Pitajte časovničara

Pozdrav, od mog oca (ex jna pilot) sam dobila za uspomenu Tag Heuer 1550sg. Sat je u dosta dobrom stanjui funkcionalan je, ali je nekada ranije imao problem sa sekundarom hronometra. Tada je časovničar umesto originalne, postavio zamensku (koja potpuno odudara od fizionomije sata) i iz nekog razloga (valjda u vezi sa tom zamenom kazaljke) fiksirao rotirajući prsten. Ono što mene zanima je da li neko ima saznanje o tome da li se sat može vratiti u prvobitno stanje (na ebay povremeno se pojave kazaljke za oko 80-90e)? Čini mi se da je manji problem naći originalnu kazaljku, ali me brine taj fiksirani rotirajući prsten - ne znam šta je urađeno (otac je stariji čovek i ne seća se tih detalja). Mnogo bi mi značio neki savet i možda konkretan servis gde bih mogla odneti sat. Hvala unapred
2021-03-19 00.53.35.jpg

Rotirajući prsten ili bezel je možda samo zapekao od nekorišćenja, zna da se nakupi prljavštine, ali svakako treba časovničar da pogleda. Nema dodirnih tačaka sa sekundarom.

Što se časovničara tiče ima ih nekoliko koji se stalno pominju na forumu -Srba Mihajlović, Kostić-Dojčinović, Bojović u bg, Damir Simović u ns. E sad, da li rade Heuer, moraš ih pozvati. Možda se i javi neko od kolega da boljim informacijama.

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

Rotirajući prsten ili bezel je možda samo zapekao od nekorišćenja, zna da se nakupi prljavštine, ali svakako treba časovničar da pogleda. Nema dodirnih tačaka sa sekundarom.

Što se časovničara tiče ima ih nekoliko koji se stalno pominju na forumu -Srba Mihajlović, Kostić-Dojčinović, Bojović u bg, Damir Simović u ns. E sad, da li rade Heuer, moraš ih pozvati. Možda se i javi neko od kolega da boljim informacijama.

Hvala puno...

Ne, to nema veza sa time odakle dolazi, nego sa načinom proizvodnje. A on je svuda bio jednak. Nekolicina 7S26 kalibara se proizvodila u Japanu i to u početku 1996 godine a ogromna masa u Singapuru i Maleziji. Način proizvodnje, koje je u potpunosti automatizovan, koji je potpuno istovetan sa onim u produkciji jefitinih kvarčnih mehanizama, bez prisutnosti čovečje ruke u malom procentu primera donosi određene devijacije, koje se manifestuju najviše na polju preciznosti, koja od serije do serije može prilično varirati a može doći i do manjih razlika prilikom performansa rezerve rada.

Mislim, da u tvom slučaju nije ništa posebno problematično. Zvanična specifikacija 7S26 je 41 sati rezerve rada u punoj navijenosti. Jedan ti bez problema premašuje za 10 %, dok drugi za 10 % zaostaje. Ali ako pretežno radiš za računarom, onda ne možeš dostići stanje pune navijenosti. I sam navodiš, da prilikom više kretanja onda i drugi dostiže 45 sati. Sve je to u granicama zvaničnih specifikacija a razlike sa takvim načinom proizvodnje će uvek postojati.

@Haifisch23 Mislis da se sporije navija zato sto je iz pogona u Maleziji?

Ne, to nema veza sa time odakle dolazi, nego sa načinom proizvodnje. A on je svuda bio jednak. Nekolicina 7S26 kalibara se proizvodila u Japanu i to u početku 1996 godine a ogromna masa u Singapuru i Maleziji. Način proizvodnje, koje je u potpunosti automatizovan, koji je potpuno istovetan sa onim u produkciji jefitinih kvarčnih mehanizama, bez prisutnosti čovečje ruke u malom procentu primera donosi određene devijacije, koje se manifestuju najviše na polju preciznosti, koja od serije do serije može prilično varirati a može doći i do manjih razlika prilikom performansa rezerve rada.

Mislim, da u tvom slučaju nije ništa posebno problematično. Zvanična specifikacija 7S26 je 41 sati rezerve rada u punoj navijenosti. Jedan ti bez problema premašuje za 10 %, dok drugi za 10 % zaostaje. Ali ako pretežno radiš za računarom, onda ne možeš dostići stanje pune navijenosti. I sam navodiš, da prilikom više kretanja onda i drugi dostiže 45 sati. Sve je to u granicama zvaničnih specifikacija a razlike sa takvim načinom proizvodnje će uvek postojati.

