegu,JLC,Zenith itd. Horror prica da i ne spominjem. Bitno je da se svoja greska prizna i ispravi. Koliko se meni cini Damasko to pokusava i napraviti.

Meni i dalje mi nije jasno cemu inzistiranje na drugom satu/modelu kad je Vladanov sat jos uvijek kod njih? Nadja je kcer gs.Damaska.

OK, pošto vidim da neki od vas ne odobravaju moje postupke i da me osuđuju, biću potpuno otvoren i iskren (kao što i jesam) i reći ću sve, čak i ono što sam mislio da prećutim, a iz razloga da ne blatim reputaciju brenda o kojem imam jako lepo mišljenje (verovali ili ne i posle svega imam lepo mišljenje o njihovim satovima).

Naime, moj Damasko sat se prvi put pokvario još u Julu prošle godine, ili za one koji ne znaju, 6 meseci nakon što sam ga kupio! Sat je potpuno stao, sekundara se zakucala kao da je nestala rezerva snage i koliko god navijao sat ništa se nije dešavalo. To se desilo tokom noći usled normalnog rada na polici (nisam ga mlatnuo ni u šta). Čekao sam 2 meseca da se stvori prava prilika da ga pošaljem a da pritom ne moram da radim izvoz i uvoz sata u Srbiju. Na nekom događaju u inostranstvu sam se video sa svojom šeficom iz Beča i zamolio je da sat pošalje na servis pošto je procedura daleko jednostavnija kada si u EU. Sredinom oktobra su joj vratili sat sa servisa i onda sam čekao još mesec dana da bih ga preuzeo od koleginice prilikom sledećeg vidjenja u inostranstvu.

Ono što me najviše iznerviralo je što je posle sve te muke, plaćanja DHL-a i moljakanja svoje šefice koja je u strahu da ne izgubi vredan sat, SAT VRAĆEN NEISPRAVAN!!! Naime čim sam počeo da nosim sat, već u prvoj nedelji sam primetio da rezerva snage skoro da i ne postoji jer se posle normalnog nošenja sata tokom dana on tokom noći na mojoj ruci zaustavi (jednom sam zakasnio na posao zbog toga.:()

Posle svega toga ja trpim u sebi i čekam narednih 8 meseci do prve sledeće prilike (nisam hteo da molim ponovo šeficu) da ga pošaljem nazad na servis. Ostatak priče sam vam već ispričao, tako da shvatate otkud moja tolika frustracija.

Napisao sam im, da sam u roku od 8 meseci imao dva kvara na satu i sat mi je vraćen neispravan, i koliko muke sam imao da uopšte pošaljem sat na servis, a pritom oni ne odgovaraju na email ili odgovaraju posle 7-10 dana, uz minimum informacija i bez ikakvog izvinjenja i bilo čega sličnog. Pritom ne mogu da me udostoje odgovora na moje pitanje kada da otprilike očekujem popravku svog sata, i na to pitanje nemam odgovor nakon 40 dana!!! Oni mi na to odgovaraju (posle 2 emaila i 10 dana cekanja), da će mi javiti kada budu imali informaciju. Znači nemaju nikakvu informaciju o tome!

E izvinite gospodine Konrad i gospođo Petra, ali zašto ja ovo moran da trpim za svoj novac. Razumeo bih i da su mi se izvinili zbog neprijatnosti ili bilo šta slično i ponudili da mi se nekako oduže, međutim oni me bukvalno tretiraju kao budalu iz banana zemlje (ok, možda smo blizu banana zemlje, ali budala sigurno nisam) i kuliraju me maksimalno. Ovo vam je kao situacija na lokalnoj tržištu, pravilo je jednostavno: dok ne podigneš svoj glas tretiraće te kao stoku. I tako i jeste, bilo da su Srbi u pitanju ili Nemci, što možemo videti iz mog primera.

Iako sam jako strpljiv, fin i kulturan, ne želim da me neko tako tretira, bez ikakvog poštovanja, posebno što sam ja kupac, nebitno iz koje zemlje.

