Procene vrednosti satova - Samo u ovoj temi!

arch_m hvala ti na procijeni i odgovoru, trenutno sat nije kod mene, ali prvom prilikom ću ga otvorit pa postavim fotke tu na forum.
A što se tiče prvog posta...do sada jednostavno nisam imao ništa pametno "postat" i više sam čitao i gledao šta puno puno stručniji članovi pišu...ja sam ipak amater zaljubljenik u stove :D

Nema na cemu, Ivane!

Kao sto ti rekoh - moju procjenu uzmi sa zadrskom.... Naime, moja prva asocijacija, a i objasnio sam ti zbog cega, bio je kalibar 286... Ali ne mora da znaci. Problem je i sto ne mogu da uvecam sliku kako treba - vec dugo mi se na forumu javlja ovaj problem - pa ne mogu patinu malo poblize da pogledam... sat i mehanizam na koji ja "sumnjam" trebali bi biti iz sezdesetih, mada mi, kad se u obzir uzme stanje u kojem se nalazi, tvoj djeluje starije.

Ali to nije toliko bitno... ako uspijes, ti ga otvori, pa da rijesimo misteriju.

A sto se cijena tice, ja sam ti sugerisao nesto na sta sam sam nailazio, a ovdje govorim o satovima u jako dobrom stanju. No, ni to nije bitno! Bitno je da imas Omegu, a svaka Omega je vrijedna. Jos da nadjes odgovarajuci sekundaru, malo ga sredis - i eto ti super sata.

Sto se postova tice - tek tu ne trebas da se brines... malo je ko ovdje zavrsilo "Fakultet za satove"... Svi smo mi tek veliki zaljubljenici, amaterske provenijencije, a znanje smo skupljali, a i dan danas ga upravo tako i sticemo, raspitujuci se, istrazujuci, pisuci sve i svasta... Tako da - slobodno, pisi sta ti god padne na pamet. :)

Last edited:
Bravo mladići, ispravno. Satovi su toliko široka materija da je stvarno nezahvalno vršiti procjenu, pogotovo preko slike, ma kako ona bila dobra. I dosada nisam sreo čovjeka koji je stručan za to u potpunosti. No ljudi koriste internet i forume iz razloga što većinu njih interesira za koliko unovčiti. Niti muzeji je ne vrše realno, satove iz postava ne prodaju, a kada nešto kupuju svaka im je previsoka. Donekle se može reći nešto za satove koji se mogu trenutno kupiti. Vrlo se često desi da nađem za isti primjerak sata u istom stanju četiri bitno raličite cijene. Zato je bitno imati sat u ruci. U tom slučaju može se nešto preciznije odrediti.
Stoga se netreba puno time zamarati. Mnogo je bitnija pomoć oko određivanja autentičnosti odnosno originalnosti sata.

Pozdrav, ljudi!!! Čitam vas i divim se, no...

Hmm... 'Ajde ovako.

Imam dva džepna sata, 1. Illinois Central, 2. Omega. Oba 'pretekla' od starine:)

Trenutno ne mogu da ih fotografišem, ali sam proverio serijske brojeve.

Omega sa unutrašnje strane kutije:
- U trokutu znak Omege i natpis OMEGA, potom ispod FAB. SUISSE/ Swiss-made/ 101 628 66, pa nov (dupli) poklopac.

Mehanizam: Swiss/ 15 Jewles/ 9 424 048. Dakle, iz 1941/42.

.........

Illinois Central:
sa unutrašnje strane poklopca - WADSWORTH/ ispod znak poput KORMILA/ispod PILOT/ispod 25 YEARS (pretpostavljam da je u pitanju pozlata kutije)/ a ispod niz brojeva: 5260 889.
Mehanizam: 17 JEWELS/ ILLINOIS/ SPRINGFIELD/ WATCH CO/ Adjusted. Malo dublje u mehanizmu ( oko osovine???): DOUBLE ROLLER.

