ETA Mehanizam

cleaner

New member
Pozdrav svima,
muchi me neshto vec duze vreme a nikako da pitam nekog ko se razume, da li su ETA mehanizmi dobri ili loshi?
Deshavalo mi se da chujem da neko kaze za sat da ima ETA mehanizam, a svi kao shto se razumeju prevrcu ochima, a vidjao sam oglase sa velikom cenom sata, a pishe da ima ETA mehanizam.

Voleo bih ako moze neko da mi objasni shta je ETA mehanizam, odnosno da li je dobar ili losh sat sa tim mehanizmom.

Generalno gledano, nema loseg ETA mehanizma (neka me iskusniji clanovi isprave ako je potrebno). Sta vise, cinjenica da u nekom satu kuca ETA, moze bas biti razlog ZA kupovinu istog. ETA je inace svajcarska firma koja je specijalizovana za proizvodnju satnih mehanizama i isporucuje ih stotinama proizvodjaca satova. Imaju mnogobrojne mehanizme u ponudi. (mehanicke sa rucnim navijanjem, mehanicke automatike, cak i kvarcne)
E sad, kada cena satova o kojima govorimo dograbi neku granicu od 5000 evra (ili cak i nesto manje), poznavaoci bi voleli da u njima kuca neki ''in house'' mehanizam tj.mehanizam koji firma cije je ime na satu proizvodi sama. Da probam da napravim paralelu: To je otprilike kao sto ne biste voleli da u vasem novom Ferariju radi Hondin motor. Dakle, Hondin motor ima i snagu i obrtni moment i trajnost i sve kao i Ferari uz jednu manu - nije Ferari nego Honda. Mozda su se ti poznavaoci ili ''poznavaoci'' mrstili na ETU u nekom prilicno skupom satu?

Last edited:
Načelno-da,dobri su mehanizmi. Sledeći tekst je deo odgovora Vladana Stevanovića jednom našem članu na slično pitanje.

''
Što se tiče klasa mehanizama, kod nekih proizvođača je to jednostavnije klasifikovano (ETA) a kod nekih nije (Miyota). Generalno serije ETA kvarcnih mehanizama se mogu sortirati na sledeci način, od najbolje ka manje dobrim:
  • THERMOLINE (termokompenzacioni)
  • FLATLINE
  • NORMFLATLINE
  • TRENDLINE
  • FASHIONLINE
Termokompenzacioni mehanizmi kao što naziv kaže kompenzuju temperaturne promene i smanjuju njihov uticaj na oscilovanje kvarca, a samim tim na tačnost mehanizma i oni su naravno najkvalitetniji i najskuplji. Neki od proizvodjaca koji ih koriste su: Omega i Breitling. Nasuprot njima, kod Fashionline linije mehanizama je prioritet cena, pa tako imaju dosta plastičnih delova i retko koriste rubine u ležajevima, pa se zbog svega ovoga smatraju mehanizmima slabijeg kvaliteta.

Kada su u pitanju ETA automatski mehanizmi, najčešće se sreće sledeća klasifikacija od manje dobrih do najboljih:
  • STANDARD
  • ELABORE
  • CHRONOMETER
Tako da se u jeftine satove naravno ugrađuje Standard klasa a u one skuplje Elabore, Top i Chronometer. Neke od prednosti ETA automatskih mehanizama više klase u odnosu na nižu su sledeće:

Balansni točak: Glucydur naspram Nivarox
Balansna opruga: Nivarox 1 ili Anachron naspram Nivarox 2
Glavna opruga i kućište glavne opruge: Nivaflex NM naspram Nivaflex NO
Zaštita od potresa: Incabloc ili KIF naspram Etachron.

Sve ovo rezultuje većom pouzdanošću, dugotrajnošću, tačnošću i nažalost većom cenom mehanizma.''

DA su losi ne bi bili najcesci mehanizmi. Pruzaju sigurnost i proverenost jer se bukvalno decenijama ugradjuju. A naravno, ko ima para i zelje za luxuzom kupice neki inhouse mehanizam, najbolje onaj koji se tek pojavio pa ce iz prve ruke moci da se pohvali kako proverava njegovu pouzdanost i servisne intervale. Ja pre spadam u one koji se zadovoljavaju etom :D

Evo da i ja potvrdim sve ovo sto kolege iznose. Inace, i sam sam vlasnik sata sa ETA mehanizmom.

Back