Tesko da je popravka origanalnog Vaserona 200 evra.
Popravka za sat tog cenovnog ranga mora biti skuplja. Moja pretpostavka je da je časovničar koji je rekao da je sat original video to kao svoju priliku za lepo zaradi na brzinu. Lično ne volim da pravim pretpostavke ako ne moram, pa bi najbolje bilo kao što je Milan predložio da postaviš kvalitetne fotografije kako bismo otklonili sve sumnje.Cenis da je skuplja popravka?
Imam sat Vacheron Constantin 42005 i ne znam dal je original il replika? automatik je, radio neko vreme i stao. Kad sam hteo da ga popravim jedan casovnicar je reko da je kopija i da ne vredi popravljati a drugi mi reko da je original i da je popravka 200eura... a u zlatari mi je receno da ima mehanizam od belog zlata... Da li neko ume da proceni autenticnost na osnovu fotografija? stavicu i sliku skoro![]()
Pozdrav susu. Evo mogu ti dati neke informacije oko VC i popravke. Imam jedan vintage Vacheron, otvorio sam cak i temu o njemu ovde:
http://www.svetsatova.com/forum/f134/vacheron-constantin-nepoznat-model-info-pomoc-6331.html
Posle teme sam kontaktirao direktno VC u Zenevi da bih dobio informacije prvenstveno o cenama (posto znam da je sat original). Ono sto sam saznao je da sertifikat o autenticnosti kosta 1200 CHF (skoro 1500 evra) dakle samo da dobijes potvrdu da je sat originalan. Sto se tice servisa i popravki, otprilike najmanja moguca cifra koju je potrebno odvojisti da se sat sredi (ukoliko ne radi) je oko 2000 evra, a to se moze i udvostruciti bez problema ukoliko je neki ozbiljniji kvar u pitanju. Sto se mene tice to ce sacekati poprilicno.... Naravno, dosta toga zavisi i od modela i njegove cene, a i od stanja u kom se sat nalazi. Uzgred, moj ujak takodje ima stari VC i on je sve to vec obavio i na sredjivanje sata potrosio 3000 evra (sat je sada predivan, od belog zlata sa novim ciferom, izgleda fantasticno). Vacheron Constantin je najvisa klasa proizvodjaca satova i cene su jednostavno takve.
Moje misljenje je da ili je sat kopija ili je casovnicar koji ti je trazio 200 evra za popravku amater i prevarant jer koliko sam se ja raspitivao, a jesam, velika vecina casovnicara koji drze do sebe ce ti, kada vide original VC, reci da oni to ne mogu da urade i da se obratis proizvodjacu ili malom broj majstora koji taj posao moze da obavi kako treba.
Daj te slike pa da vidimo i taj sat...![]()
... A sat je kupljen u Becu na crno, tad nije radio datum pa je uzet ispod 100 evrica od nekih cigana...
Kada fotografišeš sat, vidi da to bude na dobrom svetlu, bez blica, po mogućstvu fotoaparatom u MAKRO MODU (režim slikanja gde je onaj cvetić, ako se ne razumeš u aparate), ili mobilnim, SAMO ako podržava makro mod, inače su slike praktično neupotrebljive za bilo kakvu ocenu autentičnosti!
Vidi da slikaš iz više uglova da se vidi što više detalja. Nažalost, pretpostavljam da sat nije sa providnim poklopcem tako da neće moći da se vidi mehanizam unutra.... Što je od presudne važnosti kod utvrđivanja autentičnosti!
Takođe: i replika može da radi bez problema decenijama, naročito ako je u nju stavljen neki kvalitetan mehanizam (ETA, Seiko...), tako da to što "sat super radi" nije ama baš nikakav dokaz autentičnosti.
Standardna jeftina ($15) kopija.
nije oko 215 doll
vacheron constantin geneve 4 2005 737998