S. broj mehanizma: 4 425 653 - to bi bila 1923/24???
.......

Elem, oba sata rade! Brojčanici neoštećeni. Nisam BIO baš namerio da ih prodajem, ali čitam temu i ljudi većinom pitaju šta i koliko mogu dobiti za časovnike. Te poče da me kopka. Mada nisam rešen, zanima me šta imam kod sebe. Naime, satovi su predivni (i to može znati samo neko ko zaspivao i budio se u tom 'ritmu' koji kao da emituje 'muziku Univerzuma', a svaki ponaosob prepoznatljiv - zidni, budilnik, ručni, džepni - neko bi pomislio kakofonija, a ono – „Muzika sfera“).
......

Zahvalan bi' bio za ocenu naslepo, a fotke ću ubaciti čim budem u mogućnosti!

Evo fotografija. Da dodam, stakla su čitava i nisu ogrebana, ono se vide otisci prstiju na njima. Drugo, na Illinoisu nema duplog poklopca, već se poklopac kutije (tj. kućišta) otvara na navoj.

Omegu nisam uspeo da otvorim ovog puta i ne htedoh da silim, tako da "važe" podaci iz gornjeg citata.
_______

1.jpg 2.jpg

Illinois

3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg

Šta mislite koliko vredi dati za ovog Seiko 6138-0030 Kakume starojka imajući u vidu stanje brojčanika (ogrebotina ispod gornjeg hronografa, donji hronograf :crying:, ljubičaste nijanse (verovatno samo prelamanje svetlosti)), unutrašnjeg prstena i bazela?
P1150255.jpg

P1150260.jpg

Jel' zna iko ko bi mogao reparirati ovaj donji hronograf i koliko bi to koštalo?

Mehanika je navodno u sjajnom stanju.

Unapred hvala svima na odgovorima, uz molbu da svoje mišljenje postujete što brže jer moram brzo da odlučim da li ga kupujem ili ne...

Šta mislite koliko vredi dati za ovog Seiko 6138-0030 Kakume starojka imajući u vidu stanje brojčanika (ogrebotina ispod gornjeg hronografa, donji hronograf :crying:, ljubičaste nijanse (verovatno samo prelamanje svetlosti)), unutrašnjeg prstena i bazela?
View attachment 105061

View attachment 105062

Jel' zna iko ko bi mogao reparirati ovaj donji hronograf i koliko bi to koštalo?

Mehanika je navodno u sjajnom stanju.

Unapred hvala svima na odgovorima, uz molbu da svoje mišljenje postujete što brže jer moram brzo da odlučim da li ga kupujem ili ne...

Seiko je suuper, nebih ja tu ništa dirao, kupuj ako je povoljno.
Druga stvar što se sa slike ne vidi, jeli donji cifrer oštećen od vode? Šta je onda sa mehanizmom?

Last edited:
Last edited:
Posjedujem Schaffhausen iz '60ih godina. Zlatna narukvica, potreban servis pa me zanima da li uopste postoji trziste za te satove, sa slikama cu malo kasniti. Hvala!

Ako je zenski sat u pitanju, trziste je veoma ograniceno, ali u svakom slucaju postavi slike sata, mozde ce neko moci nesto vise da ti kaze.

Dobro dosla na forum.

unnamed.jpgunnamed (2).jpgunnamed (1).jpg

Posedujemo sat IWC SCHAFFHAUSEN star vise od 20 godina. Da li mozete da nam date procenu za sat na osnovu slike ili su vam potrebni jos neki podaci? Hvala unapred!

procijena sat

naime zanima me vase misljenje i procijena vrijednosti dva sata ,

prvi je tcm tchibo certified merchandise sky diver, nisam o njemu nista nasao na netu, po meni je jako ljep i kvlitetan u usporedbi sa svojim louis erardom,al opet ja sam laik evo par slika

drugi je darwil 17 rubis automatic, prijatelj od kojeg sam ga dobio tvrdi da je star 60-tak godina
20150126_132018.jpg20150126_132035.jpg20150126_132207.jpg

