Милан Милановић - Моји сатови

Hvala Vladanu što me vratio na forum i drugaru Elvedinu na pomoći.

Dugo me nije bilo, trenutno već neko vreme nisam u satovima više ali se do pre dve godine napredovalo i svašta sakupilo.

Forum sam voleo i on mi je promenio život. Forum ovaj je za mene nešto posebno i drago mi je da je Vladsn ponovo pustio u opticaj forum.

Nadam se da će se uspeti u tome.

Evo neka slika u telefonu nekog sata iz kolekcije, u vintage sam svet otišao. Novo me ne zanima.
e4b87ac9a81a5d5b726e55cd90414fce.jpg

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

Hvala Vladanu što me vratio na forum i drugaru Elvedinu na pomoći.

Dugo me nije bilo, trenutno već neko vreme nisam u satovima više ali se do pre dve godine napredovalo i svašta sakupilo.

Forum sam voleo i on mi je promenio život. Forum ovaj je za mene nešto posebno i drago mi je da je Vladsn ponovo pustio u opticaj forum.

Nadam se da će se uspeti u tome.

Evo neka slika u telefonu nekog sata iz kolekcije, u vintage sam svet otišao. Novo me ne zanima.
e4b87ac9a81a5d5b726e55cd90414fce.jpg

Dobrodošao nazad.
Iskreno bih volio da čujem od tebe kako se desila ta promena i kako si postao zainteresovan za vintage satove.

Ja iskreno i dalje nisam baš toliko zainteresovan za vintage satove, a razmišljam da li je to nešto što ide polako s godinama ili se jednostavno desi u nekom kraćem periodu.

Ne znam kako se desi ta promena u čoveku, pa me zanima tvoja iskustvo.

Hvala Don Alberto.

Vladane, ja sam želeo sat marke Omega, Longines ili IWC. Novi su koštali tada od 1000 evra pa do 5000 evra, sada duplo od toga. Ja to nisam mogao tada sebi da priuštim, a želeo sam brend. Tako sam došao do vintage satova, gde su Longinesi i Omege koštali u odličnom stanju po 100 evra pa naviše. To je bio jedini način da napravim kolekciju vrednih brendova.

Kasnije sam shvatio da ti satovi ni ne gube vrednost, već im ona raste, dalje šarenilo vrhunskih mehanizama, izuzetan izvorni dizajn, garantovana retkost. Sve to novi satovi nisu nudili, već lažne liste čekanja, limitirane serije od 5000 komada ili limitirane serije bez podataka o broju jedinica, reciklirane mehanizme od ETA, dakle lažna ekskluziva. Jedini istinski in house ste mogli dobiti u vintage satovima za normalan novac.

Ako budeš organizovao okupljanje, doneću desetak satova, kada uzmeš u ruku vintage sat koji je izuzetno očuvan i originalan, tek tad vidiš koliko su ti satovi lepi i zanimljivi.

Takođe i dimenzije, ne može niko da me ubedi da je 42mm normalna dimenzija, vintage je ikona dizajna u svakom smislu za nove satove.

Ovo je Tissot u Omega Yacht kućištu, mehanizam Lemania 1340, odnosno Omega 1040.

Ovaj mehanizam ide danas u Breguet satove. Jako superioran mehanizam sa tipa 300 delova u sebi, vertikalne strukture bez column wheel. Izuzetna sprava, jako komplikovana i pouzdana, sam mehanizam je debeo ja mislim 9 milimetara i ima centralnu minutnu chrono kazaljku.

Nešto jako vredno u vintage dobijete za neki relativno normalan novac, skupo sam ga platio, 800 evra ja mislim, tropic kaiš original swiss made, ekstremno retko naći u širini 22mm.

Tu Lemaniju koju su tada ugrađivali i BWC, Tissot, Omega, Sinn ali i gomila divljih brendova Tutima i Orfina i slično sada prodaje Breguet 50 godina kasnije kao neviđenu ekskluzivu, čudo tehnologije u potpuno neizmenjenom obliku, čak i rotor ima iste rupe kao original. Cena 10.000 evra pa naviše. Toliko o modernoj horologiji.
75a7a1eedfd528dd895c9efc366a1f61.jpg

Ok, hvala na objašnjenju. Razumem i potpuno ima smisla.

Međutim, ono što većina nas zaboravlja je da ti satovi, kada su bili novi, kada su bili prodavani, i te cene, kada bismo uzeli kao početne, i onda uračunali inflaciju, to bi se opet završilo na nekim cenama koje danas guraju proizvođači za nove satove. Mislim da je Rolex Submariner sedamdeset i ne znam koje godine bio oko 300 dolara.

Kupci se najčešće utrkuju samo za kupovinu novih satova, tako da vintage satovi često predstavljaju jako dobru kupovinu za ljubitelje takvih satova.

