Nightshots - Satovi u mraku

Nadam se da će mi biti "oprošteno" (zbog nedostatka boljeg foto aparata) ali nisam mogao da izdržim :drool:

97sivq.jpg

evo kako sam ja dozivljavao moje satove i njihovo sijanje....opet ko o cemu ja o...ali volem
076.jpgBell & Ross
079.jpgOmega Planet ocean 42
374960_10150451018411726_828881725_8704636_763732881_n.jpgOmega Planet ocean 45.5
228519_10150197264246726_828881725_7045515_3713044_n.jpgChopard GMT
014.JPGSeiko Velatura

IMG_1453.JPGOmega Seamster Prof..James Bond
2011-10-28 13.11.46.jpgStenhard
099.JPGkao Night...Tissot PRS 516
264.JPGuhhhh IWC Aquatimer
stargate.jpgSeiko 1 sec - :) Stargate
imao sam i za Zenitha Defy ali ono je smehoteka

Attachments

• IMG_1451.JPG
    IMG_1451.JPG
    149.9 KB · Views: 72
Fortis B-42

Sveza slika iz kuglane ;-)

Pozdrav sa Kopaonika i vidimo se sutra.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    915.7 KB · Views: 138
Last edited:
Dva pitanja?
Zna li neko da li fluorescentni premazi na satovima vremenom gube svojstvo i slabije svetle?
Ako sat često i dugo izlažemo svetlu da li je to povoljno ili nepovoljno po pitanju trajnosti luminiscencije?

Zna li neko da li fluorescentni premazi na satovima vremenom gube svojstvo i slabije svetle?
Kada sam kupio moj Zeno bio sam blago razočaran iluminacijom pogotovu što se radi o diveru - tako da sam obišao neke strane forume i video da im je to možda i najveća slabost i da ljudi za stotinjak dolara obnavljaju premaz jer vremenom dolazi do slabljenja iluminacije . Takođe sam tamo saznao da su neke vrste premaza radioaktivne:blink:
Moj zeno tek kada se dobro osvetli izgleda ovako
IMG_0662.jpg
IMG_0660.jpg
i relativno brzo brojevi na ciferu prestaju da svetle :(

-ni ja nemam sreće sa luminatom... jedino ovaj Commando (u sredini) što izdrži do ujutro, ovi ostali isčezavaju vrlo brzo. Ni jedan sat do sad nisam imao sa stvarno dobrom iluminacijom:(

IMAG0530.jpg

Koliko god ih držao na svetlu ili mraku, ishod je uvek isti, te stoga mislim da izlaganje svetlosti niti doprinosi niti šteti....

Hehheeee... i gazda je malo obradio fotku sa Fortisom, te mu i rukav od košulje izgleda kao da je obogaćen triciumom ! :D

Last edited:
-ni ja nemam sreće sa luminatom... jedino ovaj Commando (u sredini) što izdrži do ujutro, ovi ostali isčezavaju vrlo brzo. Ni jedan sat do sad nisam imao sa stvarno dobrom iluminacijom:(

View attachment 21019

Koliko god ih držao na svetlu ili mraku, ishod je uvek isti, te stoga mislim da izlaganje svetlosti niti doprinosi niti šteti....

Hehheeee... i gazda je malo obradio fotku sa Fortisom, te mu i rukav od košulje izgleda kao da je obogaćen triciumom ! :D

Žao mi je što ne možete dugo da uživate u sjaju vaših čukica. Ja sam tu imao sreće sa Monsterom koji je po tom pitanju neverovatno dobar. Ali, zaista neverovatno. Sedim noćima u potpuno tamnoj sobi, ispred mene je samo 19-inčni monitor, svi znate koliko je to svetla u pitanju, i kada ga ugasim i legnem brojčanik i kazaljke na monsteru se lepo vide sve do jutra. Uhvatim sebe kako se pravim važan pred ukućanima kad pređem deset metara po suncu od ateljea do kuće, uđem u polumračni dnevni boravak, i uhvatim njihove poglede usmerene prema mome satu koji sija kao lampa. :ohmy:

Zato sam i pitao u prethodnom postu, da li će, vremenom, luminacija slabiti?

Dva pitanja?
Ako sat često i dugo izlažemo svetlu da li je to povoljno ili nepovoljno po pitanju trajnosti luminiscencije?

Napomena-Nisam stručan po tom pitanju.Odgovor je baziran na iskustvu sa većim brojem satova.
Rekao bih da premazi vremenom gube to svojstvo ali da je to,pre svega,posledica dejstva vlage koja vremenom u minimalnim količinama prodire u starije satove i dovodi do fizičke degradacije premaza.
Ako uspemo da pronađemo sat koji je proizveden ,recimo,70-ih godina i koji nikada nije nošen(pa samim tim ni izložen atmosferskim uticajima) videćemo da mu je sposobnost luminiscencije nepromenjena.

Takođe mislim da često i dugo izlaganje izvoru svetlosti nema bitnog uticaja na trajnost premaza.

Potpuno se slazem sa Vladanom, i mislim da je apsolutno tacno sve sto je napisao u predhodnom postu vezano za luminaciju.
Evo i jedne nocne, da vidimo kako to izlgeda kod Citizena:

Attachments

• Citizen radio controlled DSCN1160.JPG
    Citizen radio controlled DSCN1160.JPG
    126.6 KB · Views: 123
Posto sam vec toliko kasno ostao napolju, ajd da ne bude da nocas nisam nista radio :)

JLC u mraku:

Attachments

• JLC nocna.JPG
    JLC nocna.JPG
    23.9 KB · Views: 103
Back