Koji sat nosite danas?

Status
Not open for further replies.
Zmaju - Odličan satić! Sviđa mi se! :thumbup:
A slike znam da umeš i bolje da uslikaš... Malo para uloži u neki dobar fotoaparat, nemoj sve u satove... ;)
Pozz!

Skydrummer,koliko sam razumeo Juznoafricka Republika zbog apartheid-a i sankcija sredinom 80-ih godina nije mogla da naruci posebne satove koji bi se za njih pravili vec su se snasli tako sto su kupili civilnu verziju Seiko satova 7a38 ih naknadno gravirali i obelezavali. Verovatno nisu svi gravirani jer moj nema oznaku,kao sto je JNA na Breitling satovima imala gravuru a na Heuer ne,mada sam cuo da je izgravirano veoma mali broj satova i pored pitomaca da su dodeljeni najvisim oficirima mada ja nas gravirani Heuer nikad nisam video.

A sto se tice unistavanja satova u SAAF tu si u pravu a ja to ne mogu da razumem,kazu da su i veliku vecinu ovih Seiko satova unistili kad su nabavili nove,a bili su ponudjeni pilotima za neke smesne pare da ih otkupe ali malo njih je to i uradilo.

Koliko ja znam svi vojni satovi Južnoafričke Republike imali su vojne oznake, AF i četvorocifreni ili petocifreni broj, i kao zemlja imaju ili su bar imali dugu tradiciju službenih vojnih satova što i ne čudi s obzirom da su bili pod velikim uticajem britanske krune. Dakle, Seiko SAAF 7A28, 7A38 i 7T42 moraju imati vojnu gravuru na poklopcu u suprotnom su civilni satovi. Ništa u tome nema loše, i dalje su to kvalitetni satovi samo su za kolekcionare vojnih satova manje interesantni, samim tim verovatno im je i cena niža. Inače kada je u pitanju obeležavanje vojnih satova Južnoafričke armije treba reći da su bili poprilično pedantni i mogu se sresti njihovi satovi iz npr 40-tih ili 50-tih koji imaju uredne oznake. Neki su imali i britanske vojne oznake ( očigledno su dobijani od Britanaca kao neka vrsta vojne pomoć ) ali su obavezno imali i AF vojnu oznaku.

Evo i nekoliko fotografija u prilog napisanom :

Poklopac Seika 7A28, civilna verzija:
mseiko7a28b01.jpgSEIKO_7A28-7040_SAAF_6.jpg

Poklopac Seiko SAAF 7A38 ( vojni sat ):
76f635_d68573d0cbaa223c64fa7082f9be1e22.jpg

Mehanizmi Seiko 7A28 i Seiko 7A38:
Seiko cal 7a28.jpg 7a38.jpg

Evo i britanske vojne verzije Seika 7A28 RAF ( osnovna razlika je u nedostatku rotirajućeg prstena ):
Seiko_Gen1_7503_Back.jpgSeiko_Gen1_7503_Front.jpg

Da ne bude da sam totalno promašio temu, ovo je sat koji danas nosim:D:
Picture 013.jpg

Sky hvala na detaljnim informacijama,onda je ovaj definitivno civilna verzija,mada to meni ne smeta opet je to taj model sata...

Danas nosim 2 sata. ;)
pUvw4.jpg

Imao sam jos nekoliko ali su ostale dobili novog vlastnika..
Taj Longines Conquest ti je stvarno prve klase! :thumbup:

Imao sam jos nekoliko ali su ostale dobili novog vlastnika..
Taj Longines Conquest ti je stvarno prve klase! :thumbup:

Mogu li i ja da se prijavim? Da sad ne krsim pravila ovuda, baci pogled na rubriku "kupovina satova".
Jeste, glupo je da ga hvalim ali stvarno jeste. Em prelijep, em kvalitetan... ma cudo jedno malo :D

Status
Not open for further replies.
Back