Sve u svemu, mislim da si napravio super kupovinu odličnih satova, i svaka ti čast na izboru. 👍🏻

Milane dobrodošao!

Odličan Tissot.
Lemania u ovom Tissotu u biti jeste Omega 1040 ali se ipak razlikuje po tome jer su kalibar koji su ugrađivali u Omegu prevukli sa bakrom umesto standardne matirane metalne u Lemaniji 1340. Bakar je produžavao životni vek mehanizama i pridoneo boljem performansu.

Što se tiče Bregueta - to jeste prvi "In House" Breguetov hronografski kalibar, pošto su ga dobili od Investcorpa pod koga su spadali, kada je ovaj 1992 godine od Piageta kupio Lemaniu.
U odnosu na ovaj Tissot, prvo mu je bila dodana Flyback funkcija, a dobio je i finiš, istina da mašinski, koji je i danas prisutan. Ploče i mostovi su prevučene rodijumom, osnovna ploča je ukrašena perlage tehnikom, rubovi poluga hronografa su ukošeni (anglirani), dok je rotor graviran Ženevskom šarom.
Najvažnija unapređenja su rotor sa keramičkim krugličnim ležajevima i silicijumova spirala., a kasnije i ukrašen rotor sa prevlakom iz 18 karatnog zlata, kao i podešenost kalibra na 6 pozicija, što znači da je potpuni hronometar.
Osnova jeste ista ali Breguetova verzija je unapređena takoreći do industrijskog maksimuma.
Jedino cam struktura hronografa mu ne ide u prilog, ali bar važi za najbolji cam actuated kalibar ikada.
Inače, ovo je jedan od retkih kalibara, koji se vuče još iz doba pre kvarčne krize.

Neka te ne brine moderna horologija. Vrhunska je, zato što uglavnom bazira na old school, samo što je znatno poboljšana.

Hvala Elvedine puno I hvala Haifisch. Sve mi je to nedostajalo, dugo nisam imao volje da diskutujem o satovima i mehanizmima. Voleo bih da se uvek ubacuješ sa svojim dopunama, a pre toga da ja predstavim neki sat iz kolekcije kao sad.

Inače Omega 1040 u odnosu na Lemaniju 1340 ima i dodatnu kazaljku na malom satiću dok Breguet ima dodatni satić, a izbačenu minutnu, znamo mi razlike ali u biti to su zaista skoro neprimetne razlike.

Evo sada sam uslikao nešto što mi bilo pri ruci. Jedna Omega Connie bezel belo zlato i grebani dial, serija 500, original Genta izvorna njegova 168.029 beše i Seiko Taro Tanaka grammar of design, japanski Genta, zaratsu, Bell 27 rubina ali Business model, ne običan, kao mehanizam ovako i onako, osrednja obrada, sklon patiniranju, veoma komplikovan za rad, ima dodatno burence, Omega Memomatic je imala jedno i bila je preciznija u podešavanju zvona tačno u minut.

Druga slika Seiko Worldtimer, vrlo zanimljiv sat, railroad narukvica, jako redak i ogroman. Nešto što treba imati u kolekciji od Seika ko ima para. Ovo pored neki zlatni ultra thin visoka horologija, nov nenošen.

Oba sam iz Japana uzeo. Jako teško naći u originalnom stanju.
c0235a09c05b3e49a21b3a6f75ca0787.jpg
0698eb22ddd5a851f5e80120260cdb6a.jpg

Inače ove Omege iz serije 500 su mi omiljeni mehanizmi, oni rade na najnižoj frekvenciji i hronometarski su podešeni, što niko još nije uspeo. Svaki deo legne kao u Rolexu zbog dobre obrade. Svaki koji nije bio hronometar bi mogao da postane navodno bez ikakvih dodatnih podešavanja.

Kad je girard perregaux poslao svoj gyromatic sa frekvencijom 28.800 svi su pali na testiranju, a prošli su tek kad su podigli frekvenciju na 36.000, longines je imao ultra chron na 36.000 kao i el primero, a Omega 500 je beše radila na nešto tipa 19.200 i bila je hronometar. Jedinstven mehanizam koji i 40, 50 godina bez servisa radi ultra precizno, delova ima svuda i nisu skupi. Bukvalno nešto najkvalitetnije što je Omega ikad napravila. Svaki majstor obožava da radi ove mehanizme jer su zahvalni za rad i nikad ne bude problema nakon servisa. Ja ih imam u kolekciji jako mnogo u svim hronometarskim varijacijama, 551, 562, 564 i 751.