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. To su negde bila i moja razmisljanja, htedoh samo da proverim :)

Par pitanja, na koje je mozda vec i bilo ranije odgovora ali ne uspevam da ih pronadjem. Naime- Zbog cega se u pojedinim radnjama moze videti da su satovi sa automatskim/mehanickim mehanizmom ostavljeni sa krunicom koja je na hacking poziciji? Da li onda i mi trebamo tako da ih cuvamo kod kuce kada ih ne nosimo? Ja ne vidim nikakvu prednost osim sto ce prasina lakse da se nakupi unutra. Za kvarcne mehanizme mi je i donekle jasno, stedi se baterija, ali za automatike nikako ne razumem... Nije valjda da im "stede" navijanje? Siguran sam da ima nekog logicnog objasnjenja... :)

Par pitanja, na koje je mozda vec i bilo ranije odgovora ali ne uspevam da ih pronadjem. Naime- Zbog cega se u pojedinim radnjama moze videti da su satovi sa automatskim/mehanickim mehanizmom ostavljeni sa krunicom koja je na hacking poziciji? Da li onda i mi trebamo tako da ih cuvamo kod kuce kada ih ne nosimo? Ja ne vidim nikakvu prednost osim sto ce prasina lakse da se nakupi unutra. Za kvarcne mehanizme mi je i donekle jasno, stedi se baterija, ali za automatike nikako ne razumem... Nije valjda da im "stede" navijanje? Siguran sam da ima nekog logicnog objasnjenja... :)
Jedino objasnjenje vidim sto im štede navijanje, verovatno im je zgodno davprilikom pokazivanja sat odmah krene da radi...

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Jedino objasnjenje vidim sto im štede navijanje, verovatno im je zgodno davprilikom pokazivanja sat odmah krene da radi...

To i meni pada na pamet, mada mi je cudno da se rizikuje sa ulaskom prasine... Kada je sa uvucenom/usrafljenom krunicom dovoljno svega 5 sekundi protresti sat, i on ce poceti da radi sasvim dovoljno da bi se nekome pokazalo.

To i meni pada na pamet, mada mi je cudno da se rizikuje sa ulaskom prasine... Kada je sa uvucenom/usrafljenom krunicom dovoljno svega 5 sekundi protresti sat, i on ce poceti da radi sasvim dovoljno da bi se nekome pokazalo.
Slažem se, čudno..

Više se odnosi na to, da sat ne počne da radi čim se uzme u ruke. Kada je u hacking poziciji, može se okretati i mahati njime u svim smerovima po miloj volji ali neće početi raditi. Čak i kada se nakon toga krunica stavi u poziciju rada, mehanizam se neće pokrenuti odnosno neće početi, da radi. Time prodavač ima potpunu mogućnost kupcu pokazati, kako se može ručno naviti atuomatski sat i što je važnije, mehanizam se neće bez veze trošiti prilikom svakog uzimanja sata iz položaja u kojem se do tada nalazio. Kupac ima osećaj, da dobija netaknuti mehanizam. Satovi mogu stajati godinama u prodavnici i objekti su stoina i hiljadu uzimanja u šake, stavljanja na ruke i slično.
Prašina zbog odvrnute krunice - moderni satovi nisu time opterećeni. Prodavnice već same po sebi nisu izloženo mesto, što se ovoga tiče, jer je 99 % satova u vitrinama.
Kvarčni satovi su sa izvučenom krunicom uglavnom zbog toga, da se zupčanici zakočeni i da se ne bi bespotrebno trošili.

Last edited:
Jedno amatersko pitanje, koliko ušrafljujuća krunica mora biti zategnuta kada se ne koristi, da li treba do kraja ili da se ostavi malko labavo.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Šta je sa kvarcnim satovima koje retko nosimo, treba li prilikom odlaganja izvući krunicu kako se ne bi bespotrebno trošili zupčanici? U mom slučaju, u pitanju su Citizenovi Eco Drive mehanizmi.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Ako ideš u vodu zavrni je do kraja.

E sad, ja volim, u svakodnevnom nošenju koje ne zahteva ulazak u vodu da je ne zavrnem do kraja - samo je mrvicu otpustim. Zašto? - nemam pojma :)

Zbog toga ne treba brinuti. Jedno je trgovinsko poslovanje dobre poslovne prakse a drugo privatno posedovanje satova. Dobra poslovna praksa će se potruditi, da kupcu preda sat u maksimalno mogućem novom stanju.
Kvarčni sat koji stoji kod kuće nema potrebe za izvlačenjem krunice. Pogotovu ako je ona ušarafujuća. Više štete se može napraviti odvijanjem i zavijanjem krunice nego što će to biti eventualno habanje zupčanika.

Šta je sa kvarcnim satovima koje retko nosimo, treba li prilikom odlaganja izvući krunicu kako se ne bi bespotrebno trošili zupčanici? U mom slučaju, u pitanju su Citizenovi Eco Drive mehanizmi.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Seiko 7t34 Flightmaster.
Nakon zamene baterije, štoperica neće da se pokrene. Šta bi mogao biti problem?
36f394a86e4e9d44f57841e30d7a7cd8.jpg

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Ponovo otvori sat. Možda ti oni pušeri na unutrašnjem plastičnom prstenu, koji obuhvata mehanizam, nije dobro legao na svoje mesto.

Ponovo otvori sat. Možda ti oni pušeri na unutrašnjem plastičnom prstenu, koji obuhvata mehanizam, nije dobro legao na svoje mesto.
Voleo bi da je to, ali nije. Kada izvučem krunicu na poziciju 2, mogu jednim puderom da podesavam sekunde, znači nije to problem.

Seiko 7t34 Flightmaster.
Nakon zamene baterije, štoperica neće da se pokrene. Šta bi mogao biti problem?
36f394a86e4e9d44f57841e30d7a7cd8.jpg

Moraš ga izresetirati.

Otvori, izvadi bateriju.

Ponovo stavi bateriju. Sa pincetom ili spajalicom spoji bateriju i metalni dio mehanizma.

Trebalo bi proraditi.

Back