Hvala! Drago mi je, da si pronašao nešto korisno u mom odgovoru.
Što se tiče popravka i održavanja mehaničkih satova - dao sam odgovor o približnim cenama servisa, koje su kod nas u Sloveniji a i u većem delu Evropske Unije.
Treba znati, da se prilikom servisiranja mehanizam rastavlja i nakon toga ponovo sastavlja i podešava. To niko ne radi ispod 50 €.
Cena popravka zavisi od prirode i veličine kvara. Normalno je, da ako je kvar obiman i da bi popravak koštao previše, onda je u takvom slučaju bolje staviti novi mehanizam i troškovi zamene će biti manji nego popravak. Kod satova u cenovnom razredu, koji kupuješ se može stvar rešiti na taj način, da se od velikih on line preprodavača kupi mehanizam i onda se odnese bilo kojem časovničaru, koji napravi zamenu i fino podešavanje. Cene, koje si naveo su baš te cene, koji on line preprodavači dobivaju sa količinskim popustom prilikom kupovine od proizvođača. Inače su mehanizmi dosta skuplji. To se može videti na računu prilikom zamene. Sećam se, da mi je pre nekoliko godina na kvarcu otišla ETA 251.272, koja spada u viši razred (Normflatline, sa 22 rubina). To se desilo još u garancijskom roku, pa je nisu popravljali nego su na ovlaštenom servisu naručili novi mehanizam. On line cena tog mehanizma je bila nešto preko 90 €, dok je na informativnom računu, kojeg dobiješ kod preuzimanja sata posle popravka, koji je gratis, cena tog mehanima iznosila 165 €.
Mehanički sat na duge staze je odlično rešenje. Nisu to mehanizmi, koje se tek tako kvare. Naravno, u normalnim uslovima korištenja. Oni ne trpe previše tresenja, mada imaju anti-šok zaštitu. Naprimer, bicikliranje u prirodi sa mehaničkim kalibrom ne dolazi u obzir, ili igranje tenisa i slično. Takođe ne podnose vlagu, pa je zato preporučljivo, da se na svake dve-tri godine kod časovničara proveri tešnjenje kućišta, posebno oko krune i hronografskih pushera. Ovo je isto tako važno i za kvarc satove.
Tako da ne treba previše brinuti. Miyota mehanički mehanizmi će biti još dugo dostupni. Mislim na decenije.
Videćeš, da ćeš za dve-tri godine drugačije razmišljati i da će ti se današnje dileme činiti sasvim suvišnim. Uvek je pristutan osećaj, da sat koji trenutno kupuješ, to radiš za ceo život i da mora biti sve savršeno ali posle godinu-dve, taj osećaj prolazi u neku drugu, ležerniju i praktičniju dimenziju.
Osim toga, između redova vidim, da si na pravom putu, da malo dublje zagaziš u ovaj svet i ne verujem, da ćeš ostati na tom jednom satu.
Što se tiče dileme, oko satova, koji su ušli u uži izbor, imam savet i dodao bih sat, koji jeste skuplji ali višestruko opravdava svaki dinar (EUR) uložen u njega. Njegova cena je oko 520 €, siguran sam, da se može naći u Srbiji kod ovlaštenog dealera i isto tako se može izboriti od 10 % do 15 % popusta.
To je Tissot Visodate.
https://www.tissotwatches.com/it-it/shop/t0194301603101.html
Prednosti u odnosu na Zeppelin:
Safirno steklo. Kod Zeppelina je mineralno, dok je kod Hindenburga pleksi, koje se savršeno uklapa u retro look tog sata ali je dosta osetljivo na ogrebotine, posebno kod čestog nošenja. Safirno staklo je neuporedivo bolje od njega.
Bolja i finija izrada
ETA 2836-2 mehanizam, koji se kontinuirano proizvodi od 1982 godine i koji je dokazao izdržljivost i pouzdanost i time zaslužio nadimak: traktor.
Fabrička preciznost mehanizma na dnevnoj bazi je -4 + 10 sekundi, što je jednom bolje nego kod Miyote iz serije 9...
Radi se o reizdanju čuvenog Tissot Modela iz 1952 godine, koji za razliku od Zeppelina ima istorijsku pozadinu
Radi se o satu proizvođača sa neuporedivo boljom i većom horološkom vrednošču od Zeppelina.
Bolje održavanje vrednosti sata od Zeppelina i neuporedivo veći smisao prenošenja sa kolena na koleno
Prijatan osećaj, kada na ruku staviš sat jednog od horoloških ikona, kao što je Tissot
Najbolji price performance value u svom cenovnom razredu
Sve ovo za 150 do 180 € razlike u ceni. Sve navedeno predstavlja puno veći input nego output i vredno je još koji mesec dodatne štednje, da se dođe do njega.
U najmanju ruku, vredan je probe.