Molim za pomoć pri kupovini divera

Znam da je tema več otišla u OT možda i previše al moram vas još nešto pitati.Nikad nisam imao diver pa zbilja nemam znanja
a ko je bolji da me savjetuje nego vi forumaši koji imate sve u malome prstu.
Dakle muči me bezel.Mislim da je kod mene aluminijski ili tako nešto.Naime nije onako fiksan nego lagano pritiskom gore na krajevima ide gore dolje.Ne jako ali onak ko klackalica.Dosta teško se i rotirao ispočetka i na jednom dijelu je i proizvodio zvuk koji nalikuje na cviljenje.E sad neznam dal je to do tvorničke greške ili pak se nemože drugo niti očekivati od zaista jeftinog divera koji nema keramički bezel.
:questionmark:

Imaš ispod "bezel klick" uložak. Većina Seiko divera ima isto rješenje.

Imaš dva utora na kućištu, u koje ulazi tanki komad čelične lajsne sa podignutim zubima koji su fleksibilni.

Bezel sa donje strane ima zube koji prelaze preko tih zubića i pošto su dignuti uvis u jednu stranu idu, u drugu ne idu. Zato je one way bezel.

To što ide gore dolje i što cvili je zato što ti ring bezela ima gumenu brtvu sa nutarnje strane koja naleže na rub kućišta oko stakla. Ako ti baš smeta pomaži je sa kap ulja za finu mehaniku.

Ne znam kolko si skuzio sve, Ovako to izgleda kad je skinuto.

eb5fb4bf1c6aafe171ae5ff97e4b2d1f.jpg

Last edited:
Mislim da sam skužio princip.Ako sam dobro pokopčao kretanje bezela je slično ko kod onih plastičnih vezica nazubljenih da u jednom smjeru ide glatko a u drugom pruža otpor radi kontra nazubljenja.Iskreno mislio sam da je bezel movement malo kompliciraniji : )
Ugl.to što se malo "klacka" gore dolje pritiskom na rub je do brtve i normalna je pojava?
Mogu za podmazivanje upotrijebit wd40?

Nemoj WD. Kako misliš klacka? Ako ti ide više od par mm gore dolje ili se vraća u kontru onda nije dobro namontiran

Normalno je da se klacka (ne mislim da seta gore dole 2 mm nego jedva vidljivo). Klacka se i na Skx007 a vidjao sam klackanje rotirajuceg prstena i na mnogo skupljim satovima.
Umesto Wd40 verovatno je bolje silikonsko ulje. Inace, casovnicari cesto mazu dihtunge silikonskom mascu, narocito ako nemaju nove dihtunge pa onda bar da "osveze" stare dihtunge.

Mislim da sam skužio princip.Ako sam dobro pokopčao kretanje bezela je slično ko kod onih plastičnih vezica nazubljenih da u jednom smjeru ide glatko a u drugom pruža otpor radi kontra nazubljenja.Iskreno mislio sam da je bezel movement malo kompliciraniji : )
Ugl.to što se malo "klacka" gore dolje pritiskom na rub je do brtve i normalna je pojava?
Mogu za podmazivanje upotrijebit wd40?

Ma ne diraj bre ništa, već uživaj u satu ;)

Nemoj WD. Kako misliš klacka? Ako ti ide više od par mm gore dolje ili se vraća u kontru onda nije dobro namontiran

Kontra nikako neide nego se klacka lagano.Znači kad lagano pritisne jedan rub - drugi se digne za cca pol mm do mm i obratno.Ruku na srce neznam kak bi trebalo biti pa pitam.Probao sam lagano pritisnut dolje jer mi je palo na pamet da možda nije sjelo kak spada al nije do toga.Sad sam malo isprao sat pod toplom vodom i sad lijepo klizi gotovo bez otpora jedino klacka :)
Mislim da je Neša u pravu :)

Nemoj ni da ga okrećeš u suprotnom smeru jer je poenta u tome da se bezel ne vraća kako bi ispunio svoju funkciju. Ako ga npr. podesiš na 15 minuta, onda treba tako i da ostane jer i sam znaš šta se dešava kada pređeš vreme tokom kojeg imaš dovoljno kiseonika. Bezeli su tako i pravljeni da se ne vraćaju ukoliko ih slučajno nečim zakačiš.

Kužim sad,tnx.A jbg polovit ću ja sve prije il kasnije : )
Al nije mi jasno zašto onda na nekim diverima budu bezeli koji se okrecu u oba smjera.Negde sam čitao neku temu di su raspravljali o tome da čak i neki Rolexi tako imaju ko i Amfibije.

Kod pravog diver-a bezel se okrece samo u levu stranu. To je napravljeno tako da ga ronioci ne bi slucajno, dok ne gledaju, mrdnuli u desno i tako smanjili vreme koje su proveli pod vodom i sebe, na taj nacin, doveli u opasnost. Mislim da je kod nekih prvih diver-a moglo da se okrece u obe strane, ali u skorije vreme, pravi se samo da moze u levu stranu.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Postoje dve vrste bezela na satovima:
Unidirekcionalni(jednosmerno okretanje)
Bidirekcionalni(dvosmerno okretanje)
U tvom slucaju je unidirekcionalni,jednosmerni, okretanje u suprotnom smeru kazaljke na satu.znaci,kontra..nikako..
Malo praznog hoda za taj cenovni rang je ok, ništa strasno i vredno sekiracije.

P.S.
Ja bih samo uzivao u prinovi da sam na tvom mestu

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

Ja ne znam o kom cjenovnom rangu se radi, ali ovo pomjeranje je baš vidno. Kod mene na Ray II (179€) ovo "kalckanje", pomjeranje, ne postoji.

Evo baš me kontaktirali iz ovlaštenog seiko servisa i vele da treba bezel složit.Veli da je do opruge nešto...
Tak da budem im poslao,kad već imam i garanciju i sve da to srede.

Hebiga onda u servis iskoristi garanciju ako nije fizicko ostecenje nastalo nekim slucajem usled nestrucnog rukovanja (citiram sta migu da ti kazu u radnji..) .Nadam se da ovakve greske uvazavaju...Previse se pomera ..vise od pola mm..koliko mi se cini..

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

A poslao sam i njima link na video i vele da znaju o čemu se radi.Da treba citiram "[FONT=&quot]trebalo bi samo podesiti bezel i oprugu koja ga drži za kućište sata".
[/FONT]
[FONT=&quot]:dontknow:
[/FONT]

Da ne bude zabune kada sam rekao da je normalno da ima klackanja mislio sam na ovo sto se moze videti na postavljenom linku. Na mom skx-u je malo manje klackanja nego na linku, tesko se primeti ali ga ima.

da tu se radi o potpuno drugoj stvari.Meni vidljivo klacka i ima lufta a tu fino i zanemarivo.evo upravo im poslao na servis pa neka
slažu.ako sam vec platio da imam kak spada.

Back