Hvala Milane.
Ipak, to je jedno prijatno društvo sačinjeno od meni atraktivnih satova pogodnih za svakodnevno nošenje iz razloga i u uslovima opisanih na početku posta. Iako ih obožavam i u njima nalazim ogromno veselja, shvatam ih više kao lični horološki poduhvat ali ne kao i neko lično posebno kolekcionarsko dostignuće. To je svetlosnim godinama daleko i neuporedivo sa sržom zbirke, članovima velikog trojstva, pa ih nazivam Pop kolekcija

.
Mislim da je tu razliku najbolje opisao pijanista Miha Haas, a njegove misli se mogu u potpunosti primeniti i na području horologije:
"Dok sam pogađao muzičku gimnaziju, u drugoj godini sam doneo odluku da naučim da sviram gitaru. Našao sam neku staru gitaru i onda pomalo učio akorde i za dva dana sam naučio da odsviram jednu od pesama Guns'n'Roses. Tamo je 5 različitih akorda, i preko vikenda sam to naučio da odsviram.
Ako želite da svirate violinu u simfonijskom orkestru koji izvodi simfoniju Čajkovskog, morate 6 godina da pogađate muzičku školu, nakon toga 4 godina konzervatorijum, a zatim sledi još 5 godina provdenih na muzičkoj akademiji. To je ta razlika. Osoba koja želi da svira ovu muziku mora proći kroz ozbiljnu obrazovnu strukturu i mora provesti mnogo godina disciplinovanog rada da bi dostigla nivo bavljenja ovom muzikom. Pop muzika se zasniva na obrascu koji se stalno ponavlja. Ako uzmete pop pesmu, ona obično ima 3, 4 ili 5 akorda i obično ima obrazac koji traje 3 ili 4 ritmička perioda i stalno se ponavlja. Sve te pesme su klišei, tako da se 3 ili 4 arhetipa ponavljaju u celokupnoj pop muzici poslednjih 70 godina. Ako uzmete simfoniju Čajkovskog, unutra nema ponavljanja, unutra ima hiljade različitih akorda.
Ako zamislite knjigu koja ima 300 stranica, koliko različitih reči, koliko različitih ideja ima u njoj, sada zamislite nekoga ko vam neprestano recituje 3 reči. Tako ja doživljavam pop muziku. To ne znači da mi se neki komad ne sviđa i da ga ne slušam dok se vozim u autu, ali da bi se fokusirao na tu pesmu i da se eskplicitno odlučim da slušam ovu vrstu muzike, to jednostavno ne funkcioniše jer se jako umorim od tog stalnog ponavljanja".
I onda se "ljubitelji" satova podsmevaju Thierry Sternu, kada tvrdi da je potrebno 15 godina obuke talentovanog časovničara, da bi počeo sa radom u Patekovom odeljenju Visokih komplikacija.
Naravno, moje Calatrava, Code 11.59 i Triple Date nisu ekvivalent gore pomenutoj simfoniji ali spadaju u segment etude, sonate ili rekvijema

.
Imao sam nekoliko vintage satova, ali su svi otišli zbog viših ciljeva.
Zašto ih nemam sada, pokušaću da objasnim u temi Šta čini vrhunski sat i zašto takve razlike u cenama, jer sam upravo jutros primio jedno zanimljivo pitanje u vezi vintage - moderna horologija. Pa čim nađem vremena....