Na kraju krajeva, ipak je ovo samo jedna šoping kolekcija. Ona prava bi bila sasvim drugačija, sastavljena od vintage modela ali o tome sam nešto pisao u jednoj drugoj temi, pa ne bih, da se ponavljam. Ali kakva je, takva je.
Intra-matic - obožavam sve satove i sve što liči na sat ali nekako mi najamnje leže dress satovi. Intra-matic je bio veoma dobar sat i zahvalan deo kolekcije, ali kao i svi drugi dress satovi, za moj ukus malo monoton. Pre 20 godina sam bio ubeđen, da kada uđem u pedesete, da ću promeniti ovaj odnos ali ništa od toga. Sačekaću šesdesete..pa da vidim.....Za mene pravu strast predstavljaju mehanički hronografi.
Urushi - nisam iznosio negativna iskustva javno, zbog razloga, da bi se na bazi pojedinog primera može sticati negativan utisak o brendu.
Kupio sam ga, što je Seiko u njemu udružio svoja ogromna dostignuća u 60-godišnjoj In House produkciji (vlastiti antishcok sistem - Diachock, sistem samonavijanja u oba smera - Magic Lever Spring, vlastiti harispring - Spron. Četvrti atribut, koji su navodili u specifikacijama sam im oprostio, jer su sat oglašvali kao još jedno svoje najveće dostignuće - vertikalna struktura. To je tačno i za 8R48, koji je pokreatao Urushi, ali su namerno prećutali, da se radi o modularnoj strukturi mehanizma a ne integrisanoj, koja je bila karakteristična za 6XXX seriju hronografa i koja se Seiko postavila uz bok High End Swiss Made produkciji. Modularna struktura teško dostiže horološku vrednost integrisane a ono što je još gore, Seiko je to napravio iz komercijalnih razloga, jer je očekivao, da će ebauche verzija NE88, postati potpuna konkurencija Valjouxu 7750 ili Selliti SW 500. To se još uvek nije desilo i ne verujem, da će se ikada desti. Što je još gore, to ime je već 8 godinu jedini hronografski automatski mehanizam i to je verovatno razlog, što prošle godine nisu fanove mogli obradovati sa reizdanjima Pogue, Pande, UFO, Kakume i Bullheada. Jer su mehanizam, koji bi mogao ući u reizdanja prodali Tag Heueru.
Nije mi smetalo ni to, što ovaj mehanizam ima vrlo slabu ISO standardiziranu dnevnu preciznost (+25 - 15 sekundi) u uspredbi sa Swiss Made konkurencijom ili čak sa nehronografskim rođakom iz 8XXX serije (+15 - 10 sekundi), jer je model imao ogromno drugih atributa, koji su me ubedili u kupovinu.
I onda je počelo. Prvi dan nošenja, deployment kopču se jednostavno otkopčavala sama od sebe i sat mi je na poslu tri puta pao sa ruke. Isti dan je završio na servisu ali sam na njega čekao preko dva meseca, jer su novu kopču morali naručiti direktno iz Japana.
Sledilo je dva meseca bezbrižnog nošenja i onda jednog jutra prilikom podešavanja vremena na krunici, kolut sa datumom nije reagovao na vrtenje krunice. Datum se mogao podesii samo preko beskonačnog okretanja kazaljki. Sledio je opet obilazak servisa, gde je serviser više za sebe komentirao ovaj problem: "Hebi ga, tako je to, kad ti mehanizam pravi robot a ne čovek". Mada nisam nikada potpuno poverao u to, jer znam, da od serije 6XXX napred, mehanizam nosi ljudski potpis ali ova certificirana dnevna preciznost 8R48, koja je čak slabija i od na primer 6R15 kalibra, nosi sa sobom crv sumnje....
Nakon ova dva problema, sat se našao u nekom čudnom antagonizmu. Sa jedne strane potpuna pažnja u vidu individualnog ručnog rada nastanka brojčanika i ručnim farbanjem indeksa a sa druge strane očigledna malomarnost druge faze njegove izrade. Za Seiko od 2.800 € previše toga i izgubio sam onaj pozitivan osećaj, kada ujutru jedva čekaš, da sat staviš na ruku i onda preko dana redovitim pogledima njemu posvećuješ više pažnje nego okolini, koja te okružuje.
Da, sada više nije član kolekcije, prodao se vrlo teško i mnogo ispod očekivane cene ali ako bih bio mogao, da vratim vreme nazad, ne bi ga nikada prodao. Jednostavno otišao je sa velikim paketom mojih satova, zbog prošlodišnje krize identitete te kolekcije i sada mi je žao...ali bez muke nema nauke. Ovde kod nas kažu, svaka škola nešto košta i to je potpuna istina.
Nedostajace mi kratak istorijski osvrt, koji je svojom sarmantnoscu ostavio dubok trag u moje poznavanje istorije pojedinih brendova (mnogo vise sam zapamtio iz tvojih recenzija nego sa raznih spiskova godina po wikipediji, zvanicnim sajtovima, forumima, itd), ali jedva cekam nove prikaze! :dance3:
Moram da dodam da mi je zao sto su otisla meni 2 najlepsa sata iz kolekcije (Intra-matic i Urushi), ali poznajuci tvoje afinitete sasvim razumljivo. Voleo bih i da cujem sta se to tako grdno desilo sa Seikom, posto si vise puta pominjao da si imao lose iskustvo pretpostavljam bas sa tim satom, ali nikada nisi rekao koje (na stranu sve sto znamo o tvom stavu prema firmi uopste, ali nekoliko puta sam naisao da se zalis na probleme koje si imao sa nekim konkretnim 6R mehanizmom)...