Šteta što je ova tema pomalo zamrla, s obzirom da je više nego interesantna i inspirativna.
Nadam se da će drugovi forumaši krstin i dulan uskoro raportirati kako napreduju projekti.
Elem i sam sam se zainteresovao za sličan projekat čitajući postove pojedinih istaknutih članova ovog foruma, pre svih vukasove. Ali kako to obično biva želje su jedno, a mogućnosti sasvim drugo. Izgleda da će nedostatak svi potrebnih delova "slagalice", manjak teorijskog znanja, dve leve ruke i kuburenje sa alatom biti nepremostiva prepreka da se isti realizuje lično i personalno, ali ne i da se isti ustupi majstoru.
Ajde da nastavak izlaganja počnem u vedrijim tonovima:
1. Nabavljen je super očuvan sat Molnija sa SU 3603 mehanizmom, za presmešne novce,
2. dizajniran je cifer (tačnije bar dve verzije istog) u baumuster stilu, po uzoru na Stova i Laco pilotske cifere, i uz malo dobre volje sve će iz elektronskog oblika lako, brzo i jeftino biti pretočeno u konačan proizvod - cifer sata. Tu se još nisam odlučio za konkretan metod izvršenja, ali smatram da će bilo koji napredni oblik laserske štampe, sito i tampon štampe dati zadovoljavajuće rezultate.
Nažalost tu "presušuju" dobre vesti, jer da bi se počelo sa štampom cifera potrebno je pre svega nabaviti odgovarajuće kućište ručnog sata u koje "pasuje" pomenuti Molnija mehanizam.
Tu vi, ljudi dobre volje, stupate na pozornicu sa savetom koja kućišta (ukoliko je moguće od nerđajućeg čelika) bi mogla biti odgovarajuća, a da se mogu kupiti u Srbistanu...
Moje laičke oči i u teoriju horologije neupućen mozak su zapazili brdo na oko sjajnih kandidata u čijim utrobama kucaju kineski mehanizmi od 50 para, ali nisam siguran da svako kućište odgovarajućih dimenzija može da smesti pomenuti mehanizam. Sa krunicom će biti problem, znam...
Šta predlažete?
Dobro došli su i saveti u pogledu štampanja cifera, ako iko ima iskustva iz prve ruke (mislim da je član ivan 87 pisao nešto o tome na temi omega sata koji je prepakovao).
I na kraju jedna bogohulna misao, šta mislite da li bi lumino boja koju prodaje Avala Color (
http://www.avalacolor.co.rs/glow_lumino_boje.htm) bila rešenje za iluminaciju cifera?
U napred hvala.