Jole, ako misliš da pretrujem u svojim reakcijama, to je u redu i to je tvoje mišljenje, ali ja mislim da sam bio jako korektan, staložen i strpljiv sve do sada. Sada insistiram da reše moj problem u najkraćem roku, a zbog svega što sam zbog njih pretrpeo. Na kraju krajeva, kako će mi nadoknaditi trošak ponovnog slanja sata koji su mi greškom poslali, to pitanje su takođe iskulirali, ali zato znaju da kukaju i traže da im vratim sat u najkraćem roku.

Eto, skinuh kamen sa srca, pa nek bude šta bude sa ovim Damaskom, možda ću ga baciti u reku i zaboraviti na sve ovo...ako ga dobijem nazad...

Meni i dalje mi nije jasno cemu inzistiranje na drugom satu/modelu kad je Vladanov sat jos uvijek kod njih? Nadja je kcer gs.Damaska.
Insistiram na drugom satu zbog gore pomenute situacije. Znam da je Nadja ćerka, ali koliko mi se čini ne donosi nikakve odluke.

Jole, misliš li da je normalno to što ljudi čekaju svoje satove po 6 meseci? Ja znam za takve slučajeve, čitao sam dosta toga na WUS-u, ali verujem da će se ta praksa nastaviti dok god ljudi ne budu dizali svoj glas protiv.

Koje zavlacenje, cemu spominjanje nacionalnosti? Zar komunikacija nije uspostavljena? Odbacite mail, telefon u ruke i objasni svoj slucaj ako dolazi do "nesporazuma" u pisanoj rijeci.
...

Nije u pitanju nacionalnost, već državljanstvo. Doduše, u prethodnom postu je trebalo da kažem da Vladan nije iz Nemačke, umesto što sam upotrebio imenicu Nemac, koja je po svoj prilici izazvala zbrku.

Srbija nije članica EU, pa su mnoge procedure drugačije i komplikovanije. Vladan je upravo spomenuo da mora da se radi uvoz/izvoz ukoliko hoće da ga šalje, što nije slučaj ako se to uradi npr. iz Francuske, Austrije ili Italije. Svakako da Vladan može da ostvari svoje pravo i odavde, ali uz mnogo birokratskih procedura i čekanja. Zbog toga sam i spomenuo onu instituciju, jer mislim da je situacija sasvim čista, a ono što je Vladan opisao u poslednjem postu pokazuje da Damasko ima loš odnos prema kupcima njihovih proizvoda, ma koliko oni bili poznati ili kvalitetni.

Dodato: da ne bude zabune, ne osuđujem Vladanov postupak, već sam ono napisao jer ga nisam najbolje shvatio. Ono što je uradio Damasko je teška svinjarija koju treba objaviti, a mislim da bi Damasko trebalo da snosi i posledice zbog nekorektnog odnosa prema kupcu.

Last edited:
Jole ne slazem se uopste sa tobom. Jel Vladan kupac?? Jel Damsko prodavac? Damasko sa takvom reputacijom mora da ispostuje svakog kupca, ipak nisu oni neka piljara. Zamisli udjes u prodavnicu i kazu ti imamo taj model za 2 meseca ti i to prihvatis i na kraju dobijes neki treci model, pa onda traze da ti vrate i tako u krug , nasta to lici. Druga stvar taj sat koji Vladan ima nije uopste jeftin, pa da se sa njim moze igrati, a o emotvnoj vrednosti necu ni da pricam. Da li bi ih ja cimao , sigurno bi , posto postujem svoj sat , svoje vreme, a i svoj novac. Jako neozbiljno su se poneli, i uopste mi nije zao navodno ozbiljne i velike kompanije koja tako gresi, mozda ce posle Vladanovog pritiska podignu poslovanje firme , ko zna mozda nam Vladan svima cini uslugu..... Ja samo znam da od sad ne kupujem Damsko izbrisao sam ga iz glave, tolike pare da dajem i ovo da mi se desi:nono:

Meni je potpuno fascinantno da se jedna nemacka firma ovako ophodi prema svom kupcu. Bar su oni u odnosu na ostale,vazili za vrlo profesionalne i kulturne prodavce.Naravno,ne bih da generalizujem stvar,ali ovo baca sasvim drugo svetlo na firmu Damasko,a i mrlju na upravo izreceno misljenje o nemackoj kulturi i poslovnosti.
Iz gore navedenog se moze zakljuciti da se bas i ne treba petljati sa nima,da ne bi dosli u ovakvu situaciju.
A ti Vladane,dobro da si i ovoliko izdrzao,ja bih odlepio vec posle prvog puta,kada se sat neispravan vratio sa "popravke".

