Zdravo, Danilo, i dobrodosao nam na forum!
Zamolio si me za misljenje preko privatnih poruka, ali cu odgovoriti ovdje, jer se uvijek moze naci jos poneko sa slicnom dilemom, pa cu biti malo opsirniji, radi drugih... a mozda i tebi promijenim misljenje, pa sat sredis i sacuvas.
Vise se ne sjecam kada i kojim povodom, mozda bas na ovoj temi, ali mislim da sam vec pisao nesto o Cortébert satovima, dobro poznatom i cijenjenom imenu svicarskog jurskog kantona, cijenjenom i bitnom u cjelokupnoj istoriji urarstva, nazalost nestalom, barem pod ovim imenom, u vrijeme kvarcne kuge. (izvinjavam se ljubiteljima satova na baterije - morao sam :lol
Jedno ovako staro i utjecajno ime, cije su mehanizme svojevremeno koristili mnogi svicarski brendovi, te je jedim od
указа stiglo i do dalekog Celjabinska, sigurno da i danas, kada mu ime na patinom nagrizenim ciferima nepovratno blijedi - ima svoju vrijednost!
Medjutim, razlike nisu male, i bas mislim da sam upravo nesto u vezi toga pisao, kada se pojavio slican sat istoga imena, s jednim Peseux 70x mehanizmom...
Naime, kada bi se radilo o Cortébert-u sa nekim od tih cuvenih, starinskih in-house mehanizama, cijene bi i te kako poletjele u visinu, medjutim, isto kao sto je bio slucaj s pomenutim Cortébert-om opremljenim prilicno rasprostranjenim Peseux-ovim mehanizmom, ovaj tvoj je - mada su slike prilicno lose, ali sam, sto se mehanizma tice, sasvim siguran - opremljen popularnim Unitasovim
"Wehrmachtswerk" kalibrom, te vec samim tim spada u one znacajno jeftinije Cortébert satove.
(ne radi se ovdje o tome da su ovo losi mehanizmi - ni slucajno!)
Sama cinjenica da postoji "Inabloc" shock protekcija koja se koristila tamo negdje krajem tridesetih, pa vjerovatno do samog gasenja imena Cortébert krajem sezdesetih, dodatno suzava vremenski raspon u kojem je ovaj sat mogao biti proizveden... a onda uzmemo i sam dizajn, i taj period suzimo jos vise - i ja bih rekao sezdesete godine prosloga vijeka.
Sto se same cijene tice, moram jos jednom da ponovim da su slike jako lose, jedva mogu da nazrem u kojem je stanju cifer, a ne znamo ni da li mehanizam uopste funkcionise, ali eto, u zavisnosti od stanja u kojem se nalazi, rekao bih da se ovi satovi u "voznom stanju" i neosteceni krecu od nekih 50-60 eura pa dalje, mada je tesko reci.
Ja ga nikada ne bih prodao, to znam.