Re: Nesto vise o ovom dzepnom satu
Pozdrav svima! Vec neko vreme me nije bilo, na zalost, jer zivotne obaveze preovladavaju i nema se vremena za omiljene hobije. Ipak tu i tamo preletim forum i procitam zanimljivosti. Elem, danas i pisem. Razlog za to je sledeci: Pre nekoliko nedelja sam rasciscavao bakin stan

. U gomili starih stvari naisao sam na jednu torbu u kojoj su bili, pogodicete, satovi

. Od dede sam vec nasledio jedan stari Vacheron cije slike sam i postavio ovde na forumu. U torbi koju sam nasao je bilo ukupno 7 satova. 4 rucna Svajcarca (Kalos, Omikron, Marvin i jedan krasni IWC

), ali i 3 dzepna sata. O ostalim satovima nekom drugom prilikom, ali ono zbog cega danas ovde pise je jedan dzepni sat koji me je narocito zaintrigirao. Sat je Billodes. Malo sam kopao po netu i saznao da je to proizvodjac mehanizama iz 19. veka koji je pravio mehanizme za Zenith i druge proizvodjace, izmedju ostalog i za otomansku vojsku. Evo slika mog sata:

Nemam alat da otvorim sat, a i ne zelim sam da ga diram. kao sto vidite na zadnjoj strani je grb. Koliko je meni poznato to nije grb Kraljevina Srbije, a ni SHS. Da li neko moze da identifikuje grb i mozda kaze nesto vise o ovom satu, okvirno, naravno? Po onome sto sam ja uspeo da saznam, sat bi trebalo da je sa kraja 19. ili pocetka 20. veka, ali dalje od toga nisam uspeo da skontam. Inace, kada sam ugledao sat setio sam se da je on stajao kod bake u stanu okacen na zid uz jednu sliku. Kasnije sam na to potpuno zaboravio, ali se to vratilo cim sam ga ugledao

. Sat za mene ima veliku porodicnu/emotivnu vrednost i zato bih voleo da imam sto vise informacija o njemu. Ako bilo ko moze da pomogne bilo bi super.