Poliranje sata

ANGEL

Banned
74476d1378671485-poliranje-sata-rolex-zoom-korona.jpg

PITANJE...

Da li je poliranje sata dobra stvar ako sat nema oštećenja već male ogrbobine na kopči?
Da li dolazi do oštećenja i koiko se poliranje često koristi ako je to dobro za sat?

Volim svežinu i novinu na satovima, često bi im menjao narukvice i kajševe ako bi došlo do grebotina na njima, a iskustva sa poliranjem nemam pa mi je savet preko potreban. :D

Attachments

• Rolex zoom korona.jpg
    Rolex zoom korona.jpg
    150.2 KB · Views: 13,337
Last edited by a moderator:
Koliko znam imaju neke posebne polir krpe za ispolirat si sam kuciste.Ne vjerujem da skida bas duboke ogrebotine ali one nastale normalnom upotrebom skida bez problema.
Za brushed kucista i narukvice se koriste nekakve olovke sa tvrdim punjenjem.

Edit-nasao ime za krpu Cape cod polish! za poliranje

Last edited:
VRLO interesantna tema pa i mene isto zanima jer cesto naidjem na stara kucista

Laslo51, drago mi je da ti se tema svidela, nadam se da će mo rešiti ovu nedoumicu, moj pozdrav tebi...:D

Koliko znam imaju neke posebne polir krpe za ispolirat si sam kuciste.Ne vjerujem da skida bas duboke ogrebotine ali one nastale normalnom upotrebom skida bez problema.
Za brushed kucista i narukvice se koriste nekakve olovke sa tvrdim punjenjem.

Edit-nasao ime za krpu Cape cod polish! za poliranje

Mišljenja sam bio da se sat nosi sajdziji da se polira. Nisam znao da bi mogao i sam da sredim problem koji imam?
Moje pitanje je sada, a gde se kupuju te krpe i olovke? I koliko je dobro poliranje satu?

Pozdrav...:D

Olovke za sređivanje sitnih ogrebotina na satu i narukvici su namenjene isključivo za brušeni čelik i titanijum. Recimo, mogu se naći ovde... Bergeon scratch removal pens.

Što se poliranja tiče, recimo da bi dremel mogao da odradi posao, i to sasvim lepo. Ali mora da se izvadi mehanizam i bilo bi poželjno da se skine staklo. Jedan primer... Poliranje Rolex kućišta sata

Mada, neke sitnije ogrebotine na poliranom kućištu i narukvici su neminovnost i teško ćete ih izbeći. Koliko god da pazite, uvek će se javljati iznova i iznova.

Pozdrav

Olovke stvarno lepo izgledaju. :)

Ali videvši izgrebanog Rolexa dovedenog u ponovno savršenstvo sa svom onom busilicom, hmmm, odlučujem se za vredne sajdžijske ruke i svoje satove poklanjam njima.:D

A, da li postoji neka posebna radnja ili skoro svi vrše popravke i poliranje satova?

Laslo, bližimo se kraju naše ne dvoumice! :happy:

Last edited:
Da švicarci ozbiljno pristupaju poliranju možete viditi iz podatka da učenje za polir majstora traje 2godine.Prikazano poliranje Rolexa odnosno njegove bočne strane je jedno od jednostavnijih mjesta za poliranje, problemi su mjesta sa više preloma pogotovo ako trebaju biti mat.

A, da li neko polira sat i kod nas???

Ne prijatno mi je više, nikako da dobijem taj odgovor. :embarassed:

Pa valjda kod časovničara?
Narukvicu možeš da probaš da odneseš i u neku prodavnicu zlatnog i srebrnog nakita, verujem da bi uz adekvatnu nadoknadu i juvelir mogao da ti odradi poliranje obzirom da oni gotovo sigurno imaju iskustva i mašine za takav posao.
A možeš da probaš i u kućnoj radinosti da izvedeš nešto, uz pomoć neke polir paste i magične krpe, taj sistem? Ili da se vidi dal ima ovog u Srbiji, video sam fotke satova pre i posle, čini čuda sa ogrebotinama.

Pozdrav

Veoma sam ti zahvalan Dragone.:D

Pomislio sam da je poseban majstor za poliranje satova. Watchmag, kaže da je potrebno 2 god. edukacije za polir majstora, pa sam pomislio da je nekakva stručnost potrebna i ovde kod nas.
Ali, pošto kod nas ništa nije komplikovano kao u svetu, običan zlatar, juvelir rešiće moj problem.

Moji pzdravi :hello:

za kopču ako je sva polirana nebi trebao biti problem ponovo je ispolirat ,ako je dio matiran onda je teže jer se mora dio na ruke napravit , također je mali problem ako ima sigurnosni preklop na kopči.. Ako se kućišta poliraju treba izvadit mehanizam i sve pokretne djelove, zbog lakšeg poliranja i čišćenja nakon poliranja kao i zbog zaštite od vibracije.

za kopču ako je sva polirana nebi trebao biti problem ponovo je ispolirat ,ako je dio matiran onda je teže jer se mora dio na ruke napravit , također je mali problem ako ima sigurnosni preklop na kopči.. Ako se kućišta poliraju treba izvadit mehanizam i sve pokretne djelove, zbog lakšeg poliranja i čišćenja nakon poliranja kao i zbog zaštite od vibracije.