A ti Vladane,dobro da si i ovoliko izdrzao,ja bih odlepio vec posle prvog puta,kada se sat neispravan vratio sa "popravke".
Ne želiš da znaš kako sam se osećao te nedelje kada sam saznao da opet ne radi kako treba, kao magarčina. Pritom ćutim, štitim njih, a verovatno i sebe da ne ispadnem glup u društvu, posebno nakon svega što sam uradio u cilju promocije ovog brenda, ne samo kod nas već i u inostranstvu.

Hvala im za sve.

Iz posta ti "isijava" gorcina.A kako i ne bi?
Razumem te potpuno.Jeziv je osecaj kada dobijes sat sa popravke,a on ne radi.Osecas se izigranim.
Ma ko ih j...

Pošto se malo bavim customer service-om, mogu da kažem da je ovo nečuvena brljotina firme koja pokušava da se lansira u tu neku "višu" ligu, nebitno koja je industrija u pitanju, koji se proizvod ili usluga nudi. Kad to kažem, mislim da je bitno da te za tvoj novac cene, pa nebitno da li si dao 50 ili 5000 evra-novac je novac i nama isti ne pada sa drveta nego ga teško zarađujemo. Vladane, mogu samo da kažem: izdrži i istraj u svojim namerama, a ovakva mrlja u njihovom poslovanju sigurno neće ostati neprimećena, bar među nama sa ovog foruma.

Kao magarčine bi trebalo da se osećaju oni iz Damaska, a ne ti. Jeste da je ex-YU relativno malo tržište, ali verujem da će bar neko odustati od kupovine njihovih satova zbog ovoga. Osim toga, možda će neko preneti ovu vest i na strane forume, npr. na one na kojima se piše na engleskom, pa neka gospoda iz Damaska lepo saberu dva i dva i vide koliko im se isplati ovakav odnos prema mušterijama. Mnoge zapadne zemlje uspostavile su mehanizme za zaštitu kupaca, a filozofija mnogih proizvođača bilo koje vrste robe jeste da je Nj. V. Kupac najveće bogatstvo i da se prema njemu treba i mora ophoditi sa poštovanjem. Što se mene tiče, Damasko može da pravi i najbolje satove na svetu, ali ovakav odnos prema kupcu je najblaže rečeno prostački i lopovski.

I pre nego si napisao da si i ranije imao problema sa satom mislio sam da ovaj drugi sat ( štoper ) treba da zadržiš dok nevidiš šta će se desiti sa tvojim, ne baš tako jeftinim satom koji već drugi put otkazuje a koji nisu u stanju da osposobe iz nekoliko pokušaja. Sada sam još uvereniji da treba da ga zadržiš dok nedobiješ svoj sat i dok ga ne testiraš par dana. Kada utvrdiš da je sve ok onda im vrati sat i neka oni snose troškove slanja ( pa nisi ti sam sebi poslao njihov sat ). Nisam za otimanje ( mada su oni očigledno tebi "oteli" pare time što si kupio neispravan sat i stvorio sebi dodatne troškove a o utrošku vremena i živaca i da ne pričam ) , nisam za nipodaštavanje, nisam za odugovlačenje ali nažalost oni ne misle isto. Da imaju imalo obraza pitali bi te posle svega koji sat ti se dopada iz njihove ponude pa uz neku doplatu ili čak i bez nje , ne mogu reći dali bi ti sat jer posle svega ništa oni tebi ne daju, ali imao bi neki nov, nadam se ispravan sat. Umesto toga oni ne znaju reći ni "Izvinite" a od tebe očekuju razumevanje, solidarnost, poštenje, učtivost... Dvostruki standardi.