Re: procijena sat

Ne znam koji Louis Ererd imas, ali koji god da je, ne ide poredjenje sa ovim satom... Louis Erard, mozda ne toliko izvikan brend kao neki, spada u ligu ozbiljnih satova, a pored interesantnog dizajna, cinjenica da su u njima ETA masine, uz in-house modifikacije, dovoljno govori koja je liga u pitanju.
S druge strane, Tchibo jeste veliko ime... ali u industriji kafe. Sad, to sto pored toga svoje ime lijepe i na igracke, cipele, pidzame, aparate, a evo, vidim, i na satove, to je druga stvar. Dakle, uzevsi ovo u obzir, radi se o reklamnom satu, kvarcnog, po svoj prilici kineskog mehanizma, pa vjerujem da ne kosta vise od desetak- dvadeset eura.

Sto se Darwila tice, vec se na ovoj temi cesto pominjalo, a evo mozes i ovdje malo da pregledas o cemu se radi

http://www.svetsatova.com/forum/f77/darwil-tako-poznat-ipak-nepoznat-4839.html#.VMZJb7uXuB0

Uglavnom, satovi prije svega sentimentalne vrijednosti.

Pomoc od iskusnih i pametnih

Pozdrav svima
Vidim da volite satovi i da pisete o njima,forum je odlican, moje pitanje je ako moze procjena mojih satova ako ste u moguda mi pomognete. ako su potrebni i nazivi satova ako je slika nejasna trenutno sam na poslu pa kad budem u mogucnosti detaljno cu ih opisati. Hvala unaprjed

IMG_20150126_222837.jpg

Alpina cal. 582

Imam priliku da se nagodim za sat Alpina bumper cal. 582, to je prvi bumper kalibar koji je proizvela Alpina negdje 1945 godine. Nažalost ne posjedujem originalnu sliku sata, ali sam pronašao slične primjere na internetu da imate uvid o čemu se radi - nadam se da neće biti problem.
Kućište sata je izrađeno od željeza (nije ni čelik ni mesing) i preko baznog metala je navučena zlatna košuljica (nije u pitanju pozlata, nego zlatna navlaka). Na nekim dijelovima je otpala, najviše na kraju nožica, gdje se dodiruje sa remenom (vjerovatno od trenja), usprkos tome najveći dio navlake i dalje je na satu, po mojoj slobodnoj procjeni preko 90%. Sat ima dva poklopca, vanjski na navoj sa dekorisanom unutrašnjosti i tanji unutrašnji poklopac, koji štiti mehanizam. Kada smo kod mehanizma, on je u najboljem stanju od cijelog sata, radi besprijekorno. Evo link veoma sličnog primjerka, s tim da je ovaj čelični, što mu je prednost, ali zato primjerak koji se meni nudi ima bolje očuvan cifer. Link:
bidfun1393698900 (Closes: 3-1-14, 19:35:00) Alpina Hammerautomatik Kal.582 ca .1949
Pronašao sam sliku jednog Alpininog cifera, koji je skoro identičan (90%) tom što je meni ponuđen.
View attachment 106032

E sad pitanje, stvarno ne znam ni okvirno koliko sat vrijedi, cijene se kreću (od onih primjeraka koje sam pronašao na internetu) od 50 do 1300 dolara. Nažalost ne znam pronaći opciju ne ebay-u gdje se može pogledati istorija aukcija pojedinih predmeta (ako se uopšte tako nešto i može vidjeti) - što bi bio najrealniji pokazatelj vrijednosti.
Molio bih vas da mi bar okvirno kažete vrijednost od-do da imam prostora za cijenkanje, a da ne pretplatim sat.
Unaprijed zahvalan

Last edited:
Back