Kućni satovi

Ovo levo je Warmink Wuba sat holandskog proizvodjaca iz prve polovine prosloga veka.
Osnovao ga John Warmink 1929. a pravio se sve do zatvaranja 2008. godine.
Holandski satovi su specificni i razlikuju se od oblasti gde su pravljeni jos u 17 veku ( zidni Zaandam- Zaanse, Friesian).
Svi su kitnjasti manje ili vise, sa kariatidama u uglovima, speaker grill-om sa strane, mesinganim nozicama i akornima (žir) na vrhu.Zidni su prepoznatljivi i po
mesinganim tegovima u obliku kruske i obicno imaju na vrhu Atlasa i globus i jos puno baroknih ornamenata.
Ovi stoni Imaju kvalitetne Nemacke Urgos i Engleske Perival (sa klatnom) mehanizme , zavisno od godista, dva zvona i lunarni kalendar.
Imam jos jedan koji je pravljen od Burl Wood-a (deformacija na stablu drveta-tumor) i izgleda melirano, nesto kao
pticji javor ali mnogo lepse.Inace je to izuzetno tvrdo i postojano drvo uz to i veoma trazeno i skupo.

Ovo desno je Nemacki Hermle, takozvani bracket clock, jeftinija i novija kopija Warminka.Oba sata su takozvani bim-bam satovi,
tako se i cuju na pola sata i na pun sat (dva tona).Za razliku od njih postoje i oni sa tri otvora za navijanje, jeftiniji sa samo jednim zvonom-Westminster chime koje zvoni na svakih 15 minuta i skuplji "triple chime" satovi sa tri melodije po izboru, Westminster, Whittington i St Michaels chime (nazvani po molodijama zvona u crkvama u Engleskoj i USA).Navijaju se na 8 dana.

Attachments

• IMG_20260308_114539.jpg
    IMG_20260308_114539.jpg
    531.8 KB · Views: 19
  • IMG_20260308_114627.jpg
    IMG_20260308_114627.jpg
    605.3 KB · Views: 12
  • IMG_20260308_114556.jpg
    IMG_20260308_114556.jpg
    282.6 KB · Views: 14
@stanis Hvala puno na predstavljanju ovih satova. Takođe hvala na edukaciji, jer se zaista ne razumem u ovaj tip satova.

Ovaj burl wood je nešto posebno. Ova bočna strana izgleda skoro kao furnir iz nekog luksuznog nameštaja, i stvarno u daje karakter. Prednja strana i cifer igledaju zaista prelepo i sviđa mi se što ima mesečeve mene.

Off topic, ali da napomenem da i dalje imam želju da kupim ručni sat sa mesečevim menama.

Lunarni kalendar na satovima je nekada je govorio seljaku kada da žanje a kada i šta da sadi, danas je samo jedna od dekoracija, jos jedna od veza sa tradicijom, dok se kod muslimana i u istocnom svetu aktivno koristi.Ali zanimljiva komplikacija, uskladjenost satnog zupcanika od 60 zuba sa prenosnim na lunarni koji ima 51 zub i kako se solarni kalendar prilagodjava lunarnom obzirom da lunarni ciklus ima 29,5 dana ...

Evo jos jedan veliki kaminac nalik Warminku ali to nije... sa mesecevim kalendarom, u pitanju je Nemacki "Urgos" (Westminster, zvoni na 15 minuta).Inace Urgos je pravio vrhunske mehanizme i satove ali su prestali sa proizvodnjom pre skoro pola veka.

Attachments

• IMG_20260328_180602.jpg
    IMG_20260328_180602.jpg
    523.9 KB · Views: 3
  • IMG_20260328_180610.jpg
    IMG_20260328_180610.jpg
    635.6 KB · Views: 3
Lunarni kalendar na satovima je nekada je govorio seljaku kada da žanje a kada i šta da sadi, danas je samo jedna od dekoracija, jos jedna od veza sa tradicijom, dok se kod muslimana i u istocnom svetu aktivno koristi.Ali zanimljiva komplikacija, uskladjenost satnog zupcanika od 60 zuba sa prenosnim na lunarni koji ima 51 zub i kako se solarni kalendar prilagodjava lunarnom obzirom da lunarni ciklus ima 29,5 dana ...
Hvala na ovim interesantnim informacijama.

Volim da znam kada je pun mesec, jer tada često ne jedem. Smatram da je to dobro za čišćenje organizma, pa mi makar jedan dan mesečno služi za gladovanje. Inače, to sam naučio kroz jogu, jer kažu da na dan punog meseca hrana koja ulazi u organizam jako brzo propada (kvari se) i postaje toksična za organizam.

Tako da, ako biram jedan dan za gladovanje, onda je to uglavnom na dan punog meseca.

Inace pravi ljubitelji trebaju da upoznaju i druge vrste satova osim rucnih, zato je ova tema vrlo korisna, mada ne vidim da vlada neko interesovanje.
Da, to je nažalost tako. Ručni satovi uvek privlače najveću pažnju, verovatno zato što se nose kao nakit i mogu svakodnevno da se pokazuju. S druge strane, ovi satovi su mnogo intimniji i mogu ih videti samo ljudi koji vam dolaze u goste.

Evo jos jedan veliki kaminac nalik Warminku ali to nije... sa mesecevim kalendarom, u pitanju je Nemacki "Urgos" (Westminster, zvoni na 15 minuta).Inace Urgos je pravio vrhunske mehanizme i satove ali su prestali sa proizvodnjom pre skoro pola veka.
Prelep sat. 👍🏻

Imaš li neku preporuku ili mišljenje o stonim satovima novije proizvodnje, odnosno koji se mogu kupiti novi? Koje brendove bi preporučio, i eventualno koje modele?
Već godinama razmišljam o kupovini JLC Atmos modela, ali to je ipak specifičan sat.

Voleo bih da nađem nešto u nižem cenovnom rangu, sa klasičnijim mehanizmom na ručno navijanje, za razliku od Atmosa.

Back