Pitajte časovničara

Re: potrebna pomoc oko popravke Pierre Cardin sata!

AlexKV
Više stvari može biti uzrok i nema svrhe da nagađamo šta je tačno u pitanju.
Moguće da rešenje bude jednostavno (nek šraf da se dotegne i sl.) a možda i ne.
Odgovor će ti dati dobar serviser.

Pozdrav,

Imam Seiko Black Monster-a vec 6 meseci. Sat je star godinu ipo dana. Dnevno ga nosim 6-7 sati aktivno, u zadnje vreme i po 10 casova, ali na svakih 7 dana kasni bar minut. Je l to normalno s' obzirom da ga nosim toliko ? Postoji li mogucnost da ako ga ne budem skidao sa ruke da uopste nece kasniti tj, kasniti dosta manje... Mnogo me nervira da vracam vreme svakih 10-tak dana iskljucivo jer drndam kljuc, rkam ga, izvlacim, vracam stalno.. ne bih zeleo da dodje do nekog ostecenja itd.. Elem, kupao sam se sa njim 5 dana za redom u bazenu, je l ima i to neke veze na njegovo vreme ? Pred spavanje skinem ga sa ruke, i laganim pokretima levo desno ga "navijam" bar minut..

Kupanje nije naškodilo a stalno nošenje neće pomoći.
To je mehanički sat i odstupanja su sasvim normalna.
Samo kvarcni satovi bi te rešili ''muke'' oko povremenog doterivanja vremena.

To je sasvim normalno odstupanje za mehanicki sat.
Posto je sat deklarisan sa Divers 200m, nista mu nije sigurno od kupanja u bazenu. Izdrzava on daleko vise od toga.

Samo ga isperi obicnom vodom posle bazena da mu spres hlor. A mogao bi da probas da ga nosis i nocu i vidis da li ce i dalje kasniti i koliko.

Molim te malo pojasni to kasnjenje.....na svakih sedam dana okasni ukupno minut ili okasni minut po danu?

Samo ga isperi obicnom vodom posle bazena da mu spres hlor. A mogao bi da probas da ga nosis i nocu i vidis da li ce i dalje kasniti i koliko.

Naravno, uvek ga stavim pod obicnu vodu posle bazena.. Nije mi problem toliki da ga nosim dok spavam i da mi smeta puno, vec kontam da kada spavam, ne pomeram se, dakle, isto je kao da mi stoji i na stolu, samo sto imam manje 200g na levoj ruci :D

Generalno, mene ne brine to sto on kasni, vec sto moram kljuc da drndam non stop, da ga izvlacim uvlacim, da ga ne razdrndam..

Hvala na brzim odgovorima, svakako..

Nije isto kao da stoji na stolu. Pomeris se po nekada dovoljno da ga malo navijes, ne drzis ruku celu noc bas uvek u istom polozaju. Nije mnogo ali moze da promeni odstupanje, moras da probas.

Meni je Seiko 5 7009 zurio isto (svih 20-tak godina) i nije imalo sanse da ga podesis da se to smanji. Podesi se, radi par dana skoro u sekundu i onda se pomeri na to odstupanje koje je imao kada je izasao iz fabrike i to je to :). Savrseno isto odstupa svaki dan.
Tek posle zadnjeg servia pre mesec-dva je odstupao sekundu-dve dnevno. Ali ga nisam bas redovno nosio od tada, pitanje je da se na vrati na staro :).

To je oko 8 sec dnevno....i to je ok! U okvirima po proizvodjacu.
Moze se on doterati da ide jako precizno.

Deklarisana preciznost tih satova je +- 20 sec dnevno. Ako odradimo matematiku dobijamo da tvoj sat kasni oko 9 sekundi dnevno, sto je odlicno za tu klasu. Cuo sam da su ljudi odradjivali podesavanja tako da satovi rade u chronometre specifikacijama, to jest gubili su svega sekund dnevno, ali sumnjam da je to moguce uraditi cesto.

