Fotografija kao hobi

Re: Imate neki problem?

Sta god da odlucis - savetujem da uzmes aparat za 17-18.000 RSD a za preostale dve uzmes dodatnu bateriju i karticu. Takodje - uzmi obavezno aparat koji prima SDHC kartice... Sto se tice samog aparata - moraces da "prelomis" jer nema savrsenog resenja - negde dobijes negde izgubis. Ja bih licno sveo izbor na Canon SX120 IS, mozda neki IXUS, Panasonic Lumix TZx i mozda neki Fuji (npr f200) - pa onda sta se tebi licno svidi.

Jos jedan savet - aparati u ovom rangu cena, ako imaju veliki zum, u tele opsegu (na najvecem zumu) jako sporo i lose fokusiraju. Zato ne ocekuj previse od aparata sa preko 12x zumom...

Last edited:

Objektive na Zenitu popravlja cika Bora na Dorcolu, ali broj moram da potrazim. Ako ti se uopste isplati da popravljas objektiv na analognom fotoaparatu, posto kao sto vidis filmova je sve manje i manje.. i uskoro ih nece vise ni biti! Najveci proizvodjac filmova Kodak je jos pre 5 godina prestao sa razvojem filmova za analogne fotoaparate, cak ce se polako ugasiti i srednji format, posebno od kada je Hasselblad izbacio svoju seriju digitalaca..
Inace, dobijas dobre savete za fotoaparat od clanova foruma, posebno od Vladas-a. Ali ako nastavi ovako da te bombarduje informacijama, na kraju ces kupiti Hamiltona ;)

link1link 2
Ova dva su mi zanimljiva kao i FUJI S2500 HD. Vaša preporuka je? Ko još popravlja blende na Zenitu? Imam ćaletovog star je koliko i ja! :D

Moracu ovde da dam svoj komentar. Naime tacno je da Panasonic Lumix koristi Leica objektive. Medjutim to su vrlo losi plasticni objektivi koji imaju vrlo zvucno ime. Hocu da kazem da je tu komercijalizacija ucinila svoje, i da Leica tu predstavlja samo dobar marketing. Panasonic placu veoma "skupo" pre svega tehnologiju leica objektiva, ali ti objektivi se prave od plastike i imaju daleko losija sociva od onih pravih Leica objektiva na koje svi mislimo kada se pomene ovaj proizvodjac. Tako da ne ocekujete da dobijete dobar objektiv u aparatu od 20.000 din. Inace Leica je osim objektiva (koji imaju odlicna tehicka resenja) mnogo poznatija po kucistima fotoaparata i njihovoj mehanici. Tu je Leica vrh! Mehanika u fotoaparatima Leica je uvek i jedino uporediva sa mehanizmima svajcarskih satova. Inace evo ovde mozete da procitate nesto o ovoj legendi u oblasti fotografije
http://en.leica-camera.com/photography/m_system/m9/ a ovde mozete da vidite i cenu za Leica digitalni fotoaparat: http://www.amazon.com/dp/B002NX13LC...e=394997&creativeASIN=B002NX13LC&linkCode=asn Zar vam se ne cini da kosta tacno kao neki "dobar svajcarac" ;)

Ne propustite detalj da Lumix koristi Leica sociva,sto je ekvivalent ETA mehanizmima u satovima. Mislim da je upravo Lumix best buy u klasi kompaktnih turistickih "idiota" :) I daleko ispred Olympusa,Fuji-ja (koji je kvarljiv),Sony-ja,Practike...

ode diskusija u nedogled... :D
elem, ja bih to sveo na:
- ako zelis vrlo dobar aparat koji staje u dzep i koji ces nositi sa sobom uvek - fuji f200 ili canon ixus, ostalo ne bih uzimao u razmatranje
- ako zelis aparat koji pruza malo vise mogucnosti, ali je dosta kabastiji, pa ce vremenom sve cesce ostajati kod kuce - neki od tih panasonicovih UZ.

sta god da uzmes od onog sto je predlozeno, sigurno neces pogresiti. moj savet je da odes u prodavnicu i, kao kad kupujes sat, uzmes u ruke i pogledas, i onda odlucis.
eto. :)
poz!

