Marinela

jasno... ja sam i išla na ispravku i htela sve da stavim u prvi tekst, samo da se nadovežem, ali nisam uspela...
- eee, reci mi samo da li da uzimam ovaj poslednji Tissot s obzirom na mehanizam koji je u njemu.
sat košta 310 evra.

Iskreno, za 310e ja bih išao na neki automatik. Tissot, doduše, nećeš naći za te pare, al...

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

Iskreno, za 310e ja bih išao na neki automatik. Tissot, doduše, nećeš naći za te pare, al...

ne znam kako da se ponašam sa automatikom.
navikla sam na kvarc.
ako jednom odlučim da kupim automatik, to će onda biti Longines. već sam pominjala da ga moji roditelji imaju već 40 godina i lepo radi.

Još uvek si pod euforijom sveta satova i sad ti misli i želje lete 200 km/h. Stani na loptu. Dobro razmisli i onda se odluči.

ovaj Tiso beli koji nosim mi je super i hoću da imam neki bolji crni sat,pa da kombinujem, beli uz svetlu garderobu, crni uz tamnu...
iskreno smorio me swatch.

I jeste i nije tako. U sustini, rubini se koriste za lezista za osovinice zupcanika. Sto ih je vise, samim tim je i mehanizam kompleksniji. Nekad to moze biti dobro, nekad nije.

Imaš sve na ovom forumu, samo treba malo čitati. Ima puno toga što utiče na kvalitet samog mehanizma. Materijali, završna obrada,...

Zavrsna obrada je brusenje, poliranje, pozlata ili nanosenje neke druge prevlake (keramika i slicno). Dok se kod masinskih sklopova (rukavci vratila, osovine i slicno), zavrsna obrada izvodi u svrhu postizanja potrebnih dimenzija i kvaliteta obrade za ostvarenje potrebnih tolerancija mera i oblika, kod satova se to izvodi mahom zbog estetike. Tako sat cije kuciste je sjajno je poliran, ono gde vidis linije na povrsini je bruseno i slicno. :)

Što se tiče završne obrade, iako je kolega to dobro objasnio, evo i jednostavnije definicije - kako nešto izgleda kada izađe iz fabrike. Evo i primera: imamo dva automobila, a označiću ih sa A i B. Oba su nova. Automobil A ima komandnu tablu od jeftine plastike koja zveči u toku vožnje, menjač mora da se mlati da bi ubacio u brzinu, prekidači se brzo rasklimaju, a vrata moraju da se dobro udare kako bi se zatvorila. Ukratko, završna obrada mu je loša. Automobil B ima komandnu tablu od čvrste plastike koja ne zveči, menjač upada u brzine kao kroz sir, prekidači izgledaju kao da su juče izašli iz fabrike, a vrata se zatvaraju tiho i lako. Ovaj pod B ima dobru završnu obradu.

Isto važi i za satove - neki se brzo oljušte, nekima se teško okreće krunica, neki veoma loše dihtuju i voda uđe posle običnog pranja ruku i slično.

i ja sam tako nešto mislila, ali nisam bila sigurna... u jednom momentu sam čak pomislila da ta završna obrada može i na mehanizam da se odnosi.
hvala vam puno.

Pošto imaš želju za novim satom kupi odmah Longines. Ostavi se ove konfekcije, bolje 1 dobar no 5 prosječnih.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Slažem se sa predlogom da kupiš Longines, a što se tiče završne obrade, može da se odnosi i na mehanizam. I kod njega je bitno da li svaki deo naleže kako treba, da se ne haba pri upotrebi i slično. Završnu obradu spoljnog dela sata ćeš svakako videti, a što se tiče mehanizma, to je d(r)uga priča u koju ne bih ulazio.

I ja bih se složio sa kupovinom Longines-a. Ako ti je već to cilj, bolje odvajaj po malo pa kad skupiš uzmi. Ima nečeg i u tom iščekivanju. Možda izleti i neki polovan u odličnom stanju.

Meni je to plan za nešto od Sinn ili Damasko satova. Za 5 ili 10 godina - nebitno :).

0.jpg1.jpg
ipak sam uzela crni tissot.
što se tiče Longina teško ću ja sama skupiti pare za njega.
ali imam negde u malom mozgu da ako uzmem Longines bude automatik a ne kvarc i naravno da pitam oca da mi da pare, jer drugačije neće to ići :lol:

... a što se tiče automatika i dalje mislim da mi bilo neobično, ali sam juče kao bezveze nabacila ocu za Longines i pokazala mu koji mi se sviđa, a on je rekao na to -pa imaš 100 satova na bateriju, ako već daješ pare onda uzmi automatik jer je večan, ja moj nosim 40 godina.-
eto, to je to...

Back