Pitajte časovničara

pozdrav svima,
imam pitanje,prije mjesec-dva sam kupio casio edifice efr 505 d 7af,i tek prije par dana sam primjetio da kad se priblizim onom anti theft uredjaju u buticima,sekundara vibrira ali i dalje se krece,a kod drugim satova od kolega se to ne desava...da neko slucajno ne zna u cemu je problem?

Imam problem sa porshe design automaticom, kad stelujem vreme u odredjenom polozaju kako okrecem glavu dodje do blage blokade i otpora, tako kada sat radi normalno i dodje do tog dela on tu stane, u cemu je problem? Hvala

Pozdrav svima
Zamolio bih vas za pomoc
Danas sam podesavao vreme na seiko 5 automatic i posle toga sam ga "muckao" oko minut i ostavio sam ga na stolu.
Kada sam se vratio sekundara se nije pomerala.Da li mozda neko zna u cemu je problem?Da li automatski sat moze da se prenavije?

Hvala unapred na odgovoru.

Nisi ga prenavio . Promućkaj sat minut-dva i to polako i onda sat stavi na ruku i nosi 7-8 sati , sat će se u potpunosti naviti. Ukoliko je stariji sat možda je vreme i za servis.

Last edited:
Pre će biti da nije dovoljno navijen. Probaj malo duže sa "mućkanjem", jedno dva-tri min. Sat u horizontalnom položaju a pokret ruke iz zgloba, napred nazad, kao kad se dele karte. Javi šta biva posle...

Moram da nađem noviju tastaturu, ova je prespora.

Nije stariji sat ima oko 5 meseci.
Nemoram vise da ga muckam posto ga u zadnje vreme nosim stalno skinem ga samo kad spavam.
Malo pre sam podesio vreme(posto sam ga ostavio kuci kad sam otisao u skolu) sad radi.
Neznam sta mu bi.

Imam problem sa porshe design automaticom, kad stelujem vreme u odredjenom polozaju kako okrecem glavu dodje do blage blokade i otpora, tako kada sat radi normalno i dodje do tog dela on tu stane, u cemu je problem? Hvala

Nažalost, najverovatnije mehanizam. Zaprljan zupčanik, pa "zaglavljuje", u najboljem slučaju. Neki časovničar da pogleda, nema druge.

Nije stariji sat ima oko 5 meseci.
Nemoram vise da ga muckam posto ga u zadnje vreme nosim stalno skinem ga samo kad spavam.
Malo pre sam podesio vreme(posto sam ga ostavio kuci kad sam otisao u skolu) sad radi.
Neznam sta mu bi.

Vreme si podešavao verovatno zato što je stao, tj istrošio rezervu snage, jel tako? Ili kasni/žuri minut, dva pa ti to smeta?

U prvom slučaju, stvar je jasna i rešena a ako je drugi slučaj u pitanju, prati rad sata neko vreme i ako se ponovi zastajkivanje poseti časovničara. Moguće da je pretrpeo neki udarac, to može da utiče...

Last edited:
Da tako je video sam da mu se onaj tockih sporo okrece a tako mu je bilo kad sam ga ostavio da se isprazni.
Da smeta mi to sto zuri pa ga svakih nedelju dana namestam.
Da li mora rezerva snage da mu se isprazni kad podesavam vreme,posto pre nije?

Ok. Automatik radi neujednačeno ako se ne nosi desetak sati dnevno, to je normalna pojava... što je više na ruci, rezultat je bolji. Nosi ga malčice više. Štelovanje vremena i "navijenost" nemaju nikakve međusobne veze.

Nosim ga ja dosta nije u tome problem radio je on pre mnogo bolje cak 1 ili 2+ sekunde.
Nego sam ja pre nesto vise od mesec dana igrao tenis a zaboravio sam da ga skinem i odtad mu se preciznost pogorsala
nije tolika da je sat za regulaciju a nije bas ni za pohvalu.

Hvala na pomoci.

pitanje

Unapred se izvinjavam ukoliko sam dosadan sa pitanjima, ali se nadam da mi se to nece pripisati u krivicu posto sam novi clan ovog sjajnog kutka za ljubitelje satova...

Naime,

kupio sam dzepni sat Molniju pa me u vezi sa tim interesuje koliko puta otprilike treba da se okrene krunica prilikom navijanja sata, da li treba ici do kraja ili ne? I jos jedno, da li se sat navija samo jednom dnevno ili ga valja navijati vise puta po malo u toku dana? Ako neko moze da pomogne, bio bih zahvalan.....

Mozes da ga navijes do kraja, kad dodje do kraja ima granicu, samo polako navijaj dok se ne naviknes.
Nema potrebe za navijenjem vise puta u toku dana, jednom je sasvim dovoljno.

potrebna mi je informacija u vezi jednog tissot sata koji je ispao i odvojio mu se deo sa staklom i nosacem ,pritom je ispao i nekakav dihtung koji nisam u prvi mah pronasao i kasnije je izgubljen a on je neophodan da bi se nosac pricvrstio za sat pa me interesuje gde bih mogao da nadjem taj dihtung odnosno ko bi to mogao da mi zavrsi , unapred hvala , model je tissot prx p575

Da li je pri podesavanju datuma na satu, idealno ako to radimo, navece oko 12, odnosno tacno u 12?
Automatik je u pitanju?
Mozda pitanje djeluje poglupo, ali sam primjetio da me je to sa datumom pocelo pomalo zezati, u poslednje vrijeme, nakon sto je sat stojeo nekoliko dana i "ispraznio" se.

Podešavanje datuma ne bi trebalo raditi između 20 h i 03 h.
Svako drugo vreme je o.k.
Objasni kako te ''zeza'' promena datuma .

potrebna mi je informacija u vezi jednog tissot sata koji je ispao i odvojio mu se deo sa staklom i nosacem ,pritom je ispao i nekakav dihtung koji nisam u prvi mah pronasao i kasnije je izgubljen a on je neophodan da bi se nosac pricvrstio za sat pa me interesuje gde bih mogao da nadjem taj dihtung odnosno ko bi to mogao da mi zavrsi , unapred hvala , model je tissot prx p575
Obrati se distributeru te marke satova-
[h=3]Absolut Time[/h]Tadeuša Košćuška 32, 11000 Beograd, Srbija
Tel.: +381 66 345612
Web: http://www.absolut-time.rs

Podešavanje datuma ne bi trebalo raditi između 20 h i 03 h.
Svako drugo vreme je o.k.
Objasni kako te ''zeza'' promena datuma .

Pa, nakon sto je sat bio na "reklamaciji", obicna zamjena narukvice, ali se morao poslati Longinesu, a to je uzelo oko 2 sedmice, primjetio sam da se datum mijenja u "nevakat" tj. evo trenutno pokazuje, da je danas 13.
Prije par dana sam gledao i pokazivao je 8. umjesto 9.

Back