Bit ce normalno cekati i godinu dana pri slanju u Omega, Rolex, Panerai, JLC, Zenith i ostale centre kako je krenulo sa unistavanjem nezavisnih urara, blokiranjem pristupa dijelovima, monopolu itd.

Ja sam jole777, a ne Damasko pa ne znam sve detalje slucaja. Samo iznosim svoje misljenje.
Meni Damasko ne predstavlja nista niti zelim biti njihov odvjetnik.

Ali:

Probleme vec mi sami radimo u pocetku kad saljemo sat s tudje adrese, a u svoje ime radi ustede na carinama/davanjima itd. Dodatan rizik da se pomijesaju vlasnici/adrese itd. Na nasu zalost time vec pokazujemo iz kakve zemlje dolazimo.

Sat je morao biti popravljen unutar garancije, ako je opet neispravan opet ga moras poslati makar uz veliko negodovanje, a ako si vec izgubio zivce i volju, kazes im da si nezadovoljan i da mislis popraviti sat lokalno i svoje iskustvo podijeliti sa forumom i svijetom (u vidu negativne reklame uz poslikan racun i uzrok kvara).
Osobno bi to ucinio da mi se i drugi put sat vrati neispravan. Odnosno, treceg puta ne bi bilo, dovidjenja i bye bye. Emocijama tu nema mjesta. Pa neka se gospoda crvene i razmisljaju sto se i kako dogodilo ako im je to bitno. Ovako imamo slucaj gdje ti cekas po 8 mjeseci, skrivas sramotu u drustvu itd...Nazalost samo cinjenice i ugovor je bitan za sto i kako dalje.

Moras shvatiti da njih ne interesira koliko muke i problema mi imamo pri slanju satova preko granice. Oni su sat prodali pod uvjetima i garancijom i dok god se toga drze sve pet. Imao sam slicne probleme i uvijek kad je zastekalo sam uzeo telefon u ruke i rijesio stvar. Mailovi su dobri kad nesto nije hitno, ali kod vaznih stvari osobni kontakt ili barem telefon je nezamjenjiv.

Idem vec i sebi na zivce, ali i dalje ne razumijem zasto ih "stisces" za novi chrono model uz svoju doplatu. Da li je to nesto uobicajeno sto u Damasku inace nude? Buyers guilt?
Inzistiraj na brzom popravku svog sata i popustu pri slijedecoj kupovini zbog neugodnosti koje si dozivio sada i prije.
Prodaj svoj sat, dodaj novce i ako i dalje budes zelio DC56/DC66 kupi si ga.
No nemoj se cuditi ako ti samo ponude novi remen...

Sretno, nemoj misliti da te napadam ili osudjujem, ja samo iznosim svoje misljenje. Ono ti ne moze ni odmoci ni pomoci u ovoj situaciji.

I pre nego si napisao da si i ranije imao problema sa satom mislio sam da ovaj drugi sat ( štoper ) treba da zadržiš dok nevidiš šta će se desiti sa tvojim, ne baš tako jeftinim satom koji već drugi put otkazuje a koji nisu u stanju da osposobe iz nekoliko pokušaja. Sada sam još uvereniji da treba da ga zadržiš dok nedobiješ svoj sat i dok ga ne testiraš par dana. Kada utvrdiš da je sve ok onda im vrati sat i neka oni snose troškove slanja ( pa nisi ti sam sebi poslao njihov sat ). Nisam za otimanje ( mada su oni očigledno tebi "oteli" pare time što si kupio neispravan sat i stvorio sebi dodatne troškove a o utrošku vremena i živaca i da ne pričam ) , nisam za nipodaštavanje, nisam za odugovlačenje ali nažalost oni ne misle isto. Da imaju imalo obraza pitali bi te posle svega koji sat ti se dopada iz njihove ponude pa uz neku doplatu ili čak i bez nje , ne mogu reći dali bi ti sat jer posle svega ništa oni tebi ne daju, ali imao bi neki nov, nadam se ispravan sat. Umesto toga oni ne znaju reći ni "Izvinite" a od tebe očekuju razumevanje, solidarnost, poštenje, učtivost... Dvostruki standardi.

