Pilotski JNA satovi?

Drug, pilot mi rece, citiram: "To je deo pilotske opreme kao i kaciga. Zaduzuje se i ostaje ti do kraja". Na onom vojnom forumu mi se javio sin pilota. Kaze da je nasledio Braju Plutona i da misli da su ti satovi poklanjani.
Svakako cekam jos odgovora jer ima tamo i aktivnih pilota i onih bivsih. Svakako cu otici i do vojnog muzeja. (Do Surcina, u Muzej vazduhoplovstva, mi se ne ide busom).

Last edited:
Drug, pilot mi rece, citiram: "To je deo pilotske opreme kao i kaciga. Zaduzuje se i ostaje ti do kraja". Na onom vojnom forumu mi se javio sin pilota. Kaze da je nasledio Braju Plutona i da misli da su ti satovi poklanjani.
Svakako cekam jos odgovora jer ima tamo i aktivnih pilota i onih bivsih. Svakako cu otici i do vojnog muzeja. (Do Surcina, u Muzej vazduhoplovstva, mi se ne ide busom).

Da li drug tvoj , moze da nam kaze kako da znamo da li je sat stvarno od pilota, da li postoji neki pisani trag da je dobio od vojske?

Pozdrav svima, sjajan forum, nadam se da ću bar malo doprineti razvoju teme.

Moj nekadašnji cimer je nosio očev (ppuk u penziji, nl na G-2, An-26) pilotski Citizen Navihawk wr100 Blue Angels (slike u prilogu su od pre par godina u SAD), dobijen u tadašnjem RV SiCG sa ugraviranim letačkim znakom državne zajednice na narukvici. Prilično sam siguran da nije imao ugraviran bilo kakav vojno-evidencijski broj. Na nedavnom aeromitingu primetio sam ga kod naših pilota, kakav god da je sat u pitanju teško da će se lošije pokazati od Breitlinga iz vremena SFRJ, znam za nekoliko ljudi koji ga imaju i nijedan nije "operativan".

Nemaju sva vazduhoplovstva običaj da pilote daruju satovima, ovo je lepa tradicija koja će se nadam se nastaviti. Ipak mi je malo neukusna ideja da se pilotima VV dodeljuju satovi sa amblemom akrobatske grupe stranog vazduhoplovstva, pa makar bili i Blue Angelsi.

c3.jpg

c2.jpg

I ja se slazem svemirko dobro dosao, ako imas jos neke informacije mnogo bi nam znacile:) Veliki pozdrav:)

Hvala Vam na dobrodošlici ;)

Preturao sam malo po fotkama sa aeromitinga, i evo jedne zanimljive na kojoj je pripadnik helikopterske jedinice MUP-a sa pomenutim Citizenom. Kako su vojska i policija zasebne institucije sa sopstvenim jedinicama, razlilčitim sistemima obuke pilota, itd. ostaje da nagađamo kako je ovaj primerak dospeo na ruku policajca. Moguća je varijanta i da je pilot promenio poslodavca, pošto se ranije dešavalo da vojni piloti prelaze u MUP (uglavnom su leteli na ruskim helikopterima).

Voleo bih da neko ako ima saznanja vezana predratni period i vazduhoplovstvo kraljevine da ih podeli, ako je off na ovoj onda na nekoj drugoj temi. Sve što mi je poznato je deljeno prvacima pilotskih škola i pobednicima vazduhoplovnih kupova.

Puno pozdrava

Attachments

• c4a.jpg
    c4a.jpg
    277.3 KB · Views: 961
Last edited:
Mozda je covek jednostavno video da kolege iz vojske imaju taj sat, pa ga i on privatno kupio.

Mislim da MUP nema "svoje" pilote. Vrlo moguce da je covek iz vojske presao u MUP pa poneo svoj sat. JEr rece moj drugar da se sat zaduzuje i ostaje do kraja (tj. nosis kuci nakon sluzbovanja). Videcemo.... Zainteresovalo me je sve ovo. Potrudicu se da iskoopam stogod jos.

Koliko znam MUP ima svoje helikoptere, pa bi trebalo da ima i pilote. Doduše, piloti su sigurno školovani na Vojnoj akademiji, pa to objašnjava prisustvo ovog sata, ukoliko ih dele po sticanju diplome.

Citizene su dobili svi piloti u trenutku podele, čak i oni koji su već bili počašćeni Breitlingom. Da li je nastavljeno sukcesivno deljenje novim klasama nije mi poznato, mada nije ni važno.

Mislim da bi ovde negde bilo rešenje "misterije" vezane za MUP - Kalibar | Tekst

Iskusnog i prekaljenog pilota pitamo, kako se dolazi do letačke dozvole, odnosno, ko može da postane pilot ove jedinice?
- Postoje dva načina, kako neko može da bude pilot helikoptera. Prvi je da se završi Vojna vazduhoplovna akademija. Drugi način je da se kandidat prijavi u naš letački centar na obuku. Naravno, potrebno je da ispunjava sve psihofizičke zahteve, kako bi bio primljen. Mi smo, članovi svih međunarodnih letačkih organizacija i imamo sve neophodne licence za letenje, obuku i rad – nastavlja Glavčić.

Pozdravi

Svemirko, hvala na odgovorima.

Ako tvoj drug ima vremena i želi da poseti forum, bilo bi nam drago da i sa njim porazgovaramo o ovoj tematici.

Nadam se da će te ovaj forum zanimati i dalje, jer su ljudi dobre volje uvek dobrodošli.

Major Savic, pilot test centra koji je juce poginuo u padu aviona "Lasta", nosio je (verovatno privatni) Citizen Nighthawk:

majsavic2s.jpg

Back