Sto se kaze - hoce ga replike...
Ali, sve je to normalno. O satovima se uci, kao i o svemu drugom. Nakon odredjenog vremena, sve potane jasnije, pa se i replike, pogotovo ove jeftine, prepoznaju bez problema.
Za pocetak, mada su i sam izgled i zavrsna obrada sasvim dovoljni da covjek odmah okrene glavu na drugu stranu, cijena je nesto sto ce, cak i one koji se ne razumiju u satove, odmah upzoriti da nesto nije u redu.
Ko jos prodaje Tag Heuer sat za sto i kusur eura? Toliko u prosjeku kosta kopca za Heuerovi kais.
Ali, kao sto rekoh, sve se ove stvari uz malo truda i interesovanja nauce.
Sto se Reaktora tice, po ponudi koju sam, onako, ovlas, pregledao, radi se o brendu koji, sudeci po dizajnu tipicnom za te neke fashion/sport hibridne satove i cijeni od stotinjak pa do cak par stotina dolara, puca na prosjecnog americkog kupca koji, u skladu s mainstream modnim tokovima, voli taj robustan, predimenzionirani trenutni trend, ali nema nekih aspiracija za dublje kopanje po ponudi, niti mnogo haje za trdicijom ili imenom.
Dakle, americki fashion/sport hibrid, namijenjen masovnom trzistu, bez pretenzija da se ugura medju one, kako ih mi volimo nazvati,
ozbiljne satove...
E sad, ovo "americki"... gledajuci cijenu, a onda i cinjenicu da se ne pokusavaju pohvaliti svicarskim mehanizmom, sto je inace praksa, i sto brendovi vole da rade na sva zvona, radi se vjerovatno o Japancu u americkom okopu - sto, uzmemo li u obzir kvalitet i jednih i drugih, sat je vjerovatno kvalitetan i sasvim ok za nekoga koga zanima iskljucivo trenutni trend i, na kraju krajeva, tacno vrijeme.