Imam jedan fotoaparat,ne mogu nigde da nadjem memorijsku za njega.Slike su mu ok.:lol:Image056.jpgImage052.jpgImage064.jpgImage059.jpgDSC00019.jpgImage053.jpgImage051.jpgImage054.jpgDSC00008.jpgImage060.jpgDSC00017.jpg
Malo se salimo:hello:

@vladaspas - sjajna ti je ova Agfa. Koliko megapiksela ima :D? I omikron je super ;).

@23jewels - preporuka ti je super, samo da dodam ZS serija je u stvari TZ :), samo valjda za USA trziste. ZS7 je u stvari TZ10 :top:.

Samo malo podsećanje na SMENU 8 i foto-sekcije u osnovnoj školi:)
Razvijač ,fiksir,crvene sijalice...
Još uvek imamam kućnu foto laboratoriju za pravljenje crno-belih slika.
Nadam se da se još neko seća toga.
Inače ja,još uvek, koristim Canon A 470 i zadovoljan sam istim.
Takođe,za smrtnike,preporučujem IXUS.

@tolarbo - skroz si u pravu - u ovoj klasi aparata - verovatno niko ne stavlja bas vrhunska sociva. Doduse - senzori su toliko sitni da nema ni svrhe stavljati bolje ;).

@sima hrabri - svaka ti je ka Njegoseva :).

@Angel - najbolje da probas i sam odredis, ali cini se da vec postoji niz odlicnih preporuka! BTW - pitao sam prijatelja koji ima S2000 HD i on ga je poprilicno nahvalio. Mozda ipak da pogledas i taj S2500/S2600 HD? (sad sam te tek zbunio ;))

@vladas kada bi pz bilo kz u stvari ja bi onda bz jer meni treba gf ma bolje sa pz, aaaaaaaaaaa boli me glava više! :lol: :)

Ovako ćemo, sada sam provalio da su to u stvari obični aparati sa malo šminke kako bi izgledali kao profi aparati, dakle kao što imam već jednog Canon-a koji pravi simpatične fotke, makro mu je savršen barem! Danas sam bio do radnje i video odlične aparate
Nikon D3000 sa objektivom 18-55 što i uzimam, treba samo da se strpim par nedelja! :D I ako sam ovim ubrzanim kursom naučio dosta od vas i sada znam da su ovo dva različita sveta aparata ali mi se svideo i Olympus SP-600UZ koji je nekih 20-tak hiljada.

@vladaspas, odlične fotke, postavljaj ih još!:top:

Vladas, onaj Soni je bio sa objektivima, prodavačica kaže da su se rasprodali za nekih tri sata! :)

Ako si vec odlucio da kupis NIkon DSLR, zasto ne potrazis negde Nikon D90, ili D80 cak. Mozes mnogo povoljnije da prodjes, a onda za razliku kupis neki dobar objektiv. Bitno je samo da uzmes fotoaparat koji je odlicno ocuvan, a na svakom iz DSLR serije moze da se proveri koliko je ispucao. Poz

Ljudi, ipak sam kupio Sony DSC-W330B, super fotke! :D

Kada sam gledao Nikon bez DSLR-a zaborav oznake kao da sam gledao kopiju sata. Sve lepo upakovano, a fotke nikakve! :D

eew6f.jpg

Dakle Angele, cestitam na izboru! Sony nam je malo prosao neopazeno iako imaju sjajnu CARL ZEISS optiku. Iako na kraju nisi uzeo aparat za Ultra Zoom-om, a nisam siguran ni da bi veliki zoom bas cesto koristio, slike su ODLICNE :congrats:!

@ANGEL II
Čestitke i sa moje strane za aparat.Dobra optika.Verujam da vas čeka lepa budućnost:)

Aparatić je super, lagane opcije, savršena baterija nakon 200 fotografije je prazna. Punjač, USB kablovi i što je najbitnije odlične fotke. Kada sam uporedio slike sa FUJI S2500 HD i aparatima nalik njemu došao sam do zaključka da je ovaj aparat bolji. E sada možda sam pogrešio ali za nekih 16 hiljada je odličan.

Back