Na 10 dana steluj vreme, lagano i nezno odvrni krunicu, nasteluj, i nezno je zategni. Na svake 2 godine ces otici kod casovnicara da ti proveri dihtung krunice, posto se moze ostetiti od zavijanja. Servis mehanizma je svakih 5-7 godina, tada ce casovnicar proveriti razdelnik krunice i sve ostale delove, pa ako bude osteceno zamenice ti. Ali, ti satovi su namenjeni da se tako koriste i neces imati problema.

Predpostavljam da je stariji model BM-a u pitanju (7s26) i skoro sam siguran da se odstupanje može svesti na manje od 8sec/24h . Ima dosta vlasnika tog modela na forumu, pa će već neko reći svoja zapažanja.

Meni OM II (4r36) odstupa manje od 4sec dnevno , u zavisnosti u koji ga položaj stavim noću. Sve u svemu, radi se o vrhunski-preciznim mehaničkim kalibrima u svom cenovnom rangu . Prevedeno, za taj novac se teško može naći precizniji mehanički sat...

Moze se doterati bas lepo, ja imam taj mehanizam 7S26 u modovanom OM i postelan je na +4 sec/24. I drzi vec 2 meseca bez odstupanja.
A mozes pogledati merenja i za moj mehanizam 4R36 na Stargateu koji je maltene u 0 i isto drzi....

Ja sam konkretno cuo za primer gde je covek Vostok doterao na manje od 1 sekunde dnevno, +- i to kako god, nosio se ili stojao na stolu. Amfibija je doduse poznata po tome da mozes da dobijes chronometar ali i 30 sec +- kako god ga stelovao... kod 7S26 bi to trebalo da bude uravnotezenije

Jedan deo Vostokovih mehanizama moze da se nastima da ide odlicno, ali zato znam za neke koje niko ziv ne moze da ubaci u +-15s/dan.
Realno kod njih je to lutrija, u manjoj ili vecoj meri.

Sto se tice 7S, znam da vecina njih moze da se nastima da ide odlicno, cak i vise od onog sto se ocekuje u toj klasi, ali opet, skoro nikad ne moze da se nastima kao ETA da ide ravnomerno u svim polozajima. Naravno postoje izuzeci.

Da ne bude zabune, to sto sat ide na recimo -2 s/dan, ne mora da znaci da je on u hronometarskim specifikacijama.

Last edited:

Ja sam moju amfibiju doterao sekund-dva dnevno. Orange Monster sa 7s26 nije ni zahtevao podesavanje posto je vec na nuli. Mariovog Monstera sam podesio na +4 sekunde dnevno. Bisvi SKX007 mi je Simovic doterao na 0 sekundi dnevno. Tako da moze to i bolje od 8 sekundi dnevno:D P.S. - obe moje 7s26ice su preciznije od 2824-2 Top Grade mehanizma :lol:

Pozdrav,

Imam Seiko Black Monster-a vec 6 meseci. Sat je star godinu ipo dana. Dnevno ga nosim 6-7 sati aktivno, u zadnje vreme i po 10 casova, ali na svakih 7 dana kasni bar minut. Je l to normalno s' obzirom da ga nosim toliko ? Postoji li mogucnost da ako ga ne budem skidao sa ruke da uopste nece kasniti tj, kasniti dosta manje... Mnogo me nervira da vracam vreme svakih 10-tak dana iskljucivo jer drndam kljuc, rkam ga, izvlacim, vracam stalno.. ne bih zeleo da dodje do nekog ostecenja itd.. Elem, kupao sam se sa njim 5 dana za redom u bazenu, je l ima i to neke veze na njegovo vreme ? Pred spavanje skinem ga sa ruke, i laganim pokretima levo desno ga "navijam" bar minut..

Moje iskustvo sa 7s26 mehanizmom je odlično i odstupanja koja ima tvoj sat su sasvim ok.
Probaj sat noću da ostavljaš u različitim položajima ( krunica gore, krunica dole, staklo gore, staklo dole ) i vrlo je verovatno da ćeš bar delimično korigovati odstupanje tj. u tvom slučaju da ćeš ubrzati mehanizam ( tako da ukupno kašnjenje ne bude npr. 8 sekundi nego 3 sekunde ).

Back