Poštovane kolege, predstavio bih vam sat kojega sam nedavno kupio. Radi se o kineskom satu marke Sea-Gull, o jednom od reizdanja prvog (tako kažu) kineskog ručnog sata WuYi, čiju distribuciju vrši amerikanac Kevin. Serija je limitirana u 500 primeraka.
Mehanizam sata je Sea-Gull ST2130 o kojem je već bilo dosta reči na ovom forumu, pa ne bih ponavljao osim da se radi o mehanizmu koji uglavnom odgovara švajcarskom ETA 2824-2.
Kućište sata je čelično sa kombinacijom poliranih i brušenih površina. Poklopac sata je prozirni, kroz koji se vidi lepo ukrašeni mehanizam i rotor zlatne boje. Stakla (gornje i donje) su mineralna, s tim što je gornje staklo malo zaobljeno. Cifer je lepe bele/srebrne boje i čini se kao da je malo konkavan (ulubljen). E sad, da li je to optička varka od stakla … uglavnom, kada se sat polako okreće, daje jako lepu igru svetlosti. Markeri i kazaljke su polirani i zlatne boje. Iznad markera su lume tačkice, a u maloj i velikoj kazaljci lume trakice. Interesantna je i sekundara sa vrlo malom crvenom strelicom na kraju. Krunica ima interesantnu indigo plavu aplikaciju u kojoj se nazire simbol „5-1” isti kao i na ciferu. Završna obrada sata je po meni sasvim solidna.E sad … kaiš. Trebalo bi da je pravi kožni, ali je jadnog kvaliteta. Kopča izgleda sasvim lepo i masivno, polirana je i potpisana. Tačne dimenzije sata su 40,0 x 47,0 x 11,2 mm. Sat sam nosio svega dva dana, i za to vreme sam izmerio dnevno odstupanje od +8 sekundi. Kada sam ga odložio ciferom nagore, kuckao je još 44 časa sa odstupanjem od 0 sekundi J
Sve u svemu, sat uopšte nije loš za tu cenu ($199 + $39 za dostavu u Evropu), ali mora da ide … svega 2 dana nakon što je stigao, neplanirano je uleteo u vidokrug Orient kojem nisam mogao odoleti.
A sada slike: