Kako postati uspešan časovničar?

Stefane ako se smije slikati unutar firme nabaci koju slikicu ili ako imaš koju sa wostepa

Imam slike iz Wostepa u Svajcarsku i Svedsku ali su mi u mob, kad budem imao vremena bice upload. Ja sam iso tri godine u Svedsku. Godinu dana zidnih satove i pravljenje delova itd. Druga godina dzepni i rucni sa sedam razlicitih testova tokom cele godine. Treca godina Priprema za wostep i svedsku diplomu, za Wostep servis na tri razlicita calibar ETA2824, ETA955.112 i omega 1861 hronograf. Za Svedsku diplomu isto sem hronografa de se koristi ETA7751. Vreme dozvoljeno je 16 sata. Svih ovih mehanizma su manipulisani sa najmanje po 3 greske ali i vise.
Wostep u Svajcarsku je vise za rucne satove i odlicna priprema za rad u bilo koju radionicu.

Za moje radno mesto u Breitlingu, sta ima da se kaze. Sve ja vrh sto se tice masine i opreme.

a mozes li da nam kazes nesto o prijemnom ispitu? i koliko kosta ta obuka u praksi? znam da je 28 000chf obuka ali verovatno ima i dodatnih troskova pored smestaja i "skolarine"...

a mozes li da nam kazes nesto o prijemnom ispitu? i koliko kosta ta obuka u praksi? znam da je 28 000chf obuka ali verovatno ima i dodatnih troskova pored smestaja i "skolarine"...

Ja neznam koliko kosta skolarina u neuchatelu,ja sam zavrsio u borensberg (svedsku), tamo jedan veci deo ucestvuje drzava.Ali kostalo me sigurno negde oko 25000-30000 evra.

Prijemni ispit je bio iz vise delova, prvo razgovor sa direktora skole, pa test iz matematike, posle smo dobili neke drvene plocice i male turpije. Pa smo pravili kao male stepenice u tim plocicama gde obe plocice treba da se spoje u jednu kad ih sastavis. Posle sam cuo da rezultat uopste nije interesantan nego gledaju kako radis rukama, sa alatom itd.

Hvala na odgovorima.Znaci Svajcarci ne daju stipendiju. Ne bi bio problem da platim skolovanje ,nego jel je to po tvojoj prici doskolavanje ili mozes otici i upisati bez ikakvog znanja? Nisam mislio o otvaranju radionice,hteo sam da pitam za rad od u nekoj firmi. Koje kvalifikacije poseduju ljudi koji rade npr u Breitling-u ili slicnoj firmi,plate i slicno.. Pozdrav

i ja bih bio veoma zahvalan kad bi kolegi aleksi neko odgovorio na ovu poruku :)

Lično sam se uverio u sposobnost časovničara a mojih kolega u beogradu,jer isti ne poznaju osnove znanja precizne mehanike,a da ne govorim o proračunu zupčanika,hodu zupčanika,postavljanju nove osovine na mestu polomljene,ispravka spirale.menjanje rubisa,kao i obrazovanje po pitanju tehničkih izraza u časovničarskoj profesiji.Ja kao časovničar iz "malog mesta" još nisam čuo u mojoj praksi za izraz "navijač".Možda su švajcarci ubacili nov izraz u časovničarskoj terminologiji a da ja to ne znam.

Urarski priručnik je knjiga informativnog karaktera i nimalo nije knjiga za učenje budućih časovničara.Savetujem te da dobro ovladaš programom za proračun i izradu zupčanika koji možeš skinuti sa interneta a isto tako i da ovladaš dobro znanjem fizike i matematike.Ja sam za diplomski imao da izradim anker na džepnom satu.Izvadi majstor anker i svi preostali delovi ostanu u satnom mehanizmu pa je na meni da izračunam hod zupčanika ankerada,odstojanje od osovine do kamena ankera.....Za početak uči kako se koji delovi na satovima zovu,tačnije njihova stručna imena,zupčanici,delovi....

Last edited by a moderator:
Moraš da ideš na praksu kod nekog časovničara određeni broj časova i dobiješ i knjige, koje treba da naučiš i onda ideš na ispit iz svega toga. Sve zavisi kakva te ekipa ispitivača zadesi. Nekad bude lako, a nekad i teško. Barem sam ja tako čuo. I ja sam hteo to da uplatim i odradim, ali nikako da nađem vremena. Ako si iz NS onda me cimni, pa možemo zajedno da odemo da se raspitamo, jer sam i ja zainteresovan. Na pp ću ti pustiti moj broj mobilnog.

Moraš da ideš na praksu kod nekog časovničara određeni broj časova i dobiješ i knjige, koje treba da naučiš i onda ideš na ispit iz svega toga. Sve zavisi kakva te ekipa ispitivača zadesi. Nekad bude lako, a nekad i teško. Barem sam ja tako čuo. I ja sam hteo to da uplatim i odradim, ali nikako da nađem vremena. Ako si iz NS onda me cimni, pa možemo zajedno da odemo da se raspitamo, jer sam i ja zainteresovan. Na pp ću ti pustiti moj broj mobilnog.

Pozdrav, da li ste odradili ovaj kurs u Oxford-u i kakva su vam iskustva?:)

Nisam,jer nisu imali dovoljan broj polaznika da bi to imalo smisla. Inače već 4 god.radim kod drugara u časovničarskom servisu.:dance3:

Hvala na odgovoru :)
Ja dugo već radim u očevoj radnji, servisiram sve mehaničke satove i čisto sam hteo da imam neki sertifikat ili majstorsko pismo, ali ovo u Oxfordu mi deluje baš smešno a pismo više ne može da se uzme koliko ja znam.

Postoji mogućnost da se polaže majstorsko zvanje kao stari zanat časovničar,pa onda možeš da ostaneš u okviru paušalca. Verovatno bi tom prilikom dobio neki sertifikat da si položio. Znam da je jedan kolega tako uradio i da su mu na testu dali da napravi "lastin rep",da bi dokazao da je majstor. Tako mi je bar on to rekao. Inače sam mašinac po struci,tako da mogu da napravim šta god. Kada sam se ja školovao nije postajao smer časovničar,nego je postojao smer tehničar precizne mehanike i u okviru toga su spadali časovničari,zlatari,i majstori za precizne mašine. Samo jedne godine i to pre nekih 20-ak godina je to bilo,su otvorili jedan razred baš za časovničare , ali pošto nisu mogli da organizuju praksu za sve njih već sledeće godine je to ukinuto. E baš ta jedna generacija je bio i ovaj moj drug,koji drži tu radnju. On kaže da od tog njegovog razreda samo su on i još jedan lik nastavili time da se bave.

Last edited:
Back