@anpi - Tačno, obrtni moment puta broj obrtaja. Ali, u podacima o motoru se navode maksimalna snaga i obrtni moment, ali i broj obrtaja na kom se postižu. Motor nema istovremeno maksimalni obrtni moment i maksimalnu snagu, ali sasvim sam siguran da to znaš.
Da li bi, prema tvojim tvrdnjama, 2.0 atmo motor sa 201ks i 215Nm, i 2.0 turbo sa 205ks i 300Nm zapravo trebalo da su gotovo identični? Radi se o motorima istog proizvođača, identičnog bloka i hoda klipa, da naglasim i to.
Onaj prvi maksimalnu snagu postiže na 7.250 RPM, a moment na 5.550, dok drugi maksimalnu snagu postiže na 5.000 RPM, a moment na 3.000 obrtaja u minuti.
Prvi se ugrađuje u automobil čija je masa 1.235kg, a drugi u znatno veći automobil čija je masa 1,472kg.
Ovaj prvi auto ima maksimalnu brzinu 220km/h, a drugi 232km/h, što u kombinaciji sa obrtajima na kojima njihovi motori postižu maksimalnu snagu ukazuje na kraći stepen prenosa kod prvog automobila. Oba imaju šestostepene manuelne menjače.
Međutim, razlika u ubrzanju ta dva automobila od 0 do 100km/h je manje od pola sekunde (7,4 prema 7,6s).
Kada se u jednačinu uključi znatno manja masa prvog automobila i kraći stepeni prenosa, šta je to što onaj veći i teži automobil pokreće skoro jednako brzo do 100km/h? Ne verujem da ćeš mi reći da su to one 4 konjske snage viška kod drugog motora.
Eto, samo to sam hteo da kažem, bez ikakvog umanjivanja znanja koje očigledno poseduješ. Jednostavno, podatak o momentu i snazi nije dovoljan za preciznu procenu bilo čega, ali isto tako moment nije ni fiktivan podatak koji služi samo novinarima da dopune svoj tekst kako bi zvučali pametnije.