Koliko se ja razumem u proces hromiranja:
Prvo se cela površina detaljno očisti,tj bude ogoljen metal.Mislim da se to radi peskarenjem.mada ne znam koliko bi to moglo da primeni na kućište sata.Verovatno da se to radi finom vodenom šmirglom granulacije preko 1000.Da se ne bi mnogo izrebalo kućište.Mada treba biti stpljiv ako se to radi ručno.Detaljno se opere od nečistoća i odmasti.Zatim se nanosi sloj bakra(verovatno,a ne nikla,niklovanje je nešto drugo,koliko sam upućen u materiju) i na kraju sloj hroma.Što se tiče uklapanja delova,problematični su prsten koji drži staklo,kao i zadnji poklopac.Mada se i oni mogu uklopiti,samo uz malo improvizacije.
Srebro ne bi trebalo da patinira ukoliko se na njega nanese zaštita.Verovatno je čovek mislio ako se sat nosi na ruci svaki dan,pa zbog soli iz znoja dođe do patiniranja srebra.Ovako,ako stoji kao kolekcionarski primerak ne bi trebalo da patinira.BTW,gde se radi to posrebrenje?Ako ne nameravaš da nosiš sat na ruci svaki dan,to je po meni isplativija varijanta,ako ga kvalitetno odrade.Inače sam našao sat sa posrebrenim kućištem koje je patiniralo,što bi se moglo objasniti činjenicom da ga je moj ćale ranije na ruci nosio svaki dan.I to je to,otprilike.Što se tiče samog održavanja,pronašao sam podatak za čišćenje srebrnog nakita,verovatno se da primeniti i na posrebreno kućište sata:
Srebro: može da se očisti posebnom krpicom za srebro (kupuje se u juvelirnicama ili u dobro snabdevenim supermarketima), ali to nije i jedini način. Ako je srebro potamnelo, može se očistiti limunom, ili vodom u koju ste dodali sodu bikarbonu. Svako parče srebra čvrsto istrljajte, pa ga osušite mekom suvom krpom. Ako želite da očistite srebro koje ima ukrasno kamenje, poslužiće vam pepeo od drveta; pepelom pospite srebrni deo, a onda taj pepeo uklonite mekom krpom uz nežno trljanje. Ukoliko se radi o filigranskom srebrnom nakitu, očistite ga mešavinom alkohola i talka. Mešavinu četkicom utrljajte u sva udubljenja, onda iščetkajte i srebro uglačajte krpom.