Kutija (ili naprava, ne mora u formi kutije) za navijanje automatik satova

I jos jedna opservacija - licno mislim da bi ovaj mehanizam imao... khm... probleme sa tezim satovima.
Ja se nisam ni usudio da navijam svoj Vostok Europe N1 Rocket na ovaj nacin, ali zato tanki Longines vrti kao sasav :)

p.s. ako bi naprava i uspela da izdrzi Rusa, bila bi u opasnosti greda na kojoj je sve zakaceno :)

Da ne otvaram novu temu, evo i kako je moj navijac satova ispao...
Postolje narucio za 500 din, lokalni casovnicar mi je dao postolje, zalepio sam ga super-lepkom i gotovo:

2rc7gw4.jpg

Hvala Watchmagu za ideju i Paninaru za link za kupovinu postolja.

Jel mislis na ovu kutiju za 5 satova sto ima nas dosta?
Ako je to u pitanju idem da je prilepim malo.

Bas ovo sto Watchmag01 kaze mi se desilo sa mojom napravicom...
Radila je nedelju dana bez problema i onda sam slucajno primetio da je ova gornja staklena ploca pocela da se odlepljuje.
Srecom sam na vreme primetio, pa moj Monster nije stradao.
Onda sam odlepio plocu do kraja da ispitam stvar-fiksirana je na 3 mesta obostrano lepljivom trakom, i dobro je i toliko izdrzala.
Zalepio sam je bolje, tako da sada radi, ali sam ipak narucio iz USA pravi watch winder.

Jel moze neko da mi kaze,odprilike,koliko je obrtaja sata u minutu optimalno za navijanje. Sakupio sam gotovo sve elemente da napravim jedan sposoban navijac,pa me zanima taj broj obrtaja. Ako bude isuvise brzo,rotor se pod dejstvom centrifugalne sile na sat nece stici ni pomeriti? Da li je 60 o/min isuvise brzo?

P1030833.jpg

Ovaj motor odavno nema svoju funciju,kao da je mene cekao. Posle dugogodisnjeg sakupljanja prasine u podrumu,docekao je i dan kada ce naci svoju namenu. Napravicu navijac ya automatik. Motor kao stvoren ya to,ima dva smera (jedan nazalost ne radi,ali necu se ni truditi da ga napravim). Postavicu ga pod uglom od nekih 60 stepeni,i bice to sasvim dovoljno. Posto motor radi na naizmenicnu struju,oni pijacni transformatori su morali da se prepravljaju,pa sam se odlucio za jednostavnije resenje... Na limundu sam kupio trafo naizmenicne struje,koji radi na 9V. Platio sam ga 400 din

P1030826.jpg

Imao sam srecu da na krajevima zica stoje originalni prikljucci za kasetofonski kabl,tako da se nisam mucio da lemim zice.

P1030829.jpg

Ovaj nosac sata je samo primitivno napravljen,da bih isprobao da li sve radi,i radi...kao seiko :) Malo se brze okrece,oko 50 o/min,ali to cu lako resiti,povecacu gornji kaisnik,i brzina ce biti znatno redukovana... Ostaje jos da napravim kutiju,i sve to lepo sklopim. U kutiji ce odprilike ovako stajati

P1030831.jpg

P1030832.jpg

I da...postoji jednostavnije resenje,kupiti navijac,ali meni je ovako zanimljivije ;)

AHAHAHAHAHA....Naprave dostojne Grunfa iz Alana Forda!!! Svaka cast momci.
Moracu da krenem sa sakupljanjem delova za navijac...

Evo par ideja, neke su poprilično jednostavne za realizovati bar se tako čini:

meni je ova najbolja

možda se malo prebrzo okreće, ali je ideja vredna pažnje

još jedan sličan

Ovo se malo teže pravi kod kuće ali je meni fantastičan, verovatno jedan od najorginalnijih i najinteresantnijih navijača koji sam video:

Last edited:
Evo pocinje drugo poluvreme, ne mogu sad da gledam klipove, ali definitivno moram da napravim nesto sa temom biciklizma :D

...pa ovo je jedini navijač koji videh, da može da se aktivira i bez ijednog sata (ovako prazan) pa da ga gledam kao pozorišnu pretstavu...:blink: Ne može se na ovakvu spravu staviti bilo šta, ne ide... bolje da se "kotura" prazna , nego da sevne neki ne ukusni aftomatik...:)

sky
umes da podstaknes na malo razmisljanja pa potom na snalazenje po furdi.
Izazov zvani homemade watch winder od odbacenih delova je uglavnom proradio a u specifikaciju delova upisano: sat iz komandne table WV, motor za pomeranje retrovizora, kutija nepoznatog porekla i namene, kutija Festine, malo LED dioda, ispravljac 220/12v, 1,2A. Taj sat iz WV se tu ugurao jer je kutija bila takva a i malo da razbije monotoniju :D Motor je skoro bezsuman i radi sa 9 o/min na osovini koja nosi kutiju sa satom. Indirektno osvetljenje sata je nezavisno pa moze posluziti u "stalnoj postavci" a prosvetljavanje desne strane kutije je automatski sa pokretanjem motora.
Evo par slicica mada ja kao ne bas spretan fotograf nisam uspeo verno preneti lep osvetljaj sata pod LED diodama. Nedostaje drzac na zadnjoj strani kutije koji se morao prolongirati zbog predstojecih praznika.
Uglavnom, osmislilo se slobodno vreme a jos i sluzi nameni :D
Evo slicica:
IMG_4483_1.jpg IMG_4484_1.jpg IMG_4506_1.jpg

Navijač sa satom iz WV , pa može li bolje :thumbup:?! Ako može koja fotka ispod kutije nebi bilo loše, čisto da se vidi kako je to sve spojeno i da nekome da ideju kako da nešto slično izvede.
E da, završna obrada je za 10.

Nije problem, kacim sutra "dnevne slike".
Malopre nadjoh drugi motorcic koji mi se vise svideo pa petljam sa lemilicom trenutno. Svakakvih sitnica u podrumu pa dok se setim gde li sta moze biti ....

Back