Dvostruki standardi, doista.
A da ti odbiju primiti sat sa tudje adrese jer ne odgovara imenu vlasnika?
A da te prijave zbog kradje i otudjenja stvari tako da ne mozes preko granice?
"Oteli" su mu pare time sto su prodali sat koji se pokvario? Lijepo sroceno.

Vladan ima svoja prava i za njih se mora boriti. Sve preko toga je stvar dogovora i dobre volje obaju strana. Sve ostalo su nasi osobni dozivljaji.

Kao magarčine bi trebalo da se osećaju oni iz Damaska, a ne ti. Jeste da je ex-YU relativno malo tržište, ali verujem da će bar neko odustati od kupovine njihovih satova zbog ovoga. Osim toga, možda će neko preneti ovu vest i na strane forume, npr. na one na kojima se piše na engleskom, pa neka gospoda iz Damaska lepo saberu dva i dva i vide koliko im se isplati ovakav odnos prema mušterijama. Mnoge zapadne zemlje uspostavile su mehanizme za zaštitu kupaca, a filozofija mnogih proizvođača bilo koje vrste robe jeste da je Nj. V. Kupac najveće bogatstvo i da se prema njemu treba i mora ophoditi sa poštovanjem. Što se mene tiče, Damasko može da pravi i najbolje satove na svetu, ali ovakav odnos prema kupcu je najblaže rečeno prostački i lopovski.

dobro srocheno :thumbup:

Ne želiš da znaš kako sam se osećao te nedelje kada sam saznao da opet ne radi kako treba, kao magarčina. Pritom ćutim, štitim njih, a verovatno i sebe da ne ispadnem glup u društvu, posebno nakon svega što sam uradio u cilju promocije ovog brenda, ne samo kod nas već i u inostranstvu.

Sad vise nema razloga da se nerviras, sta je tu je, imas novi sat i ako bude bilo problema javi mi da im malo skachem po zivcima nako' suptilno vec imam par dobrih ideja :sneaky:

Evo kako se na nemačkom kaže: „Sezame, otvori se." U pitanju su Verbraucherzentrale (tržišna inspekcija, link na prethodnoj strani) i Anwalt (advokat). Pošto mlada dama koja je pisala Vladanu ima problema sa engleskim, imajući u vidu da pismo zvuči kao da naređuje i piše sa visine, doduše, uz krajnje smešno udenuto please, mislim da će vrlo lako povezati ove reči sa povećom cifrom u evropskoj valuti, koja će lako i brzo izaći iz Damaskove kase, a što ume mnogo da boli.

Uz veliko poštovanje prema Joletu kao forumašu i znalcu, ne bih se složio sa nekim konstatacijama.

Probleme vec mi sami radimo u pocetku kad saljemo sat s tudje adrese, a u svoje ime radi ustede na carinama/davanjima itd. Dodatan rizik da se pomijesaju vlasnici/adrese itd. Na nasu zalost time vec pokazujemo iz kakve zemlje dolazimo.

U svetu nije nepoznato da se roba ili pošta mogu slati na tuđu adresu. Provereno na ličnom primeru. Ne bih se složio sa konstatacijom da mi pokazujemo u kakvoj zemlji živimo, već da proizvođač pokazuje svoju dezorganizovanost i nekulturu. Kada sam kupovao stručne knjige od više svetskih izdavača, svi su se pokazali kao maksimalno korektni i ekspeditivni. Neki od tih izdavača imaju dnevno porudžbina koliko i ovi za nekoliko meseci, ali mi nikada nisu napravili ni najmanju brljotinu.

Što se tiče Vladana, on je Nj. V. Kupac, bez obzira na to da li je iz Srbije, Pakistana, Japana, Kanade ili Zimbabvea. Dao je svoj novac za njihov proizvod, a ako se ne drže uslova koje su sami smislili, onda neka isprave sopstvene greške odmah, ili neka objašnjavaju gospodi iz Verbraucherzentrale zbog čega to nisu učinili dok budu plaćali debelu kaznu.

Status
Not open for further replies.
Back