Popravci, kvarovi

esdy, ako uspeš da dođeš do nekog linka sa tutorijalom ili informacijama kako se restaurira brojčanik, svakako podeli sa nama. Za relume tj. nanošenje tog specijalnog svetlećeg premaza na markere brojčanika sam imao i ja negde link sa tutorijalom ali ne mogu da ga pronađem, što kaže watchmag na glavu da se postavim. :lol:

Pozdrav

Dox, pošto je Pravilnikom foruma (tačka 7) zabranjena diskusija o re*likama, zamolio bih te da u daljem rešavanju tvog problema koristiš izraze kao što su "sat" ili "mehanizam" kako ne bih bio prinuđen da brišem poruke. Obzirom da kod tebe nije reč o kupovini/prodaji re*lika ili klasičnoj diskusiji o istim, već o problemu sa mehanizmom diskusija može da ostane, samo obrati pažnju na izraze... dakle, umesto imena proizvođača tvog sata i te toliko nam omražene reči, koristi izraz "sat"! ;)

Odgovor na tvoje pitanje može da se nađe i u sekciji TERMINOLOGIJA!

Automatik: ovakvi satovi imaju mehanizam sata kod koga se opruga navija uz pomoć rotirajućeg tega (zamajca). Najmanjim pomeranjem sata na ruci stavlja se u pokret zamajac koji navija oprugu.

U suštini, sat ti neće raditi bez tog dela jer je on ključan za navijanje glavne opruge!

Pozdrav

Drugari, jedno pitanje, pretpostavljam da ce watchmag najpre moci da mi pomogne.
Pazario sam jedan mali pokvareni zenski Omikron preko Limunda. Mnogo mi se dopao sat, a i zeni mi, pa smo kontali da nece biti preveliki problem popraviti ga, jer je lik napisao da mu je otisla opruga i da zato ne radi.
Danas mi je stigao, i skroz sam se smorio jer vidim da je mehanizam u ocajnom stanju, da nije problem samo u opruzi, vec su i polomljeni zupci na onim tockicima koji ne znam kako se zovu :). Isao sam i do obliznjeg casovnicara, ali on je zatvorio radnju zbog Uskrsa.
Dakle, pitanje je koliko je strasan ovaj prizor koji se vidi na slici, moze li se popraviti, i da li se, uopste, to isplati raditi, koliko moze da kosta. Sat sam platio 160 din, tako da nije strasno i ako ne moze, ali bi bila steta jer je bas lep i odlicno ocuvan (osim izgrebanog stakla, sto nije problem zameniti ili ispolirati).

Fala unapred!

front..jpgback..jpg

Savetovao bi sve koji kupuju na aukcijama da pre nego li licitiraju TRAZE i sliku na kojoj je i slika mehanizma makar na email adresu ,a svaki posteni prodavac ce to uraditi,jer se tako moze mnogo toga videti i ja sam cesto na tim aukcijama ali kada ne vidim sliku ne zelim ni da licitiram ,a ovo je verovatno krenulo od 10 dinara .
ovo pisem jer imam iskustva sa tim i obavezno pre nego nesto licitiram trazim i sliku mehanizma

U pravu si, Laslo. Nazalost, ovog puta nisam imao vremena za to jer je aukcija bila pri kraju, a satic mi se mnogo dopao... A dan-dva pre toga sam, medjutim, odlicno prosao, kupio sam jedan Wostok koji je, stono mladjarija kaze, extra; okacicu i slicicu cim ga uzmem od sajdzije, dao sam da ga ocisti i podesi... Al' tako je to s aukcijama, manje vise je to uvek macka u dzaku...

da su potrgani ovi zubi je dosta rjetka pojava ali nije nepopravljiva i nebi trebala puno koštati , ne više od 5e . Često pukne gornja cafna na drugom zupčaniku / spojni / pa i to provjeri.

hvala, whachmag.
bio sam danas do casovnicara, i on kaze da je mehanizam ok ocuvan, ali da se neko igrao s njim, i da osim sto cu potrgani zupci, da je neko cupao spiralu... sve u svemu, popravka i ciscenje bi kod njega kostali oko 25e...

Popravljaš sat ili ćeš ga ipak ostaviti u takvom stanju?
Ako se ženi sviđa sat i ako bi ga nosila a obzirom da je odlično očuvan, kako i sam kažeš, mislim da bi vredelo srediti ga. :)

Inače, znam da je kupovina ovakvih stvari na neviđeno velika lutrija i da niko ne može da ti garantuje ispravnost, ali zaista je bezobrazluk ovo što ti je urađeno. Gubiti obraz za 160 dinara, smešno. Nadam se da si mu udario jedan veliki - na limundu.

Pozdrav

Nisam hteo da otvaram novu temu obzirom da se u ovoj već pričalo o relume kazaljki, nadam se da kolega Watchmag01 neće zameriti na tome... Nije baš detaljno objašnjeno, ali se mogu pohvatati neke osnove i smernice...
Nanošenje svetlećeg premaza na kazaljke i markere na brojčaniku.

Pozz kolege,imam jedan problem na jednom crnom seiku,takodje petica..
Sat je radio normalno,i kad sam jutros prebacio datum na prvi,on je poceo da zastajkuje,radi par sekundi,pa stane..Zna li neko o cemu se radi,da li je neki manji kvar ili mu treba neko ciscenje?pozz i hvala..Da dodam,sat je najnormalnije radio dok ja nisam prebacio datum,tek je onda poceo da zastajkuje.Da li se nekom to desavalo i zna li neko o cemu se radi?

Back