Prvo ću reći da na osnovu provedenog vremena na forumu rekao bih da po pitanju većine stvari ( bar kada je u pitanju ono o čemu se pisalo na forumu ) imamo slično mišljenje.
Kada je u pitanju konkretan snimak tu se izgleda uopšte ne slažemo. Ne mislim da to treba nazivati dresurom, zna se šta se dresira. Ovo je samo jedna od radnji koju ovi momci i devojke mogu da urade, koja im verovatno nije ni prioritetna ali je ipak rade. Ne treba pomisliti da svaki kineski vojnik ovako maršira , ovo su odabrani pripadnici svih rodova vojske i mornarice koji paradiraju u čast pobede u Drugom svetskom ratu. Posebna prilika, poseban dekor, poseban pažnja posvećena detaljima, posebni gosti, posebna čast. S obzirom da je tokom tog rata poginulo, ako se dobro sećam, oko 30 miliona Kineza ovo je jedan od načina da se ta žrtva ne zaboravi.
Strojev korak ima svaka armija, neki ga izvode ovako ili onako, sa više ili manje tačnosti a Kinezi ga izvode onako kako je prikazano. Meni se lično sviđa i poštujem vanredni trud koji iziskuje onakvu tačnost, pri čemu njihov strojev korak možda nije ni najteži koji sam gledao ali je doveden do savršenstva. Velika zemlja, mnogoljudna zemlja sa potencijalno ogromnim problemima koji mogu doći spolja, s toga velika armija i velika disciplina. Zato opstaju nekoliko milenijuma.
Zašto bi neko želeo da bude u njihovoj situaciji, ne znam. To treba pitati njih koji su, pretpostavljam, dobrovoljno upisali vojnu akademiju. Ja bih rekao da su svi oni koji su učestvovali na viđenoj paradi , kao i njhovi roditelji i nacija, ponosni. Ako je milijardu i po Kineza zadovoljno nema razloga da meni smeta.
Neko na komandu svira violinu u filharmoniji, neko na komandu hirurgu dodaje operacione instrumente , neko u slučaju kiše na komandu prekrije ceradom teniski teren za 30 sekundi a neko gazi strojev korak na paradi ili svira i maršira i šta sve ne kao na onom drugom snimku. Ja sve to poštujem.
Nisam mislio da ću ovoliko morati pisati i obrazlagati . U suprotnom možda ne bih ni postavljao snimak.