Ma da na Seikovoj kopči je ogrebotina, nekih pola cantimetra koja i nije toliko vidljiva. Nekada meni zasmeta kada je ugledam, ali verovatno će ih uvek i biti tok svoj sat ne zamenim s nekim titanijumski čelikom.:)

Moji pozdravi, hvala na savetima! :D

Priznajem, prenaglio sam sa poliranjem sata........

Dobio sam odgovor kako mome satu to još nije potrebno jer ogrebotina nije toliko vidljiva.

Trebam ga samo natopiti vatama, ( alkoholom celosnu narukvicu ), što sam i učinio. Zatim, izgrebani deo preći pastom za zube, isti onaj princim oko izgrebanog stakla. Što se duže trlja, ogrebotina gubi svoj sjaj i dobija neku matiranu boju pa je ogrebotina manje vidljiva.

Potpuno su u pravu saveti bili u ovoj temi i veoma sam vam zahvalan na njima, moji pozdravi! :D

Ja sam kupio u svom mestu u kući srebra neku pamučnu krpicu za poliranje nakita koju oni koriste u prodavnici. Košta 250 dinara i prezadovoljan sam sa njom. Skida ogrebotine od nošenja, u nekoj meri i one dublje. Ne znam koliko vidite sa ovih slika, ali ovaj dedin sat je bio u katastrofalnom stanju pre nego što sam počeo sa poliranjem, polirao sam ga oko 2 sata (sa ljubavlju naravno). Uglavnom sada je skoro kao nov, a nošen je oko 30 godina. Ne znam kako se zove proizvođač pošto sam bacio kesicu u kojoj je bila krpica, ali znam da su natpisi na nemačkom, ima ih u ljubičastoj i zelenoj boji. Inače, za obične ogrebotine od svakodnevnog nošenja ispravlja za minut-dva poliranja. Ovaj moj RICOH sat je stvarno kvalitetan pa sam mogao da poliram duuugo...
Pozdrav svima, nadam se da sam pomogao. Kada kupim opet krpicu okačiću sliku, možda pomogne...

28092008804..jpg01102008819..jpg

Martine, sasvim lep vintage satić! :)
Obzirom da je bio u prilično lošem stanju, kako si i sam rekao, rezultati koje si dobio sa tom krpicom za poliranje nakita su odlični.
Ako budeš u prilici, okači sliku te krpice kada je ponovo kupiš ili napiši tačno oznaku ako se setiš, ima ljudi na forumu koji ne vole previše ogrebotine na satu pa će im ta informacija dobro doći.

Pozdrav

Ako budeš u prilici, okači sliku te krpice kada je ponovo kupiš ili napiši tačno oznaku ako se setiš, ima ljudi na forumu koji ne vole previše ogrebotine na satu pa će im ta informacija dobro doći.
Pozdrav

Ja bih stvarno to voleo da znam! :D

Martine, odličan je dedin sat!

Pozz svima ljubiteljima satova.Ako je nekome potrebno PFOFESIONALNO poliranje sata,spoljnog kucista,metalne narukvice,kopce.Poliranje,matiranje sa odgovarajucom fabrickom granulacijom pozadine.BEZ vadjenja masine i skidanja poklopca.Problem je resen.Zadnjih 10god se time bavim i saradjujem sa mnogim BG trgovcima.Mozete me kontaktirati na PP.

Last edited:
ako nije problem ili profesionalna tajna da nam opišeš na koji način radiš, pokoja slikica bi dobro došla

Slike nemam,ali evo ukratko.Svaki sat je prica za sebe i kvalitet celika je razlicit,i metalne narukvice_neke su mat,neke polirane,neke su kombinacija mat-polirano,i ostecenja su razlicita,nepristupacna...itd.Od nosenja sata pojave se prvo povrsinske ogrebotine,a negde i manja udubljenja,negde udarci.Potrebno je ceo sat specijalnim vodenim smirglama izmatirati granulacije 3000,2000.Za neko vece ostecenje potrebno je i par sati dok se neizjednaci .Kada je povrsina idealno ravna i cista bez vidljivih ogrebotina.Koristimo tvrdji filc za poliranje,pa sve meksi.Uz odgovarajuce paste,grubu,meku i polir mleko.E sada je umetnost izvlaciti polirane ivice pod uglom.Moraju se povrsine koje su matirane zastititi vrlo precizno,i ta nezasticena ivica se posle izvlaci i dovodi se u visok sjaj.Svaki segment na narukvici je ovalan pa je i nezgodno idealno matiranje,ali zato mora da bude iz jednoga poteza i ravno povlacen.Ukratko to je to.Narukvica se posle potopi u odmascivac 20min i blagim cetkicama se opere i odstrani se pasta i necistoca izmedju segmenata_linkova.

P.S Ko nije strucan moze tako da upropasti sat da nije svestan.Kupljene masinice za graviranje i poliranje sa jakom rotacijom ,grub filc tako osteti celik,sklizne udari u staklo,zatim Antireflex stakla sa plavim premazom nikako abrazivnim pastama nesmeju se cistiti jer se povrsinski premaz skine i ostane fleka pod uglom gledanja.Pasta za zube jeste abraziv ali nije za visoki sjaj,razne krpe samo uglacaju ali udubljenja i udarce neotklanjaju.Svaki proizvodjac koristi razlicite granulacije matiranja brusenja,a to treba prepoznati.

Last edited:
Back