Glavolomke

VLADAN P

Super Moderator
Staff member
'Oćete malo da razmišljate?

Ako i vi imate neku zanimljivu ''glavolomku'' - izvolite je postaviti!

TRI PRIJATELJA SU IŠLA U MOTEL. RECEPCIONAR JE REKAO, DA SOBA KOŠTA30 EURA. SVAKI OD PRIJATELJA JE DAO 10 EUR I UŠLI SU U SOBU. NEŠTO KASNIJE SE RECEPCIONER SETIO DA SOBA KOŠTA 25 EUR, PA JE POSLAO POMOĆNIKA, DA VRATI TROJICI PRIJATELJA 5 EURA. POMOĆNIK SE NIJE MOGAO SETITI KAKO RAZDELITI 5 EURA NA TRI ČOVEKA, PA JE VRATIO SVAKOM PO 1 EUR, A SEBI JE ZADRŽAO 2 EURA. TO ZNAČI DA JE SVAKI OD TRI PRIJATELJA PLATIO ZA SOBU 9 EURA, ŠTO JE SKUPA 27 EURA. POMOĆNIK JE ZADRŽAO 2 EURA, ŠTO JE SKUPA 29 EURA. A GDE JE 1 EURO?

Znam da je pomocnik zadrzao profit i da je taj jedan euro virtualan odnosno kod pomocnika su njihovih 2 preplacena eura jer se sada radi o 25 eura kao osnovnoj sumi.Po meni pomocnik je LOPOV i prevarant LOL.
E sad da li sam nevinog covjeka osudio na robiju,ne znam :laugh:

Razmisljo i razmisljao (juce sam cuo tu "glavolomku").......:idea:
Nije dobro postavljeno pitanje, tu se krije resenje.
Znam ga :yes2:

Stara je ali je dobra. Naravno pitanje je postavljeno kao da soba kosta 30e, a ona u stvari kosta 25e. U tome je caka ;)

Ali meni i dalje nije jasno! Ako su isprva dali 30e, nema veze sto soba kasnije kosta 25e... Joj, pogubih se, moze objasnjenje?

3 prijatelja su dala po 10€ 3x10=30€
s druge strane jednačine 25€ kod recepcionara, 2€ kod potrčka i 3€ su vraćena prijateljima 25+2+3=30€
30=30
Iliti ako posmatraš da su 3 prijatelja u stvari dala po 9€ 3x9=27€
s druge strane jednačine 25€ kod recepcionara, 2€ kod potrčka 25+2=27€
27=27

E sad ovo mu dođe isto kao da sad pitaš: Kod recepcionara je 25€, potrčko ima 2€, prijateljima su vraćena 3€ oni su dali 27€, koje su boje zavese u sobi?
:-p

Poenta je da covek pomisli da ta tri prijatelja kad dobiju svaki po evro imaju 27 evra u dzepu i jos 2 kod potrcka sto je netacno i odatle i nastaje zabuna.

U stvari oni imaju, kad im se vrate 3 evra, 27 evra VAN dzepa, od kojih su 25 kod recepcionara i 2 kod potrcka.

Sto ce reci:

na pocetku 30 evra je: 0 kod prijatelja, 0 kod potrcka i 30 kod recepcionara.
na kraju 30 evra je: 3 kod prijatelja, 2 kod potrcka i 25 kod recepcionara.

Pa trebao je samo da im da 5 evra nazad jer kapiram da posto su vec tako dobri prijatelji i spavaju u istoj sobi ne bi im bio problem da podele,popiju ili sta vec za tih 5 evra...
Mislim da je rec a procentima ovde,ne znam sta bi drugo moglo da bude.

Treba promatrati vrijednosti knjigovodstvenom metodom

znači :

oni daju 30, kasnije im se vraća 3 = 27

gazdi ostaje 25, a pomoćniku 2 = 27

sve što je u ovoj priči pobrkano su strane, tako da ispada da jedan euro negdje visi.

kao što vidite ne visi nigdje

Prevarilo te pitanje, on je postavljeno namerno sa pogresnim pretpostavkama. To je jedna od fora kod tih mozgalica. Kada od drveca ne vidis sumu :)

Matematički problem:

Danas je majka 21 godinu starija od svog deteta.

Za 6 godina, majka će biti 5 puta starija od deteta.

Pitanje: Gde je otac tog deteta sada?

Ovo je pravi matematički problem, nije vic!

dete+21=mama

5(dete+6)=mama+6

5(dete+6)=(dete+21)+6

5dete+30=dete+21+6

5dete-dete=21+6-30

4dete=-3

dete=- 3/4 godine = - 9 mjeseci

Cale sad firca :flowers:

za 6 godina majka ce biti 5x starija od deteta.

za 6 godina dete ce imati dete+6
za 6 godina majka ce imati mama+6
znaci 5(dete+6)=mama+6

Back