Pomoć oko info i procene starih džepnih satova

Re: Nesto vise o ovom dzepnom satu

Mislim da je je u pitanju grb Vojske Kraljevine Srbije. Pogledaj ovu sliku sa linka, odnosno grb na sablji:
http://www.eu-militaria.com/wp-content/uploads/2013/03/0161.jpg

Venac oko grba podseća na ovaj sa sablje, a koliko znam, mnogi vojni grbovi su zasnovani na državnim i imaju određene modifikacije.

Ukoliko je osoba sa slike učestvovala u I svetskom ratu ili u balkanskim ratovima, onda mislim da je sat uspomena na te događaje.

Ne mogu da tvrdim da sam sasvim u pravu, ali sat jeste sa prelaza 19. u 20. vek.

IWC dzepni srebrni sat-pomoc

Novi sam clan, pa bih vas zamolio, da mi kazete koja je tacno godina proizvodnje i vrednost ovog sata,srebrni je finoce 0.900.Koliko se tacno secam deda mi je rekao da ga je kupio oko 1928 godine.
Sat radi kada se navije, mada stoji od 1980 kada je deda umro.
Broj na poklopcu:897881
Broj na kucistu:883965
Unapred hvala...

DSCN2010.jpgDSCN2015.jpgDSCN2016.jpgDSCN2017.jpg
Novi sam clan, pa bih vas zamolio, da mi kazete koja je tacno godina proizvodnje i vrednost ovog sata,srebrni je finoce 0.900.Koliko se tacno secam deda mi je rekao da ga je kupio oko 1928 godine.
Sat je u ispravnom stanju.
Broj na poklopcu:897881
Broj na kucistu:883965
Unapred hvala...

Last edited by a moderator:
Re: IWC dzepni srebrni sat-pomoc

Dobar dan,
imate vrlo lep sat. Po onome što vidim trebalo bi da bude cal. 65. Taj mehanizam se zaista proizvodio 1928. godine. Kako bi ste bili sigurni da je u pitanju 1928. godina pogledajte serijski broj koji bi trebalo da iznosi nešto malo ispod 800 000. Inače ovaj mehanizam se proizvodio od treće četvrtine devetnaestog veka do ugrubo 1930. godine. Obzirom da je dedin sat verujem da je neprocenjiv. Šalu na stranu teško je govoriti u nekim apsolutnim iznosima ali džepni satovi ne postižu neke cene pa čak ni ovako kvalitetni i lepo očuvani.
I da ne zaboravim dobrodošli na forum.

Re: IWC schaffhausen-pomoc

Ne mogu otvoriti tvoje slike, ali sam mišljenja da sami mehanizmi IWC spadaju u visoku klasu, imaš veoma dobar džepni sat

Ne mogu se otvoriti slike.....ali nokru ti je vec napisao IWC spada u sam vrh.....ali postavi ispravno slike pa ce se moci nesto vise reci.....
inace....dobrodosao na forum

Sat je beba, dobar stroj, dobro stanje, ako ćeš ga zadržati, nemoraš ništa raditi na njemu, sat nije izmučen niti puno servisiran, i sve je u originalu, čuvaj ga gdje je i dosada čuvan, nikako stavljati u najlon vrećicu pa još k tome dobro zavezati, da tebi bude malo lijepši cijeloga, mislim na kutiju i staklo, istrljaj povremeno novinskim (crnim) papirom

Re: IWC dzepni srebrni sat-pomoc

Bez slika sata jedino što mogu jest da vas uputim na službenu stranicu IWC-a koja će vam se prva pojavit na googlu čim upišete IWC.Samo ne znam da li tamo naplaćuju usluge indentifikacije satova.
Lp
Ako mehanizam ima broj s time bi bilo još najlakše tražit sat.

trenutno nisam u srbiji,slabo stojimsa engleskim da bih guglao po netu,jel nije problem da mi procenite ova dva sata,nosio sam ih kod nekog tipa u austriji,zeleo bih vase misljenje,jer vidim da dosta znate,oba sata rade ,drugi nema prednji deo,hvala unapred,u prvom su sekundare zlatne,mislim tackice na svakom petom broju i ima 15 rubina a u drugom mi je receno da je mehanizam 24k zlato zeleo bih nesto vise da mi kazete o markama i koja su godina otprilike
IMG_20150105_164039.jpgIMG_20150105_164139.jpgIMG_20150105_164153.jpgIMG_20150105_165306.jpgIMG_20150105_164351.jpg

ovo je drugi
IMG_20150105_164402.jpgIMG_20150105_164443.jpgIMG_20150105_164506.jpgIMG_20150105_165527.jpg

Prvi sat izgleda jako lijep i kvalitetan mehanizam.Drugi sat isto ima lijep mehanizam šteta nema dial-cifer.
S još kojom slikom boljom lica prvog sata mogu još više pomoć al i ovako mogu reći da sat vrijedi nešto i star je preko sto godina jedan i drugi sat jer oba imaju iglično-noctu namještanje vremena na satu.
Moja preporuka trenutno je čuvati te satove a ovaj drugi pokušat osposobit naći dial zanj.Džepni satovi trenutno su nepopularni i idu jako jeftino.

Oba sata su švicarske proizvodnje, i oba su iz perioda oko 1880., oba stroja su vrhunske kvalitete, stim da je ovaj drugi nešto kvalitetniji. Ako si kolekcionar svakako ih ostavi. Sasvim sigurno niti jedan mehanizam nije sasvim sigurno od zlata, a niti kazaljke a niti oznake na ciferu. Prvi mehanizam su mnogi ugrađivali u svoje satove, a vrijednost mu podiže relativno lijep i nešto rjeđi brojčanik. Probaj pročitati slovne podatke sa njega.

Prvi stroj opće poznat "ligne droite" anker 15 rubisa "uguglaj ga" pa ćeš pronaći istorijat, ugrađivali su ga mnogi proizvođači i privatni urari. Nešto pobliže i precizno reći za sat sa slika vrlo je nezahvalno. Ako ne iskoristiš Internet, a i on je pun svakakvih podataka, savjetujem da priupitaš nekog od iskusnijih urara. Sam njegov savjet bi trebao biti gotovo besplatan. Osobno bih prvi sat procijenio na nekih 300 e, ako je ispravan, a drugi nevjerujem nešto specijalno u ovakvom stanju. Ako odlučih sakupljati džepne satove zadrži ga, nadoić će nekada i brojčanik iz tog doba i tog promjera.

Znalci,pomagajte,koji su ovo satovi?Postavicu jos nekoliko fotografija,TT zeza:banghead:

.

Attachments

• uploadfromtaptalk1420756170342.jpg
    uploadfromtaptalk1420756170342.jpg
    92.6 KB · Views: 133
  • uploadfromtaptalk1420756185655.jpg
    uploadfromtaptalk1420756185655.jpg
    109.9 KB · Views: 110
  • uploadfromtaptalk1420756842709.jpg
    uploadfromtaptalk1420756842709.jpg
    117.2 KB · Views: 106
Swiss regulateur poslije 1900.,trebala bi biti ankerica, ali kad nrćeš otvoriti zadnji dekl da videimo stroj, da li je to sat većih dimenzija?

Lice sata je u originalu, ako je veći od 52m onda je regulateur golijat, obično je sat vezan uz željeznicu ili neko vozilo u vrlo dobrom stanju, van juge se prodaje oko 400$, za prvi sat

Back