Da biste znali o čemu govorim, evo slike jedne serije 500 kako bogato i lepo izgleda. Kad je kupujete mahom su šarene i relativno je teško naći onu koja nije nimalo patinirala. Ovo inače je berilijum bronza, a bronza ima bakar, to je kolega Haifisch pisao, neko kaže zlato, a neko rodijum. Inače rodijum je žut i jako je skup i Omega ga nije koristila.

Rodijum je koristio Heuer za Calibre 12 na primer.

Inače ova Omega ima batone od oniksa poludragog kamena, zaista jedinstveni satovi.
475d57703cf7f7bb55fee66db45b760b.jpg
6ca4b0809d6325e4feeffcbedb65c1a2.jpg

Evo nekih nemaca iz kolekcije, nedostaje Lange, ovo relevantno sam objedinio. Glashutte stari jako precenjen brend, kvalitet očajan, Sinn ovaj suvi kvalitet, nešto posebno, to je ja mislim prvi njihov model i on je bio u svemiru, ovaj je kao nov, <lemania 5100, čista fantazija od sata, chrono sa krunicom na ušrafljivanje, safir, vodootporan 200 metara ja mislim, NSA narukvica....Damasko odličan, ali ETA Elabore klasa, kućište izuzetno, mašina tu i tamo, kutije od satova nisam slikao, a ni narukvice, ja satove slabo nosim zapravo.

Ovih štoperica ako nekog zanima imam mnogo, Heuer sve modele, Hanhart, Seiko, Diamond...svašta se krša nakupilo, što bi mi rekli, šta će ti bre toIMG20220928112957~2.jpgIMG20220928000322~2.jpgIMG20220928113006.jpg

20201231_153501.jpg20210127_131954.jpg

Sinn je predobar, a Lemania izgleda kao nova! 👌🏻
Sviđa mi je jako i Heuer štoperica, baš lep komad za kolekciju.

Izvinjavam se na neznanju, ali koji je ovaj diver što izgleda kao Doxa Sub?

Što se tiče Longines-a i IWC-a, meni je taj stil predobar, i oba su mi prelepa, možda je za nijansu Longines lepši. Sad, dal su za dedice to ne znam, ali ono što znam je da nikako nisu bezlični! 👍🏻

Hvala Vladane,

Taj pored kao Doxa je Dagaz. Njega sam prodao i nemam ga više. To je mikro brend I vrhunskog su kvaliteta. Cene su ne znam sad ali 300 500 600 evra. Kvalitet daleko iznad recimo Seiko Monstera.

Taj Dagaz je bio najbolji jeftini mikros, sad je i dalje, ali se pojavila konkurencija kao Phoibos ili Zelos. To su po meni baš vrhunski brendovi.

Štoperice sam plaćao po 1000, 2000, 4000 dinara, nove nekorišćene. Ima ih po oglasima još uvek.

Ja sam veoma iskren ljubitelj horologije, imam ženske satove, štoperice, budilnike, ruske, kineske, japanske i swiss satove, bukvalno sve sa kazaljkama.

Dobro došao ponovo na forum i veliki pozdrav Milane!

Ove primerke iz kolekcije koje si ovde predstavio su top!
Sinn i Heuer štoperica su mi vrh, mada i dvojac IWC i Longines me ne ostavljaju ni malo ravnodušnim.(y)(y)(y)
Neverovatno mi je da su u fantastičnom stanju. Bukvalno kao novi. 😕
Ako nije tajna, otkrij nam gde si ih pronašao. Pretpostavljam kod nas u Srbiji !? :unsure:

Hvala Vladane,

Taj pored kao Doxa je Dagaz. Njega sam prodao i nemam ga više. To je mikro brend I vrhunskog su kvaliteta. Cene su ne znam sad ali 300 500 600 evra. Kvalitet daleko iznad recimo Seiko Monstera.

Taj Dagaz je bio najbolji jeftini mikros, sad je i dalje, ali se pojavila konkurencija kao Phoibos ili Zelos. To su po meni baš vrhunski brendovi.

Štoperice sam plaćao po 1000, 2000, 4000 dinara, nove nekorišćene. Ima ih po oglasima još uvek.

Ja sam veoma iskren ljubitelj horologije, imam ženske satove, štoperice, budilnike, ruske, kineske, japanske i swiss satove, bukvalno sve sa kazaljkama.

Hvala za info, nikada čuo za taj mikrobrend. Ali ja nisam baš toliko ni merodavan, jer zam izašao iz štosa u poslednjih 10 godina, i sada se polako vraćam.

Što se tiče štoperice, meni je suludo da to neko prodaje za hiljadu, pa čak i četiri hiljade dinara 🤦🏻‍♂️, ali...tebi svaka čast na ulovu! 👏🏻

Za nekog ko ne nosi satove, ti si zaista izuzetan ljubitelj horologije! 🤣

Back