U savjetima o kojim sam vec pisao, poznavaoci dzepnih satova kazu da se pomenuta lista treba uporedjivati sa serijskim brojem na mehanizmu, a ne na poklopcu.
E sad, uzmimo da se odredjeni tip mehanizma proizvodio paralelno sa odredjenim tipom kucista, a obiljezavanje islo po slicnom principu, prateci i jedan i drugi broj vjerovatno ces doci do priblizno istog perioda, mada, ipak, tesko je reci koliko ce zaista taj podatak biti i tacan.
Sto se tice poliranja, zasto da ne? Poliranje se ne smatra kao nesto sto narusava autenticnost (poput pretjeranog makeup-a, intervencija na ciferu, mijenjanja dijelova i cega sve ne), tako da ces time satu samo vratiti stari sjaj, a, naravno, bice i primamljiviji potencijalnim kupcima... Naravno, kao sto je Sky napisao - pazljivo, jer se radi o starom satu.
@Kruno, burazeru, ja isto tako rekoh da mi se sekundara jedina ovdje cini kao da je od drugog sata, ali ne znam..... A sto se Janeza tice, mislim da Slovenija nije imala nikakvu posebnu oznaku. U K.u.K. monarhiji, dok je Südbahn bio jedna cjelina, sigurno nije, a ne vjerujem ni da je kasnije, u Kraljevini, bilo drugacije.